29. července 2015 • 13:59

Platini přijal výzvu. Oznámil kandidaturu na prezidenta FIFA

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šéf Evropské fotbalové unie (UEFA) Michel Platini se bude ucházet o funkci prezidenta mezinárodní federace FIFA po odstupujícím Seppu Blatterovi. Očekávanou kandidaturu oficiálně oznámil dnes prostřednictvím prohlášení.



"Tohle bylo velmi osobní a pečlivě zvážené rozhodnutí, při kterém jsem zvažoval budoucnost fotbalu i svou vlastní. Byl jsem také veden úctou, podporou a povzbuzením, které jsem od mnohých dostal," uvedl Platini, který je šéfem evropského fotbalu od roku 2007.

Šedesátiletý Francouz byl údajně už před pár dny vyzván, aby kandidoval. Bývalý reprezentační záložník prý má vedle UEFA také velkou podporu u zástupců federací z Asie, Jižní Ameriky i Severní a Střední Ameriky.

"Jsou chvíle v životě, kdy musíte vzít osud do vlastních rukou. Jsem v jednom z těch rozhodujících momentů, na křižovatce svého života i událostí, které utvářejí budoucnost FIFA," konstatoval Platini.

Volby šéfa FIFA se uskuteční 26. února příštího roku. Před Platinim ještě kandidaturu nikdo oficiálně neoznámil, pouze bývalý místopředseda Čong Mong-jun z Koreje veřejně ohlásil, že se hodlá o funkci ucházet. Kandidáti mají čas do 26. října.

Blatter sice funkci na konci května ve stínu počínajícího korupčního skandálu obhájil, čtyři dny po svém znovuzvolení ji ale devětasedmdesátiletý Švýcar nabídl k dispozici.

FAČR podporuje Platiniho

„Michel Platini ve svém dopise připomíná, že je jeho život již padesát let úzce spjat s fotbalem. Je to muž, který fotbal poznal ze všech možných pozic a vždy to bylo na nejvyšší úrovni. Byl skvělým hráčem, stal se i reprezentačním trenérem. Po přechodu do funkcionářské sféry dokázal své schopnosti uplatnit natolik, že byl zvolen prezidentem UEFA. V této funkci pozvedl evropský fotbal po všech stránkách, sportovní, ekonomické i v oblasti sportovní politiky. Zároveň tím Michel Platini dokázal, že je vynikajícím kandidátem na post prezidenta FIFA. Naše fotbalová asociace proto rozhodnutí Michela Platiniho podporuje. Zastáváme názor, že je potřeba situaci ve FIFA co nejrychleji řešit a jsme přesvědčeni, že volba Michela Platiniho do funkce prezidenta FIFA, by byla vhodným řešením.“

Generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud