16. ledna 2024 • 16:17

Od ultras do čela klubu. Hertha Berlín oplakává smrt výjimečného šéfa (†43)

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Může se aktivní fanoušek, který měl problémy už na základní škole, stát hlavou slavného fotbalového klubu? V Německu se takový příběh stal, o to smutnější má konec. Hertha Berlín oznámila náhlou a nečekanou smrt ředitele Kaye Bernsteina, bylo mu pouhých 43 let. Klubová barva je nyní černá, na Olympijský stadion chodí spousty kondolencí. Ještě před pár lety přitom Bernstein měl zákaz vstupu na stadion.



„Hertha dnes přijala hroznou zprávu, že prezident Kay Bernstein nečekaně zemřel ve věku 43 let. Celý klub, všichni jeho zaměstnanci, jsou ohromeni a hluboce zděšeni. Naše myšlenky jsou s pozůstalými, jeho rodinou a přáteli,“ objevilo se na sociálních sítích Herty Berlín.

Podrobnosti úmrtí nejsou známé, klub požádal veřejnost o respektování soukromí, zároveň nebylo známo, že by kromě nedávného úrazu v kanceláři měl vážné zdravotní potíže. Naopak byl celý život velmi aktivní, o to víc je zpráva o skonu šokující.

Bernstein byl znám jako „ultra, který se stal šéfem“. V čele německého klubu byl rok a půl po zvolení na mimořádné valné hromadě, kde překvapil ziskem 1670 hlasů z 3040. Jeho zvolení umožnilo pravidlo známé jako 50 + 1, podle něj nesmí kluby v nejvyšších německých soutěžích až na výjimky vlastnit velcí investoři.

Sám se do volby v roce 2022 přihlásil tak trochu na protest proti multimilionáři Larsovi Windhorstovi, který do klubu plánoval vložit stovky milionů eur, ale měl plány, které se s fanouškovským viděním neslučovaly. „Viděl jsem s ním rozhovor v televizi a skončil jsem s rukama v dlaních,“ líčil.

Byl pro pyrotechniku na stadionech

Začátky jeho životopisu přitom rozhodně nevypadaly, že skončí jako vysoký manažer. Ještě na základní škole nezvládl osmou třídu, vyučil se a pracoval jako elektromechanik, postupně se ale prosadil v marketingu a realizaci eventů.

Hertha byla jeho velkou vášní od mládí, ale rozhodně ne z kanceláře, ale z těch nejhlasitějších tribun. Spoluzaložil ultras skupinu Harlekins Berlin a jeden čas na Hertě „rozeřvával“ kotel. Podle německých médií měl dokonce třikrát zákaz vstupu na stadion. Například v roce 2005, kdy sponzor rozdal fanouškům tisíce chrastítek, Bernstein vyzval fanoušky na tribunách, aby „to zahodili“. Ti uposlechli a odhozené nástroje zranily pořadatele, který si následně stěžoval.

I díky znalosti prostředí prosazoval z pozice ředitele fanouškovská témata. Podporoval atmosféru na stadionech a několikrát se vyjádřil, ať je (za jasných a klidně i přísných pravidel) povolena pyrotechnika.

Sportovně se ale modrobílým nedařilo. V minulé sezoně sestoupili z bundesligy a na rychlý návrat to podle druholigové tabulky (sedmé místo po 17 kolech) příliš nevypadá, problémy jsou ale dlouhodobé. „Naše stará dáma je na jednotce intenzivní péče. Můžeme ji uzdravit, postavit ji zase na nohy,“ prohlásil Kay Bernstein po svém zvolení.

Úkol ale zůstane na jeho nástupcích.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud