19. ledna 2022 • 15:12

Černého (ne)šťastná osmiletka: Ajax, zranění i nové výzvy a naděje

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
  • Čím si prošel Václav Černý za posledních osm let?Čím si prošel Václav Černý za posledních osm let?FOTO: Koláž iSport.cz

    Před více než rokem si podruhé přetrhl přední zkřížený vaz. Český fotbalista Václav Černý na sobě ale makal a výsledky jsou zjevné. Jak přiznal v rozhovoru pro iSport Premium, během rekonvalescence nabral 5,5 kilo svalové hmoty a rychlost mu v FC Twente naměřili téměř bleskových 36 km/h. Chtěl být připravený na první jarní kolo, ale zastavil ho covid, kvůli pozitivnímu testu musel na týden do karantény. Čím vším si 24letý záložník prošel za poslední osmiletku? 

  • Leden 2014: Přestup do Ajaxu

    Velký krok jednoho z největších talentů českého fotbalu té doby. Po sérii stáží v evropských velkoklubech přestupuje v šestnácti letech z Příbrami do akademie Ajaxu. Stává se součástí sedmnáctky, tehdejší kouč devatenáctky Orlando Trustfull ho ale v jarní části zkouší i v jednom ligovém utkání devatenáctky po boku s vycházející hvězdou Anwarem El Ghazim.

    Václav Černý po přestupu do Ajaxu Václav Černý po přestupu do AjaxuFoto fkpribram.cz

  • Květen 2015: Góly Barceloně a PSG

    Už dobře mluví holandsky a má za sebou sezonu v devatenáctce Ajaxu i v mládežnické Lize mistrů, v níž dal gól PSG a Barceloně. V sestavě válel třeba s Mattijsem de Ligtem, který už patří Juventusu, nebo s Donnym van de Beekem, dostal prostor i na dvanáct minut v druholigové juniorce proti Venlo. V Ajaxu Černého začínají rychle považovat za obrovskou naději.

    Václav Černý v zápase s PSG v mládežnické Lize mistrů Václav Černý v zápase s PSG v mládežnické Lize mistrůFoto Twitter

  • Srpen 2015: Velké debuty

    Kouč Frank de Boer mu dopřává debut v Eredivisie proti Willem II. V listopadu ale přichází větší bomba, dostává šanci v Evropské lize na hřišti Celtiku a pár minut před koncem trefuje výhru 2:1. A v lednu si připisuje ve svém šestém ligovém startu i první branku v Eredivisie proti Twente. Budoucnost má být fantastická, na mladého Čecha se tou dobou ptá Dortmund i další.

    Václav Černý v utkání Evropské ligy proti Celtiku Václav Černý v utkání Evropské ligy proti CeltikuFoto Profimedia.cz

  • Leden 2017: Prudká brzda

    Poprvé v Ajaxu velmi vážně uvažuje, že odejde. V dalším rozletu ho prudce brzdí problémy s achillovkou a vleklé potíže se zády, navíc mu trenér Peter Bosz stroze oznamuje, že stejně hodlá sázet na jiné. Nastupuje jen k pěti ligovým zápasům, často je posílán do druholigového Jongu, kde se mu sice daří, ale na jeho pozici se nic nemění.

    V lednu 2017 uvažoval Václav Černý poprvé o odchodu z Ajaxu V lednu 2017 uvažoval Václav Černý poprvé o odchodu z AjaxuFoto Profimedia.cz

  • Duben 2019: Po vážném zranění

    Ajax omračuje celou Evropu, frčí až do semifinále Ligy mistrů, jenže bez Černého. Český útočník si víc a víc připouští, že se v kariéře potřebuje pohnout jinam. Mladý fotbalista se kromě konkurence zasekl i kvůli dalšímu vážnému zranění, které utrpěl v říjnu 2017, kdy si přetrhl přední zkřížený vaz. Je rozhodnutý, že v létě z Ajaxu definitivně odejde.

    V říjnu 2017 si Václav Černý poprvé přetrhl přední zkřížený vaz. V říjnu 2017 si Václav Černý poprvé přetrhl přední zkřížený vaz.Foto Twitter

  • Červenec 2019: Nová (krátká) naděje

    Přestup do Utrechtu, nová naděje. Takhle nějak mělo vyvázání se z Ajaxu vyznít, jenže Černý se velmi rychle propadl na lavičku, byť to byl právě trenér John van den Brom, který o českého mladíka dost stál. Za podzim v Eredivisie nastoupil jen do deseti zápasů, neměl gól ani asistenci, prosadil se jen v pohárových utkáních proti Den Boschi a Almere.

    Václav Černý po přestupu do Utrechtu Václav Černý po přestupu do UtrechtuFoto Twitter

  • Červenec 2020: Projekt Utrecht nevyšel

    Černý zasáhl do třinácti ligových utkání a hledá novou výzvu. Nachází ji v FC Twente. Klubu z města Enschede, jemuž před několika lety vstřelil svůj první gól v nizozemské nejvyšší soutěži. „Mluvil jsem s trenérem Ronem Jansem, který mi dal důvěru. Twente má krásný stadion se skvělou atmosférou, hráli tu velcí hráči. Opravdu se na to těším,“ pravil.

    Václav Černý v dresu Twente Václav Černý v dresu TwenteFoto Twitter

  • Listopad 2020: V Twente září

    Náramně si sedl s kamarádem Danilem, jehož zná z mládeže Ajaxu. V osmi zápasech Eredivisie má čtyři góly a stejný počet asistencí. Toho si všímá i reprezentační kouč Šilhavý a posílá mu premiérovou pozvánku do seniorského výběru. Debutuje 11. listopadu při porážce s Německem (0:1). Na podzim však přidá ještě jeden start proti Slovensku, kde asistuje u Ondráškovy branky.

    V listopadu 2020 si Václav Černý odbyl debut za reprezentační áčko V listopadu 2020 si Václav Černý odbyl debut za reprezentační áčkoFoto Pavel Mazáč/Sport

  • Leden 2021: Ajax znovu ve hře

    Ač se zdál Ajax navždy minulostí, opak je pravdou. Příbramský rodák válí a klub z Amsterdamu uvažuje o uplatnění zpětného odkupu. S šesti góly a šesti asistencemi je Černý nejdůležitější hráč Twente. Prokázat to má právě v souboji s bývalým klubem. Jenže někdejší spoluhráče větrá jen pět minut. Kvůli zranění střídá. Diagnóza? Přetržený přední zkřížený vaz. Čeká jej 9 měsíců pauza.

    V lednu 2021 si Václav Černý proti Ajaxu přetrhl přední zkřížený vaz V lednu 2021 si Václav Černý proti Ajaxu přetrhl přední zkřížený vazFoto ČTK/Imago

  • Červenec 2021: Přestup do Twente

    I přes to, že se ocitá teprve v polovině rekonvalescence a v jeho léčbě se objevily komplikace, Twente neváhá a vykupuje ho z Utrechtu. S klubem uzavírá dvouletou smlouvu s opcí na další dva roky. Nizozemská média informují, že i s bonusy by se transfer mohl vyšplhat na necelý milion eur, v přepočtu téměř 20 milionů korun.

    Václav Černý po přestupu z Utrechtu do Twente Václav Černý po přestupu z Utrechtu do TwenteFoto Twitter

  • Říjen 2021: Je zpátky!

    Po devítiměsíční absenci a rehabilitacích se vrací do tréninku. Spoluhráči jej vítají speciálním transparentem „He is back“ (Je zpátky). O měsíc později zasahuje rychlonohý křídelník i do soutěžního zápasu. V 13. kole nizozemské ligy při výhře 1:0 nad Spartou Rotterdam naskakuje do hry v 83. minutě.

    Po devítiměsíční pauze zaviněné zraněním se Václav Černý v říjnu 2021 vrátil do tréninku. Dostalo se mu vřelého přivítání od spoluhráčů Po devítiměsíční pauze zaviněné zraněním se Václav Černý v říjnu 2021 vrátil do tréninku. Dostalo se mu vřelého přivítání od spoluhráčůFoto Twitter

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud