7. prosince 2022 • 16:09

Juventus v dalších problémech: akcie letí dolů, šíří se zprávy o prodeji

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ne, trable „staré dámy“ rezignací vedení nekončí. Fotbalový Juventus je na hraně velkého skandálu, který ani nepotřeboval pořádně vypuknout, aby akcie klubu marně hledaly hlubší a hlubší dno. Majitel má podle italských médií uvažovat, že se rodinného stříbra rodiny Agnelliů po sto letech zbaví. Cena? Dvě miliardy eur.



Když Andrea Agnelli i s celým představenstvem včetně Pavla Nedvěda před týdnem rezignoval na vedení Juventusu, možná věděl, že bude ještě hůř. Velkolepá černobílá loď totiž od prvního nárazu dál nabírá vodu. Díry pod čarou ponoru rozšiřují audity a divoká reakce finančních trhů. Klub sice v příštím roce má oslavit 100 let v rukou rodiny Agnelliů, ale dojde k tomu vůbec?

Akciový trh reaguje jasně. Hodnota cenných papírů padá každým dnem, jednu akcii lze aktuálně pořídit za 25 eurocentů, celková tržní kapitalizace klubu padla pod 630 milionů eur. Ještě na začátku roku byla téměř dvojnásobná a v Turíně teď už jen matně vzpomínají na dobu před třemi lety a šestkrát vyšší cenu akcie.

Kromě přívalu nelichotivých zpráv, spekulací o podvodech, velké účetní ztrátě za poslední roky a titulních stran, na kterých si italští novináři dávají v posledním týdnu obzvláště záležet, táhnou akcie dolů i auditoři. Renomovaná firma Deloitte konstatovala, že ztráta za poslední roky je pravděpodobně vyšší, než klub přiznával. Navíc některé kroky nebyli černobílí s to auditorům věrohodně vysvětlit.

Juventus sice se závěry auditu nesouhlasí, zároveň ale podle Gazzetty poslal akcionářům upozornění, že působení klubu v Serii A i evropských pohárech je v ohrožení. Trh zareagoval logicky – seslal akcie dolů hledat nové dno.

S další výbušnou zprávou přišel milánský deník Il Giornale. Podle něj se převážně anglickými byznysovými kruhy šíří zpráva, že Juventus je na prodej. Klub od roku 1923 vlastní rodina Agnelliů, v současné době drží většinu akcií holding Exor, jehož šéfem je italsko-americký miliardář John Elkann. Nenechte se splést jménem, jde o syna Margherity Agnelliové.

Elkann si má podle Il Giornale (médium zase vlastní rodina Berlusconiů) uvědomovat, že v holdingu plném více či méně úspěšných firem (třeba automobilek Fiat a Ferrari nebo mediálního domu The Economist) je Juventus aktuálně slabým kusem. Prodej se má plánovat na druhou polovinu roku 2023 a cena je 2 miliardy eur, v přepočtu téměř 50 miliard korun.

Druhá polovina příštího roku je ale ještě daleko. Důležitý bude jak příští postup italského fotbalu, tak FIFA, která už si od prokuratury vyžádala podklady, které mají Juve usvědčovat z účetních podvodů. Důležitý bude i valná hromada 18. ledna, na které má být jmenováno nové představenstvo.

Juventus FC Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud