17. prosince 2020 • 14:30

Trmalova slavná premiéra, góly jen z penalt. Překvapil jsem i vedení, řekl

Autor: Matěj Setíkovský
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trvalo to skoro pět měsíců, než dostal šanci v ostrém zápase. Český brankář Matouš Trmal odchytal v dresu Vitórie Guimaraes čtvrtfinále portugalského ligového poháru na půdě slavné Benfiky. „Čekal jsem, že budu furt v zápřahu. Chtěl jsem ukázat, že na mě můžou sázet i nadále,“ říká pro iSport.cz o tom, jak k šanci od trenéra přistupoval. Dvaadvacetiletý gólman, který do zahraničí zamířil v létě ze Slovácka, se ukázal velmi slušně. Nedostal gól ze hry a dlouho to vypadalo na udrženou nulu, kterou pokazila až zbytečná penalta. Duel Vitoria nakonec ztratila až v penaltovém rozstřelu.



Na konci července podepsal pětiletý kontrakt s Vitórií Guimaraes. „V klubu mi vysvětlili, proč si přejí dlouhodobou smlouvu a mně to dávalo smysl. Jsou tu dva brazilští brankáři, plus podepsali jednoho místního mladíka, se kterým počítají do budoucna. Samozřejmě mi nikdo nezaručí, že přijdu a hned budu chytat,“ vykládal Trmal smířlivě v rozhovoru pro iSport.cz po přestupu v létě.

To ale netušil, že klub přivede ještě Portugalce Bruna Varelu, který se následně stal jedničkou týmu. Nikdo z brankářů kromě něj neodchytal v soutěžním zápase ani minutu. Šanci v sestavě momentálně patého týmu portugalské nejvyšší soutěže nedostal ani Trmal. Ve středu večer však po téměř pěti měsících přišel vánoční dárek pro českého gólmana.

Objevil se v sestavě Vitórie ve čtvrfinále portugalského ligového poháru. Šlo ale o docela ostrý test proti slavné Benfice na Estádio da Luz. „Byl jsem rád za první zápas proti takovému klubu. Čekal jsem, že budu furt v zápřahu. Chtěl jsem ukázat, že na mě můžou sázet i nadále,“ nastínil, s jakou motivací k utkání přistupoval.

„Oficiálně jsem se to dozvěděl až ve středu, kdy mi trenér řekl, že přijde má šance. Ale nějaké náznaky byly už po víkendovém zápase,“ řekl k příležitosti, kterou mu dal kouč Joao Henriques.

Pár českých fanoušků si šance pro Trmala povšimlo a drželo na dálku palce. Jedním z nich byl i jeho spoluhráč z jednadvacítky a bývalý parťák ze Slovácka Dominik Janošek. V současnosti hráč Plzně na hostování v Mladé Boleslavi sdílel na instagramu sestavu Vitórie s Trmalem v brance s komentářem: „Pojď brachu!!!“

Trmalovi držel palce na instagramu i jeho bývalý parťák ze Slovácka a spoluhráč z jednadvacítky Dominik Janošek
Trmalovi držel palce na instagramu i jeho bývalý parťák ze Slovácka a spoluhráč z jednadvacítky Dominik Janošek

Benfica nastoupila ve velmi silném složení jen s drobnými změnami. Tou nejvýraznější byl kapitán týmu Pizzi pouze na lavičce, který ale do zápasu brzy naskočil.

Rodák z Tasovic v utkání dlouho držel čisté konto. Jeho tým se zásluhou Oscara Estupinana dostal brzy do vedení. Benfica tedy musela dotahovat, ale tuhá obrana Guimaraese v čele s Trmalem byla proti.

„Benfica nás v druhém poločase zavřela na naší polovině, ale musím kluky v obraně pochválit,“ vyzdvihl český brankář i práci spoluhráčů.

Trenér Benfiky Jorge Jesus v poločase sáhnul ke dvěma změnám v sestavě. Klíčové střídání však přišlo až v 55. minutě, kdy poslal na hřiště již zmíněného Pizziho.

Lisabonští nadále obléhali vápno. Trmala střelou na branku ohrozili celkem devětkrát. Žádná ze střel ze hry ale neskončila za jeho zády. Důležitým momentem se tak stal zbytečný zákrok Denise Pohy ve vápně hostí v 82. minutě.

Jeden z domácích hráčů poslal zoufalý pokus dloubáčkem za obranu Vitórie. Všichni hráči Benfiky měli k míči daleko a balon už směřoval do rukavic klidného Trmala, jenže Poha v tu chvíli z boku sestřelil protihráče tlačícího se k míči. U toho by ale rozhodně nebyl dřív než český brankář.

Penaltu s naprostým klidem proměnil právě domácí kapitán Pizzi. Trmal nejprve tipoval, že pokus půjde z pohledu střelce do levé strany. Pizzi to zřejmě při lehkém zpomalení pohybu zpozoroval a zamířil doprava, kam už se Trmal změnou směru a svým skokem nedostal.

V závěrečných minutách pak mohla Benfika dokonat obrat, ale se skvělými zásahy se vytasil právě Trmal. „Nejtěžší byly asi zákroky proti hlavičce Vertonghena a v poslední minutě šel z boku sám Ewerton,“ vypíchl důležité momenty, kterými, jak doufá, zaujal. Fanoušci portugalského týmu ho na twitteru chválili a byli rádi za šanci pro mladého Čecha.

Zápas skončil remízou a zamířil rovnou do penaltového rozuzlení, ve kterém český brankář neměl nárok. Trmal při většině zakončení soupeře předvídal špatnou stranu a v penaltách inkasoval celkem čtyřikrát. Jeho spoluhráči ho navíc příliš nepodrželi, když ze tří pokusů dva neproměnili. „Věřil jsem si, ale bohužel to kopali dobře a já byl bez šance,“ konstatoval brankář, který před dvěma lety ve Slovácku chytil hned tři desítky během dvou zápasů - dokonce vychytal i tehdejšího sparťana Guélora Kangu, což se jinému brankáři v Česku nepovedlo.

Slovácko - Sparta: Kangův pokutový kop skvěle vychytal Trmal!
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Do semifinále Trmal svůj tým nedotáhl, ale může věřit, že po dobrém výkonu přijde šance od trenéra Joao Henriquese i v portugalské lize.

„Myslím, že jsem lidi z klubu docela překvapil, jak se mi ten zápas povedl. Nějaká chvála byla, ale o to víc mě mrzí, že jsme byli deset minut od postupu. Nezbývá nic jiného, než dál poctivě trénovat a být připravený na další šanci,“ hodnotí svoji pozici v klubu brankář reprezentační jednadvacítky.

Tabulka portugalské ligy:

1. Sporting Lisabon 9 7 2 0 23:7 23
2. Benfica Lisabon 9 7 0 2 21:11 21
3. FC Porto 9 6 1 2 23:13 19
4. Braga 9 6 0 3 14:9 18
5. Guimaraes 9 5 1 3 7:7 16
6. Pacos Ferreira 9 4 2 3 11:10 14
7. Santa Clara 9 4 1 4 10:9 13
8. Belenenses 9 2 5 2 5:6 11
9. Rio Ave 9 2 5 2 5:7 11
10. Nacional Funchal 9 2 4 3 9:11 10
11. Famalicao 9 2 4 3 13:18 10
12. Gil Vicente 9 2 3 4 8:10 9
13. Moreirense 9 2 3 4 7:10 9
14. Farense 9 2 2 5 11:14 8
15. Boavista Porto 9 1 5 3 10:15 8
16. Tondela 9 2 2 5 9:18 8
17. Marítimo 9 2 1 6 10:15 7
18. Portimonense 9 2 1 6 6:12 7

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud