Pavel Kalouš
10. února 2014 • 10:15

Němci v Norimberku žertují. Jste česká mafie, slyší Hloušek a spol.

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Od ledna jsou tři a jejich němečtí spoluhráči jim říkají česká mafie. Tomáš Pekhart, Adam Hloušek a Ondřej Petrák spolu válčí v dresu Norimberku o záchranu v bundeslize a dokazují, že tenhle klub Čechům sedí. Vždyť za posledních dvacet let se jich tady vystřídalo už čtrnáct! Proč si v Norimberku své východní sousedy tak oblíbili?



V kabině Norimberku to hučí jako v úle, něco tady ale nehraje. Místo němčiny tady paradoxně vládne směs češtiny a slovenštiny. „Z legrace vždy říkám, že to ani není německý klub, ale český,“ směje se útočník Tomáš Pekhart, který tady kroutí už třetí sezonu.

Spolu s ním stejný dres oblékají ještě Adam Hloušek a Ondřej Petrák. Tři Češi v německém klubu. Rarita, na kterou si už ale v Norimberku zvykli. „Němci nám tady říkají česká mafie. Už se i naučili spoustu českých slovíček, hlavně nadávky. Vyslovují je zřetelně a čistě,“ culí se Hloušek.

Petrák, Hloušek, Pekhart. V Norimberku vládne česká mafie
Video se připravuje ...

Jen si představte tenhle zasedací pořádek v kabině: Pekhart, Hloušek, Petrák, vedle nich Slovák Robert Mak a navrch Němec s českými kořeny Patrick Rakovsky. „Myslel jsem, že dalšího Čecha už chtít nebudou, jenže přivedli ještě Ondru (Petráka). To mě překvapilo,“ směje se Pekhart.

Pro jednadvacetiletého mladíka byl přestup ze Slavie o to jednodušší. Paradoxně největší změnou pro něj byla nová pozice. Ze záložníka se stal stoper. „Přišel jsem jako záložník, ale teď už jsem si na stopera zvyknul. Jsem rád, že vůbec hraju,“ říká Petrák den po porážce 0:2 s Bayernem.

Česká enkláva ostatně není pro Norimberk ničím výjimečným. Ve městě nedaleko českých hranic působilo za posledních dvacet let už před Pekhartem a spol. dalších jedenáct Čechů. V žádném jiném zahraničním klubu nemají Češi tak silné postavení jako tady.

Ondřej Petrák v souboji s Mario Mandžukičem z Bayernu Mnichov.
Ondřej Petrák v souboji s Mario Mandžukičem z Bayernu Mnichov.

Bez mrknutí oka byste z nich poskládali slušnou jedenáctku. V brance Jaromír Blažek, v obraně Marek Nikl s Lubošem Kubíkem, v záloze Tomáš Galásek a David Jarolím, v útoku zase Jan Koller s Pavlem Kukou. Takhle vypadá klub Čechům zaslíbený.

I když v Norimberku i dnes Češi tvoří vlivnou menšinu, jedno se oproti minulosti změnilo. Bavorský klub už od roku 2007 marně čeká na větší úspěch. „Chtěl bych se tady ještě nějakého dočkat. Přál bych si to,“ neskrývá Hloušek. Na jaře to už ale určitě nestihne.

Norimberk bojuje o bytí a nebytí, po sobotní porážce s Bayernem klesl na 16. místo a na přímou záchranu ztrácí jeden bod. „Ta je teď klíčová. Myslím, že když teď bundesligu udržíme, další sezona už bude úplně o něčem jiném,“ doufá Hloušek.

Jedenáctka Norimberku složená ze současných i bývalých českých hráčůFoto spo

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud