14. května 2020 • 10:10

Z ofsajdu skolil Slavii, teď pyká! Ukrajinec bral látku pro kosmonauty

Autor: dvo, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rok bez fotbalu. Ukrajinský útočník Dynama Kyjev Arťom Besedin bude pykat za užívání nedovolených látek. Doping mu UEFA našla po listopadovém utkání Evropské ligy proti Malmö. Od konce prosince 23letý fotbalista nehrál a nyní je jeho trest oficiálně potvrzen.



Pamatujete na srpen 2018, kdy se Slavia snažila probít do Ligy mistrů? Tehdy se to Jindřichu Trpišovskému a spol. nepovedlo i proto, že v Kyjevě proti tamnímu Dynamu byla poškozena verdikty sudích.

Ti tenkrát přehlédli zřejmý ofsajd Arťoma Besedina, který vstřelil gól na 2:0, a po úvodní remíze 1:1 v Edenu takřka rozhodl o postupu.

Jenže karma si ukrajinského útočníka našla. UEFA mu totiž v listopadu našla v těle zakázané látky. V zápase na půdě Malmö byl Besedin pozitivní na karfedon.

Podle vědců se jedná o látku, která je účinná při zvyšování fyzické vytrvalosti a odolnosti proti chladu a používá se k léčbě ztráty paměti.

Radost fotbalistů Dynama Kyjev při odvetě 3. předkola Ligy mistrů proti Slavii
Radost fotbalistů Dynama Kyjev při odvetě 3. předkola Ligy mistrů proti Slavii

Byla vyvinuta v Rusku jako stimulant, aby kosmonauti na dlouhých misích zůstávali bdělí a neusínali. Dobře známým se stal před pár lety, když jej jedna firma z Kalifornie začala prodávat na internetu jako doplněk stravy a poté byla řada sportovců vyloučena z olympijských her pro jeho nezákonné použití.

UEFA ukrajinskému fotbalistovi okamžitě zastavila aktivní činnost a po několika měsících došla k závěru – Besedin si rok nezahraje. Trest mu vyprší v prosinci.

Besedin nastoupil za Dynamo ve všech šesti zápasech Evropské ligy, ale střelecky se neprosadil. Lépe si vedl v ukrajinské lize, v níž dal ve 13 utkáních osm gólů.

V reprezentaci má bilanci 13 zápasů a dvě branky. A díky ročnímu odkladu kvůli pandemii COVID-19 nepřijde ani o evropský šampionát.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud