Jakub Dvořák
1. dubna 2019 • 04:30

Černý opět řádí a útočí na maximum. Proč jej Ajax nevzal do áčka?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Haló, tady jsem, mám formu, dívejte! Jenže pozvánka pro Václava Černého mezi smetánku Ajaxu jako by se zatoulala v amsterdamských zákoutích. Jinak si to nelze vysvětlit. Český křídelník má po vážném zranění kolene fazonu jako hrom. V devatenácti zápasech za druholigové béčko nastřílel už devět branek a asistencí má o jednu více. Naposledy pálil ostrými v pátek při výhře nad Nijmegenem (2:1).



Za normálních okolností by už dávno přišel povolávací rozkaz. Nechat v rezervním mužstvu střelce s takovou formou by nedávalo smysl. Jenže amsterdamský celek zatím nemá potřebu Václava Černého brát nahoru. V Lize mistrů ve velkém stylu vyšoupl ze hry Real Madrid a v Eredivisie stále ještě bojuje o mistrovský titul. Trenér Erik ten Hag rozhodně nemá důvod něco měnit.

Na křídlech navíc disponuje luxusním materiálem. Proti Realu v Champions League zazářil David Neres, formu si drží Hakim Ziyech a původním založením je krajní hráč i Dušan Tadič, ačkoliv je v posledních zápasech využíván jako falešná devítka.

Černý ale nerezignuje. V zimě odmítl nabídky na hostování a snaží se přímo před očima lidí z áčka změnit jejich názor. Po zranění vazů, kdy přes 11 měsíců nehrál fotbal, se dostal do výtečné formy. V béčku Ajaxu je jasně nejproduktivnějším hráčem. Od zimní pauzy stihl v sedmi jarních duelech tři branky a pět asistencí.

I v pátek proti Nijmegenu bylo Černého plné hřiště. První trefu slavil už v 21. minutě, kdy k němu na pravé straně propadl balon a s přehledem jej uklidil na vzdálenější tyč. Radost však trvala krátce. Sudí viděli milimetrový ofsajd, který brance předcházel.

O dvě minuty později už bylo vše v pořádku. Jong Ajax sehrál ukázkovou kombinační akci, na jejímž konci byl Černý. Připravil si míč na levačku a přízemní střelou vyrovnal.

VIDEO: Sestřih Nijmegen - Jong Ajax 1:2

Byla to jeho devátá trefa v 19 zápase. Když k ní připočteme deset asistencí pro spoluhráče, má český mladík našlápnuto k tomu, aby překonal své maximum ze sezony 2016/17. Tehdy v béčku amsterdamského celku během 28 zápasů stihl 15 gólů a 8 asistencí, což jej vyneslo zpátky do prvního týmu. Není divu, že kolem něho nyní létají myšlenky na přesun o patro výš.

„Jenže o tomhle já nerozhoduji,“ reagoval na dotaz novinářů po páteční výhře. „Já se tu snažím hrát hezký fotbal, jet nadoraz každý zápas a jak blízko to mám do áčka, to není na mně. Chci, abych v Jongu podával dobré výkony. Přeci jen jsem tu jeden z nejstarších, což dosud nebývalo,“ uvedl Černý.

A tak místo toho, aby byl v neděli součástí prvního týmu při šlágru proti vedoucímu PSV Eindhoven (3:1), sledoval jej pouze jako divák z tribuny. A nohy ho svrbí ještě teď…

Václav Černý v Ajaxu (ligové soutěže)

A-tým

17/18 – 4 zápasy (157 minut), 2 asistence
16/17 – 5 zápasů (213 minut)
15/16 – 7 zápasů (267 minut), 1 gól, 1 asistence

B-tým

18/19 – 19 zápasů (1 567 minut), 9 gólů, 10 asistencí
17/18 – 1 zápas (72 minut), 1 gól
16/17 – 28 zápasů (2 301 minut), 15 gólů, 8 asistencí
15/16 – 17 zápasů (1 243 minut), 5 gólů, 5 asistencí

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud