23. srpna 2022 • 10:15

Na Ukrajině začíná liga: bez fanoušků, kryty na stadionech. A „nový“ Šachtar

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Navzdory pokračující invazi ruských vojsk na části území se na Ukrajině v úterý rozběhne nová sezona fotbalové ligy. Úvodní čtyři zápasy se symbolicky odehrají v předvečer státního svátku Dne nezávislosti a zároveň den předtím, než uplyne rovný půlrok od napadení Ukrajiny jejím východním sousedem.



„Bude to unikátní soutěž. Bude se hrát během války, během vojenské agrese, během bombardování,“ řekl agentuře Reuters Andrij Pavelko, šéf Ukrajinské fotbalové asociace.

Kvůli hrozbě vojenského útoku nebudou na stadionech fanoušci. V šestnáctičlenné soutěži chybí dosavadní účastníci Desna Černihiv a FC Mariupol, jejich stadiony byly během bitev zničeny. Ohrožena je celá budoucnost mariupolského klubu, jehož město ruská vojska dobyla po tříměsíčním obléhání, které si podle ukrajinské strany vyžádalo 20.000 obětí z řad obyvatel.

Nová sezona přinese řadu logistických výzev včetně rizika raketového útoku. Všechny stadiony proto musejí mít kryty, kam se účastníci zápasu uchýlí v případě poplachu. Na každém utkání budou přítomni zástupci armády, a pokud bude hrozba vzdušného útoku trvat déle než hodinu, projednají s rozhodčími, zda počkat, nebo zápas odvolat. Hrát se zatím bude jen v Kyjevě a jeho okolí a ve dvou západních oblastech, například ve Lvově či Užhorodu.

Navzdory pokračující invazi ruských vojsk na části území se na Ukrajině v úterý rozběhne nová sezona fotbalové ligy
Navzdory pokračující invazi ruských vojsk na části území se na Ukrajině v úterý rozběhne nová sezona fotbalové ligy

Pavelko uvedl, že podnět na rozehrání fotbalové sezony i za těchto okolností vzešel od prezidenta Volodymyra Zelenského a představitelů ukrajinské armády, kteří doufají, že fotbal pomůže zvednout morálku národa. „Mnoho lidí z frontových linií nás vyzývalo, abychom začali přemýšlet o restartu fotbalu v naší zemi,“ řekl Pavelko, jenž během jara cestoval po ligových klubech a přesvědčoval jejich šéfy, aby se připravovali na novou sezonu.

Minulý ročník byl předčasně ukončen po začátku invaze 24. února, kdy byl v čele tabulky Šachtar Doněck. Ukrajinský velkoklub bude hrát v kyjevském exilu, což pro něj není nic nového. Mimo domovský Doněck působí už od roku 2014, kdy město obsadili proruští separatisté. Stěhování však nepřipravilo Šachtar o úspěchy na hřišti: během oněch osmi sezon získal pět titulů.

Novinkou nicméně pro tým bude fakt, že už se nebude moci opřít o jádro hráčů z Brazílie, kde si klub vybudoval síť skautů. Zahraniční fotbalisté však z klubu po začátku invaze odešli a v červnu angažovaný kouč Igor Jovičevič se snaží postavit tým z mladých odchovanců. „Dlouhá léta tu byl brazilský Šachtar, špičkový tým. Na to nyní musíme zapomenout a připravit nové mužstvo co nejrychleji,“ řekl chorvatský kouč, jehož svěřence navíc čeká základní skupina Ligy mistrů.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud