12. března 2016 • 10:14

Nedvěd bude tváří čínské ligy! A nejbohatší Čech tam podpoří tři kluby

Autor: šq
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
Q&A: Zadinův výstup. Dědkova práce? Co Varaďa do Sparty a Hořava v Kladně?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbal v Číně rozkvétá a Česko se na tom podílí. Pavel Nedvěd se má podle Lidových novin stát tváří ligy pro příští dvě sezony a především, nejbohatší Čech Petr Kellner bude prostřednictvím své firmy sponzorovat tři prvoligové čínské kluby.



Home Credit China, dceřiná společnost PPF působící v Číně s třinácti miliony klienty, chce v zemi posílit svou značku právě skrze fotbal. Ten zažívá v nejlidnatějším státě světa obří nárůst zájmu. U dvou klubů, Peking Guoan a Šan-tung Lu-leng, bude firma oficiálním partnerem, u Tchien-ťin TEDA bude spolupráce užší. To proto, že v tomto městě Kellnerova společnost sídlí. Mimochodem, zápasy klubu TEDA sleduje pravidelně čtyřicet milionů diváků. Logo Home Creditu se objeví na rukávech klubových dresů.

Kellner platí v Číně, ale finanční tok je oboustranný. Je známo, že čínská firma CEFC vlastní 60 procent fotbalové Slavie a stala se také partnerem fotbalové asociace. A půjde se dost možná ještě dál. CEFC získala 49 procent ve společnosti Empresa Media, která vlastní TV Barrandov, a ta už projevila zájem o vysílání zápasů nejvyšší české soutěže.

Po odchodu Synotu coby titulárního sponzora hledá asociační šéf Miroslav Pelta nástupce, jenž by byl ochoten dlouhodobě vyplácet nejméně šedesát milionů ročně jako doposud Synot. A zdá se, že jeho kroky míří právě k CEFC.

Až koncem března přicestuje na návštěvu České republiky čínský prezident Si Ťin-pching, bude fotbal jednou z oblastí – a to nikoli okrajovou – o níž povede s českou stranou jednání.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud