19. ledna 2011 • 17:30

Van Nistelrooy: Pusťte mě zpátky do Realu!

Autor: Václav Hanzlík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Děkuju Hamburku za všechno, ale tohle nejde odmítnout.
Takovou větu pronesl útočník Ruud van Nistelrooij, jehož láká kouč José Mourinho k velkému návratu do Realu Madrid. Čtyřiatřicetiletý borec je připravený na překvapivou nabídku kývnout.
Zásadně proti je ale vedení bundesligového klubu.



O víkendu vstřelil vítězný gól svého týmu v přetěžkém zápase na Schalke (1:0). Dost možná to byla trefa na rozloučenou. „Chtějí ho, Ruud mi to ještě před zápasem potvrdil,“ přiznal kouč Hamburku Armin Veh. Elitního střelce Van Nistelrooije však do královského klubu pustit nechce.

„A podle mě tady zůstane,“ tvrdí Nizozemcův český spoluhráč David Jarolím.

Ihned po zápase jej obklopil hrozen novinářů. Kanonýr Ruud van Nistelrooij jim téměř pětačtyřicet minut vysvětloval, proč ho láká návrat do španělské metropole. Své argumenty trpělivě přeložil do třech světových jazyků – němčiny, španělštiny a rodného jazyka.


Jasný důkaz toho, jak moc mu na přestupu záleží. „Lanařilo mě několik klubů hrajících Ligu mistrů, ale já jsem z Hamburku nechtěl odcházet. Jenže teď se ozval Real, to je pro mě velká šance a je těžké ji odmítnout,“ uvedl čtyřiatřicetiletý fotbalista.

Den po duelu se to už kolem stadionu v přístavním městě na severu Německa hemžilo španělskými novináři. „Děkuji klubu za všechno, co pro mě udělal. Real je opravdu jediný tým, do kterého jsem ochoten přestoupit,“ dostalo se jim očekávané odpovědi.

Zajímavé bylo, že Van Nistelrooij neabsolvoval s týmem běžný pozápasový trénink, místo něj se zapotil v posilovně. Ihned se objevily spekulace, že si chce vytrucovat přestup. „To je hloupost, jedni šli běhat, druzí se vyjížděli na kole,“ objasnil situaci David Jarolím, český středopolař Hamburku.

Van Nistelrooij slaví gól do sítě SchalkeFoto Reuters

Jeho nizozemský spoluhráč má do léta platný kontrakt a vedení sedmého klubu bundesligy nechce o jeho odchodu ani slyšet.

„Real se na něj vyptával přes manažera, ale my ho rozhodně jít nenecháme. To je konečné slovo!“ pravil sportovní ředitel Bastian Reinhardt. „Nepustíme ho,“ přidal se trenér Armin Veh.

Důvod je jasný. Hamburk se chce po zpackané minulé sezoně vrátit do evropských pohárů a při zdravotních potížích Petriče a Guerrera je Van Nistelrooij jediným top útočníkem. Navíc je zde další zádrhel: finanční vyrovnání.

Vedení Realu Madrid v čele s portugalským mágem Josém Mourinhem by nejraději dostalo svého bývalého kanonýra jako dárek, tedy zadarmo.

Španělé argumentují tím, že za něj minulou zimu taky neviděli ani euro. Jenže tehdy Van Nistelrooij nehrál a klub byl rád, že někdo jiný převzal jeho gáži...

S velkým napětím se tedy čekalo, zda útočník dorazí na včerejší odpolední trénink. „Normálně trénoval. V kabině jsme si ho ale trošku dobírali, to je jasné,“ popsal Jarolím. A co na to ostře sledovaný muž? „Je na něm jasně znát, že jej nabídka potěšila. Když si na něj vzpomněl Mourinho, to by udělalo radost každému. Do hlavy mu sice nevidím, ale myslím si, že nikam neodejde. Klub to jasně deklaroval a podle mě to dodrží.“


K celé kauze promluvil i hráčův agent Rodger Linse. „Doufám, že se obě strany zachovají rozumně. Ruud je opravdu velký sportovec, tvrdě dřel a teď si zaslouží návrat do Realu,“ řekl pro holandský deník Algemeen Dagblad.

Podle něj už nikdo neočekával, že by mohl jeho prominentní klient hrát na sklonku kariéry ještě na té nejvyšší úrovni. „Je to tak pěkné, že se mi tomu ani nechce věřit. V takovém případě musí hrát velkou roli i emoce, je to prostě výjimka, kontrakty i peníze by měly jít stranou,“ snažil se zahrát na citlivou notu.

„Ale smlouva je smlouva a tu bude Ruud respektovat,“ dodal střízlivě.
Tak co, skončí tenhle příběh dojemným happy endem?

Ruud van Nistelrooy
Ruud van Nistelrooy

 

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

32. kolo
Články odjinud


Články odjinud