Jonáš Bartoš
14. ledna 2020 • 15:50

Barcelona představila kouče: Nemám tituly, ale tenhle klub miluju!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šéfové Barcelony se po dlouhých jednáních odhodlali k razantnímu kroku a bouchli do trenérské židle. V úterý odpoledne klub oficiálně představil nástupce odvolaného Ernesta Valverdeho. „Nepočítal jsem s tím, že si mě takový klub všimne,“ prohlásil nový vládce na Camp Nou Quique Setién. Co je zač skromný, 61letý milovník šachu i fotbalového umění Lionela Messiho?



Skoro každý, kdo na zápasy Barcelony kouká, si musel všimnout, že katalánští hračičkové nejsou ve své kůži. Po výsledkovém strádání z posledních týdnů se v pondělí na Camp Nou jednalo dlouho do večera. Náročný klub požaduje nejen výsledky, ale i herní parametry pro nejvyšší úroveň. A proto spustil rošádu na trenérské pozici.

Barcelona postupně škrtala ze svého seznamu vytipovaných osobností, které se do klubu v rozjeté sezoně příliš nehrnuly. Horkým kandidátem byla například klubová legenda Xavi, jenže ten byl ochotný vstoupit do náročné funkce nejdřív v létě. Nakonec kývl až zkušený 61letý odborník, naposledy trenér Betisu Enrique Setién Solar.

„Tenhle klub miluju! Musím vedení poděkovat, že jsem takovou možnost dostal. Ani v mých nejlepších snech se mi o tomhle nezdálo. Jsem velmi emotivní osoba. Ještě včera jsem se ve svém městečku procházel kolem krav, dneska stojím vedle nejlepších fotbalistů na světě,“ pravil na úterní tiskové konferenci, kde ho klub oficiálně představil.

„Není to takové překvapení, Ernesto (odvolaný kouč Valverde) věděl, že jsme v kontaktu s jinými trenéry, řešili jsme budoucnost klubu. Je to velmi inteligentí člověk, chápal to. Za práci v klubu mu děkujeme,“ prohlásil prezident klubu Josep Maria Bartomeu. Narážel i na fakt, že Valverdemu by v létě vypršela smlouva.  

Nový trenér Barcelony Enrique Setién při představení v roli trenéra klubu
Nový trenér Barcelony Enrique Setién při představení v roli trenéra klubu

Koho si katalánský gigant na uvolněné místo vlastně vybral?

Barcelona sází na bývalého španělského fotbalistu, na mezinárodním poli nikterak extra výrazného V národním týmu nasbíral v polovině 80. let tři starty. Nejvíc ligových zápasů nastřádal v Racingu Santander, kde začínal i prakticky končil svou profesionální kariéru (úplný závěr v roce 1996 za Levante, kde naskočil do tří zápasů). V Santanderu na přelomu tisíciletí startoval i svou trenérskou dráhu.

Později působil například v Las Palmas, největší dojem zanechal na své poslední štaci v Betisu. U městského rivala Sevilly, kde chytá česká reprezentační jednička Tomáš Vaclík, ve své první sezoně (2017/18) skončil v La Lize na šestém místě a s klubem postoupil do základní skupiny Evropské ligy (postup do jarní fáze).

Vyhrávat a pokračovat v herní filozofii

Quique Setién zapadá do barcelonské koncepce, ctí herní filozofii i styl katalánského kolosu. Obdiv k odkazu práce legendárního Johan Cruijffa i hlavní současné hvězdě Lionelu Messimu také dost pomohl, že dostane na prestižní štaci šanci.

„Nepotřeboval jsem ani pět minut, abych tuhle nabídku přijal. Četl jsem v novinách, že jsem mezi kandidáty, ale upřímně jsem nečekal, že Barcelona osloví právě mě. Nemám za sebou tituly ani skvělé CV (životopis), jediné, na čem si zakládám, je týmová filozofie a aby hráči předváděli co nejhezčí fotbal. Nevím, jestli tohle stačí na přesvědčení takového klubu, který je zvyklý hrát dobře pořád. Však i v posledním zápase odehráli sedmdesát velmi dobrých minut (v semifinále španělského Superpoháru proti Atlétiku, kde prohráli 2:3)

V Barceloně je pro trenéra klíčové, aby vycházel s Lionelem Messim. Mít na své straně nejlepšího fotbalistu klubové historie a hlavní postavu poslední dekády rozhoduje o tom, zda budete úspěšní. „Považuji ho za nejlepšího ze všech. Viděl jsem hodně skvělých fotbalistů, ale nikoho, kdo by dominoval přes 15 let jako Messi. Trénovat a sledovat ho každý den by bylo skvělé. Ale musíte být opatrní, protože i jako trenér se musíte přiblížit k jeho úrovni. Musíte ukázat, že víte, jak trénovat Messiho,“ prohlásil už v minulosti.

Na Barceloně jméno padalo na poradách už v lednu 2019, kdy ale klub Valverdeho ještě podržel. Do stolu bouchli mocipánové až teď. Po 17 letech se rozhodli odvolat trenéra uprostřed sezony, naposledy se balil Louis Van Gaal v zimě 2003. Tehdy ale Barcelona ztrácela 20 bodů na vedoucí Real Sociedad, jen tři body se držela od hranice potupného sestupového pásma. Teď Valverde předal tým na první pozici se 40 body a dvěma ligovými tituly v zádech.

Proto se jen těžko chápe, že Barcelona tento krok učinila. Enrique Setién je ale velmi moudrý muž, mimo jiné milovník šachu, který hrál na velmi vysoké úrovni. Věří, že velké hvězdy v kabině zvládne a vydrží i do další sezony. „Setién má kontrakt do roku 2022, ale je tam opce, protože v roce 2021 jsou prezidentské volby,“ upozornil stávající prezident klubu Bartomeu.

Pro nového kouče neexistuje prakticky žádná doba hájení. „Je jasné, že mým úkolem je vyhrát úplně všechno, co je možné. Tenhle klub nemá jinou možnost, jak se dál zlepšovat. To znamená získat co nejvíc trofejí a hrát dobře,“ dodal nově jmenovaný šéf střídačky španělského mistra.

FC Barcelona Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

32. kolo
Články odjinud


Články odjinud