9. ledna 2024 • 04:45

Hložkův paradox: absence hvězd nemusí být jackpot. Straka mu věří

Vstoupit do diskuse
11
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Africké opory Leverkusenu vyslyšely volání vlasti a odjely reprezentovat na Africký pohár, který startuje už 13. ledna. Maroko Amina Adliho patří k favoritům turnaje, Nigérie sice taky, ale už bez Victora Boniface, který se těsně před šampionátem zranil. Adamu Hložkovi tak na několik týdnů zmizí dva konkurenti a český ofenzivní univerzál by se mohl prosadit. „Hložan se stal na podzim obětí dobré série Leverkusenu,“ má jasno někdejší obránce Bayeru Michal Kadlec. Teď je však konec omluvenkám a výmluvám, proč to nešlo. Hložek se potřebuje chytit, jenže mu nenahrává preferované rozestavení Xabiho Alonsa.



Extra sledovaný zápas vypadá jinak. Když v neděli Leverkusen otevřel zápasový účet roku 2024, dostavila se výhra v přátelském utkání s Benátkami 4:1. A Češi byli vidět. V základu se objevili kromě brankáře Matěje Kováře i obě útočná tykadla. Adam Hložek italskou obranu překonal dvakrát, Schick přidal jednu trefu. Jako by chtěli proti soupeři ze Serie B ukázat Alonsovi, že jeho náročný systém má oba rád.

Češi jsou připraveni na výzvu, která na celý Bayer čeká proti urputnějším soupeřům. Leverkusen totiž stále vévodí bundeslize a jedna ze zásadních otázek v Německu resonuje. Dokáže ze sebe Bayer pod španělským šéfem střídačky konečně strhnout přezdívku „Neverkusen“?

Nelichotivý přídomek je pro Die Werkself už vlastně ironickým dědictvím a odkazuje na fakt, že Bayer nikdy v historii titul nezískal, byť byl několikrát velmi blízko. „Myslím, že teď je vše jinak. Za Leverkusenem stojí skoro celé Německo, když je nyní vážným konkurentem Bayernu Mnichov,“ pronesl bývalý forvard klubu Joel Pohjanpalo, který si proti českému triu zahrál nyní v dresu Benátek.

Finský útočník tak jen potvrdil, s jakým tlakem se hned zkraje roku musejí v táboru lídra tabulky vypořádat. Do konce ledna Bayer čekají duely v Augsburgu, Lipsku a doma s Mönchengladbachem.

Zranění Boniface zajímá spíše Schicka

Cíl je jasný, udržet vedení v tabulce, i když čtyři africké perly Tapsoba, Kossounou a Adli nepomohou skoro až do konce ledna, i kdyby se jejich reprezentacím nedařilo. Největší útočné eso Victor Boniface musí Africký pohár vynechat. Kvůli zranění vynechal přípravný zápas Nigerie proti Guiney (0:2).

Důvody se liší, nigerijské zdroje a německý Kicker hovoří o problémech s třísly a neurčitém svalovém zranění. Boniface už každopádně odcestoval do Německa, aby se podrobil dalším vyšetřením. Jednou z variant je, že na jeho místo kouč José Peseiro povolá dalšího hráče Leverkusenu Nathana Tellu. Hovoří se až o šestitýdenní pauze. Uzdravený Patrik Schick se jeví pro Leverkusen v takové situaci jako volba číslo jedna na hrot místo Boniface. Co ale s Hložkem?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
11

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud