21. září 2021 • 13:10

Velké kluby v krizi: konec tiki-taka, díra po Ronaldovi i hvězdě z lavičky

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
0
  • Juventus není jediný velký evropský tým, který se trápíJuventus není jediný velký evropský tým, který se trápíFOTO: koláž iSport.cz

    Sezony v evropských fotbalových ligách se teprve rozjíždí, ale komu ujede začátek, jen velmi těžko ho pak dohání. Na vlastní kůži to poznávají velké kluby, ze kterých odešly největší hvězdy současného fotbalu. Jak v Katalánsku, tak v Turíně. Ale nejde o jediné známé adresy, kde úvod hrubě nevyšel.

  • Juventus Turín

    Serie A: 18. místo, 4 zápasy, 2 body


    Poradit si bez Cristiana Ronalda? Zřejmě mnohem těžší úkol, než si v Turíně mysleli. Po čtyřech kolech má „Stará dáma“ pouhé dva body za dvě remízy a skóre 4:6. Naposledy ztratila čtvrt hodiny před koncem vedení nad AC Milán a trenér Massimiliano Allegri na hráče v čele s Álvarem Moratou křičel. „Hrajete za Juventus, sakra!“

    V úvodu sezony je zatím pro fanoušky na severu Itálie nejponižující domácí porážka 0:1 s nováčkem z Empoli. Pokud by vydrželo současné rozložení sil v tabulce, šlo by dokonce o klíčovou ztrátu v boji o záchranu v Serii A.

    Juventus je v Serii A zatím bez výhry Juventus je v Serii A zatím bez výhryFoto Reuters

  • FC Barcelona

    La Liga: 7. místo, 4 zápasy, 8 bodů

    Barcelona = Messi a Messi = Barcelona. Platilo to víc než dekádu, jenže „La Pulga“ (v překladu „blecha“, jak se Messimu s odkazem na jeho menší vzrůst říká) už se sžívá s Paříží a v Katalánsku si musí poradit sami. „Blaugranas“ na tom sice v lize nejsou tak špatně jako Juventus, ze čtyř kol mají 8 bodů, ale už stihli nabrat pětibodovou sekeru na rivaly z Realu, naposledy domácí remízou 1:1 s Granadou, kterou zachraňoval až na začátku nastavení obránce Araujo. Trenér Ronald Koeman v závěru dokonce poslal vysokého stopera Gerarda Piquého na hrot. „Když se podíváte na naši soupisku, opravdu si myslíte, že můžeme hrát tiki-taku?“ hájil se pak na tiskovce, proč zavelel k vysokým balonům doo vápna.

    Ještě výraznějším momentem ale pro Barcelonu je domácí výprask 0:3 s Bayernem na úvod Ligy mistrů, při níž zklamaní příznivci ještě před koncem hromadně opouštěli stadion.

    Barceloně hrubě nevyšel vstup do Ligy mistrů Barceloně hrubě nevyšel vstup do Ligy mistrůFoto Reuters

  • RB Lipsko

    Bundesliga: 12. místo, 5 zápasů, 4 body

    Popravdě, spoustě fanoušků trápení Lipska nijak zvlášť nevadí. Saský klub patří pro svůj rychlý vzestup napumpovaný sponzorskými penězi k nejméně oblíbeným v celém Německu. Ale teď rychle ustupuje z pozic, které za poslední roky získal. Na úvod Champions League si dojel do Manchesteru pro šestigólový náklad od Citizens a v bundeslize má po pěti kolech jedinou výhru a je jen bod nad sestupovými vodami.

    I tady jsou příčiny v odchodech. Lipsko už netrénuje progresivní kouč Julian Nagelsmann, který si s sebou do Bayernu přetáhl i obránce Dayota Upamecana a záložníka Marcela Sabitzera. To jsou obrovské díry, které „Roten Bullen“ musí zalátat.

     

    Julian Nagelsmann už trénuje Bayern Julian Nagelsmann už trénuje BayernFoto Profimedia

  • Arsenal

    Premier League: 13. místo, 5 zápasů, 6 bodů

    Lze ještě „Gunners“ počítat mezi velkokluby? Pohledem fanouškovské základny určitě, ale v Premier League Londýňané v posledních letech odpadli z elitní šestky a v aktuální sezoně dokonce po letech vůbec nehrají evropské poháry. V domácí soutěži navíc tým Mikela Artety začal nejhůř v novodobé historii. Po třech kolech měl 0 bodů a skóre 0:9, znovu se spekulovalo o další změně na manažerském postu. V posledních dvou kolech „kanonýři“ zapsali dvě hubené výhry nad Norwichem a v Burnley, což je posunulo aspoň do ligového průměru.

    Arsenal zažil špatný start nové sezony, prohrál první tři zápasy Arsenal zažil špatný start nové sezony, prohrál první tři zápasyFoto Profimedia.cz

  • Apoel Nikósie

    A' katigoría: 12. místo, 3 zápasy, 0 bodů

    Sice nejde o velkoklub evropské scény, ale na Kypru je Apoel fenomén s 28 domácími tituly a desítkami zápasů v Lize mistrů. Jenže třeba na postup ze základní skupiny Champions League mohou na ostrově už jen vzpomínat. Klubu hrubě nevyšel loňský tah s angažováním anglického trenéra Mickem McCarthym, kterého vedení vyhodilo po dvou měsících a pěti prohrách z osmi zápasů. O něco úspěšnější byl Savas Purzitidis, ale i tak hrál jen skupinu o udržení, což v týmu plném cizinců a s evropskými ambicemi projevilo na finanční situaci.

    V letošním ročníku byl Purziditis propuštěn hned po prvním kole po výprasku 0:4 na hřišti provinčního Pafosu, jenže ani pod taktovou bývalého reprezentačního brankáře Sofronise Avgustiho se výsledky nelepší a Apoel je aktuálně v lize poslední bez bodu se skóre 1:7.

    Není to ani rok, co Apoel s Libercem bojoval o Evropskou ligu Není to ani rok, co Apoel s Libercem bojoval o Evropskou liguFoto Pavel Mazáč (Sport)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud