Jakub Dvořák
1. dubna 2019 • 04:30

Černý opět řádí a útočí na maximum. Proč jej Ajax nevzal do áčka?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Haló, tady jsem, mám formu, dívejte! Jenže pozvánka pro Václava Černého mezi smetánku Ajaxu jako by se zatoulala v amsterdamských zákoutích. Jinak si to nelze vysvětlit. Český křídelník má po vážném zranění kolene fazonu jako hrom. V devatenácti zápasech za druholigové béčko nastřílel už devět branek a asistencí má o jednu více. Naposledy pálil ostrými v pátek při výhře nad Nijmegenem (2:1).



Za normálních okolností by už dávno přišel povolávací rozkaz. Nechat v rezervním mužstvu střelce s takovou formou by nedávalo smysl. Jenže amsterdamský celek zatím nemá potřebu Václava Černého brát nahoru. V Lize mistrů ve velkém stylu vyšoupl ze hry Real Madrid a v Eredivisie stále ještě bojuje o mistrovský titul. Trenér Erik ten Hag rozhodně nemá důvod něco měnit.

Na křídlech navíc disponuje luxusním materiálem. Proti Realu v Champions League zazářil David Neres, formu si drží Hakim Ziyech a původním založením je krajní hráč i Dušan Tadič, ačkoliv je v posledních zápasech využíván jako falešná devítka.

Černý ale nerezignuje. V zimě odmítl nabídky na hostování a snaží se přímo před očima lidí z áčka změnit jejich názor. Po zranění vazů, kdy přes 11 měsíců nehrál fotbal, se dostal do výtečné formy. V béčku Ajaxu je jasně nejproduktivnějším hráčem. Od zimní pauzy stihl v sedmi jarních duelech tři branky a pět asistencí.

I v pátek proti Nijmegenu bylo Černého plné hřiště. První trefu slavil už v 21. minutě, kdy k němu na pravé straně propadl balon a s přehledem jej uklidil na vzdálenější tyč. Radost však trvala krátce. Sudí viděli milimetrový ofsajd, který brance předcházel.

O dvě minuty později už bylo vše v pořádku. Jong Ajax sehrál ukázkovou kombinační akci, na jejímž konci byl Černý. Připravil si míč na levačku a přízemní střelou vyrovnal.

VIDEO: Sestřih Nijmegen - Jong Ajax 1:2

Byla to jeho devátá trefa v 19 zápase. Když k ní připočteme deset asistencí pro spoluhráče, má český mladík našlápnuto k tomu, aby překonal své maximum ze sezony 2016/17. Tehdy v béčku amsterdamského celku během 28 zápasů stihl 15 gólů a 8 asistencí, což jej vyneslo zpátky do prvního týmu. Není divu, že kolem něho nyní létají myšlenky na přesun o patro výš.

„Jenže o tomhle já nerozhoduji,“ reagoval na dotaz novinářů po páteční výhře. „Já se tu snažím hrát hezký fotbal, jet nadoraz každý zápas a jak blízko to mám do áčka, to není na mně. Chci, abych v Jongu podával dobré výkony. Přeci jen jsem tu jeden z nejstarších, což dosud nebývalo,“ uvedl Černý.

A tak místo toho, aby byl v neděli součástí prvního týmu při šlágru proti vedoucímu PSV Eindhoven (3:1), sledoval jej pouze jako divák z tribuny. A nohy ho svrbí ještě teď…

Václav Černý v Ajaxu (ligové soutěže)

A-tým

17/18 – 4 zápasy (157 minut), 2 asistence
16/17 – 5 zápasů (213 minut)
15/16 – 7 zápasů (267 minut), 1 gól, 1 asistence

B-tým

18/19 – 19 zápasů (1 567 minut), 9 gólů, 10 asistencí
17/18 – 1 zápas (72 minut), 1 gól
16/17 – 28 zápasů (2 301 minut), 15 gólů, 8 asistencí
15/16 – 17 zápasů (1 243 minut), 5 gólů, 5 asistencí

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud