7. února 2023 • 15:20

V Neapoli se teď neumírá... Jak po 33 letech oživl duch Maradonovy vzpoury

Autor: Zbyněk Veselý
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neapol ovládla Serii A pouze dvakrát (1987 a 1990) a vždy u toho byl vulkán Maradona, který měl moc tvořit i ničit a jeho schopnosti byly dobité na sto procent. Po 33 letech se zdá, že dole u zálivu není činný jen Vesuv a mafiánská Camorra, ale i klan Luciana Spallettiho, který se stal neporazitelnou silou. Získá-li skvadra nepravděpodobných hrdinů z chudé Kampánie scudetto, nebude to nic menšího než La grande bellezza, Velká nádhera.



V polovině ledna se Max Allegri zalykal šokem. Juventus, kníže a pyšný zeměpán, dorazil na stadion Diega Armanda Maradony s pocitem nezranitelnosti a sebeuspokojení.

Ten Juventus, k němuž Neapol chová nejhlubší zášť. „Bianconeri soupeří s mnoha kluby, ale s Neapolí je to intenzivnější,“ prohlásil José Altafini, kanonýr, který nosil oba dresy.

Jejich nepřátelství nemá kořeny jen ve fotbale. Turín symbolizuje arogantní a bohatý sever, svůdná, ale sešlá Neapol bídný jih, zaostalý, chaotický a neurvalý region. Jak se vyjádřil Aurelio De Laurentiis, bombastický majitel SSC: „Jsme jako kočka a pes, naprosto neslučitelní.“

Rudý oblak hněvu zakryl Neapolský záliv v létě 2016 – po přestupu Gonzala Higuaína (90 milionů eur). Fanoušci pálili dresy rekordmana (38 tref v minulé sezoně, kdy skončili druzí za Juve), jiní je splachovali do světa kanalizačních potrubí. Jeho podobizny živelně strhávali z reklamních tabulí a lepili na popelářská auta, a když se zranil, pizzerie to přivítaly akcí: margherita za jedno euro!

Něco podobného zažil

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud