Jan Haitl
25. listopadu 2019 • 04:40

Bitva o devatenáctiletý supertalent? Sancho se v Dortmundu cítí „poníženě“

Autor: Jan Haitl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na fotbalové mapě se začíná rýsovat další z miliardových bitev o trofej v podobě zázračného talentu. Devatenáctiletý křídelník Jadon Sancho se v sobotním duelu Dortmundu s Paderbornem (3:3) sice blýskl gólem a asistencí, navzdory tomu však v Německu mluví o jeho nespokojenosti a případném odchodu. Portál The Athletic dokonce přichází s informacemi o tom, že anglická superstar se ve vestfálském klubu po vystřídání v tradičním šlágru s Bayernem cítí „poníženě a bez jakékoliv ochrany“. Zájemce o Sancha pak tvoří kvartet velkoklubů. The Athletic zmiňuje Barcelonu, Liverpool, Manchester United a Real Madrid.



Spekulace o Sanchově možném odchodu započínají i přesto, že samotný záložník ještě v úvodu sezony ve žlutočerném dresu zářil. Po prvních pěti kolech Bundesligy měl na kontě dokonce tři zásahy a čtyři asistence. Od té doby přidal ještě tři gólové přihrávky a jen jedinou branku.

Prvotní viditelné trhliny ve vztahu anglického mladíka s vedením Borussie se datují do poloviny října. Právě tehdy byl Sancho nadřízenými suspendován na jeden zápas a musel tak vynechat duel s Mönchengladbachem, jenž Dortmund zvládl 1:0. Důvod? Křídelník měl opětovně nedodržet termín návratu z reprezentačního srazu.

Křídelník Jadon Sancho přemýšlí, jakými kroky se bude ubírat jeho kariéra...
Křídelník Jadon Sancho přemýšlí, jakými kroky se bude ubírat jeho kariéra...

„Máme zodpovědnost vůči klubu a v tomto případě i za zdravý kádr. Je suspendován jen pro jeden zápas. Jadon je dobrý chlapík, ale je velmi mladý a vystřelený přímo na vrchol. Mohl by testovat své limity, proto jsme se jej rozhodli nepovolat,“ komentoval před zmiňovaným kláním celou aféru kouč vestfálského mužstva Lucien Favre.

Trhlina ve vztahu Sancho – Favre se však výrazně prohloubila při duelu s Bayernem. Křídelník byl v prestižním zápase stažen už po úvodních 36 minutách za stavu 0:1. Jeho střídání však tým neprobralo a celé střetnutí skončilo z pohledu Dortmundu výsledkem 0:4.

Po utkání Favre navíc otevřeně vyřkl, že Sancha střídal z výkonnostních důvodů. „Byl několik dnů zraněný a nemohl trénovat. Včera se vrátil do tréninku, ale myslím, že jak jste sami mohli vidět, dnes prostě nebyl dost dobrý. Zraněný nebyl.“

Podle portálu The Athletic pak zmiňované situace vyústily v záložníkovu krajní nespokojenost. Známý britský novinář David Ornstein ve svém článku dokonce popisuje Sanchovo rozpoložení následovně: „Sekvence událostí zanechala Sancha cítit se poníženě, v roli obětního beránka a nechráněného před svými zaměstnavateli.“

Žurnalista dále zmiňuje, že kolem devatenáctiletého Angličana krouží Barcelona spolu s Manchesterem United, Liverpoolem či Realem Madrid. A rovněž dodává, že křídelník je znám tím, jak pečlivě a důsledně zvažuje kroky ve své kariéře tak, aby maximalizoval šanci na úspěch.

Ať se však Sancho rozhodne jakkoliv, jeho budoucí zaměstnavatel musí adekvátně zaplatit. Záložníkova smlouva trvá až do roku 2022 a jeho hodnota činí dle serveru transfermarkt.com 100 milionů euro, tedy 2,55 miliardy korun. Aktuální odhad Fotbalové observatoře CIES pak počítá dokonce s částkou 150 – 200 milionů euro.

Rovněž je možné, že se vztahy mezi Sanchem a vedením narovnají, nicméně s jeho odchodem ve Vestfálsku v do budoucna počítají už nyní. „Nemusíte být prorok k tomu, abyste viděli, že tady nebude hrát dalších pět let,“ řekl o záložníkovi kupříkladu dortmundský sportovní ředitel Michael Zorc magazínu Kicker.

Vše ovšem zatím naznačuje scénáři, při němž se o devatenáctiletého mladíka začnou rvát nejlepší kluby světa…

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud