7. února 2014 • 04:30

Co žene Kušníra a spol. do Kazachstánu? Za odříkání 330 tisíc měsíčně

Autor: kap
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyři tisíce kilometrů od domova, depresivní prostředí a mizerný fotbal. Přesně to čeká fotbalisty na exotických štacích daleko na východě. Přesto českou ligu vyměnili za Kazachstán a Ázerbájdžán další tři čeští hráči. Proč? Měsíčně si vydělají kolem 300 tisíc korun, tedy zhruba čtyřikrát víc než v Česku.



„Strach nemám, spíš jsem plný očekávání,“ tvrdí záložník Ivo Táborský, který z Teplic vyrazil do ázerbájdžánského Interu Baku. Podobným směrem zamířili v lednu i liberecký Ondřej Kušnír (kazašský Tobol Kostanaj) a Táborského spoluhráč z Teplic Martin Klein (kazašský FC Kajrat). Obě postsovětské země se tak překvapivě staly nejpopulárnější destinací pro transfery z Česka.

„Jít do těchto končin je čistě finanční rozhodnutí, ale těm hráčům se nedivím. U mladého kluka s perspektivou bych možná ještě váhal, ale když je vám kolem třiceti, není co řešit. To, co si tady vyděláte za rok, tam máte za tři měsíce,“ přiznává pro deník Sport šéf Teplic František Hrdlička.

Co to znamená v praxi? Například Klein by měl podle informací Sportu v Kajratu brát měsíčně kolem 12 tisíc eur (330 tisíc korun), což je třikrát tolik, co Teplice platí největším hvězdám týmu. Méně známí hráči dostanou méně, ale i tak by si měli přijít na 250 tisíc korun.

Češi na východě

Kazachstán (Praha – Astana 4000 km)
Ondřej Kušnír Tobol Kostanaj
Martin Klein FC Kajrat
Pavel Černý FK Ordabasy
Ondřej Chleboun Irtyš Pavlodar
Jiří Jeslínek Tobol Kostanaj
Štěpán Kučera Tobol Kostanaj
Stanislav Nohýnek FC Sunkar
Ázerbájdžán (Praha – Baku 3000 km)
Ivo Táborský Inter Baku

Pro průměrného fotbalistu, který je v Česku zvyklý na plat 50 tisíc, jde o výrazný skok, který lze jen stěží odmítnout. I proto se kolonie Čechů v těchto dvou zemích rozrostla už na osm jmen. „Peníze také byly nedílnou součástí mého rozhodování,“ připouští i Táborský.

Více na téma přestupů na daleký východ čtěte v pátečním Sportu! + Rozhovor s Pavlem Černým o životě v Kazachstánu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud