Jakub Dvořák
7. března 2019 • 16:56

Pět důvodů, proč je Real na kolenou: práce s trenéry, přestupy i staré ikony

Vstoupit do diskuse
0
  • Real Madrid prožívá mizernou sezonu, naposledy vypadl z Ligy mistrůReal Madrid prožívá mizernou sezonu, naposledy vypadl z Ligy mistrůFOTO: koláž iSport.cz

    Je začátek března a Real Madrid nemá o co hrát. Šílené zjištění. Alespoň pro hráče madridského celku. „Tahle sezona byla na h***o!“ ulevil si bek Daniel Carvajal po výbuchu s Ajaxem v osmifinále Ligy mistrů. Není se čemu divit. Realu se během týdne rozsypaly všechny naděje – vypadl z domácího poháru, v lize nabral dvanáctibodovou ztrátu na čelo a z boje o evropský trůn je poprvé od roku 2010 mimo už v prvním kole. Co se s madridským kolosem stalo? 

  • Práce s trenéry

    Když vedení v létě vybíralo nástupce Zinedina Zidana, dostalo od spousty kandidátů košem. Nakonec tak na Real „zbyl“ Julen Lopetegui, který se dobře prezentoval se španělskou reprezentací v kvalifikaci na MS. Jenže v Madridu narazil. Přestavba kádru nešla podle představ, nepodařilo se nahradit Ronalda a vše vyvrcholilo, když hráči šli v kabině proti němu. Jeho nástupce? Santiago Solari nebyl (opakovaně) úspěšný u B-týmu Realu, ani nepatří mezi legendy klubu. Jak pak může vést Ramose a spol.? 

    Kouč Realu Madrid Santiago SolariFoto ČTK/AP

    Tažení Ajaxu Ligou mistrů: Může za to kouč, kterého chtěla Sparta nebo talenti z vlastní líhně
    Video se připravuje ...

  • Nenašel střelce

    Po odchodu Cristiana Ronalda, který týmu zajišťoval 40+ branek za sezonu, mělo vedení reagovat. Kylián Mbappé, Eden Hazard, Mauro Icardi, Harry Kane… Postupně se skloňovala spousta jmen, ale Real vsadil vše na jednu kartu – Karima Benzemu. Ten má na kontě celkem dvacet gólů ve všech soutěžích. Pro srovnání - Lionel Messi z Barcelony nastřílel celkem třicet tři gólů a jen v La lize jich má o pět víc než Benzema celkem. I jeho parťák Luiz Suárez zaznamenal šestnáct ligových branek. 

    Karim Benzema neprožívá střelecky tak úspěšnou sezonu jako jeho soupeřiFoto ČTK

    Kouč Realu Madrid Santiago Solari
    Kouč Realu Madrid Santiago Solari

  • Přestupová politika

    Prezident Realu Florentino Pérez už delší čas nesáhl do pokladny a nepřivedl do klubu hráče světových kvalit. Naposledy tomu tak bylo v případě Jamese Rodrígueze v roce 2014, za kterého po MS v Brazílii utratil 70 milionů eur. Klub byl ale úspěšný, tak nebylo potřeba utrácet. A tak myslel hlavně na budoucnost. Real za poslední léta nakoupil spoustu mladých nadějných hráčů, které vyslal na hostování, ale hotových posil? Ty spočítáte na prstech jedné ruky. 

    James Rodríguez je posledním velkým nákupem Realu MadridFoto Profimedia.cz

  • Herní systém

    Sázka na propracovaný systém, který v úterý předvedl Ajax? Ne. Real v uplynulých letech vynikal díky soudržnosti individualit. Ramos, Modrič, Kroos, Ronaldo, Benzema. Ti všichni si na hřišti vždy vyhověli. Už za trenéra Zidana se o tom mluvilo, ale tím, že byla francouzská legenda na lavičce „Bílého baletu“ úspěšná, nebyl to problém. Po odchodu Ronalda dostala tato taktika první vážnou trhlinu. Julen Lopetegui se to snažil změnit, ale narazil. Pracoval s nevhodnými typy hráčů, nebo se ostřílení borci odmítli podřídit jeho myšlenkám. 

    SESTŘIH LM: Real Madrid - Ajax Amsterdam 1:4. Šampion vypadl po překvapivém debaklu
    Video se připravuje ...

  • Hvězdám chybí motivace

    Modrič 33 let, Ramos 32, Benzema 31, Marcelo 30, Bale i Kroos 29. Hvězdy, které s Realem vyhrály všechny možné trofeje a třikrát v řadě ovládly Champions League. Že jsou za zenitem? Že jim schází po letech motivace? Jednoznačně. Královský klub potřebuje okysličit. Nutně potřebuje nové válečníky, kteří touží vyhrávat tituly a postaví se na nich nová osa klubu. Vinícius Júnior je v 18 letech první nadějnou vlaštovkou, ale určitě ne typem hráče, který si už teď vezme celý Madrid na svá bedra. 

    V zápase s Ajaxem Amsterdam musel Vinícius Júnior nedobrovolně opustit již v prvním poločaseFoto Reuters

    SESTŘIH LM: Real Madrid - Ajax Amsterdam 1:4. Šampion vypadl po překvapivém debaklu
    Video se připravuje ...

    Kouč Realu Madrid Santiago Solari
    Kouč Realu Madrid Santiago Solari

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud