6. ledna 2023 • 14:56

Kamerun marně shání mladé hráče, desítky jich neprošly testem věku

Autor: paš
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Reprezentační trenér vyhlašuje celostátní pátrání, nutně shání fotbalisty pro blížící se kvalifikační turnaj na africký šampionát hráčů do sedmnácti let. Z nominace mu totiž mizí jeden „mladík" za druhým. Kvůli zranění? Kdepak. V Kamerunu řeší jiný zásadní problém, už desítky hráčů neuspěly v testu věku. Zkrátka jsou starší, než oficiálně uvádějí. Do ostrého boje proti falšování data narození se pustil i Samuel Eto'o, bývalý útočník Barcelony či Interu Milán.



Na kamerunský fotbal se valí obrovský průšvih. Během přípravy na kvalifikaci na mistrovství Afriky hráčů do sedmnácti let vypadlo z národního týmu už dvaatřicet mladíků, protože neprošli testem věku. Podvod odhalily sken zápěstí i měření růstu kostí.

Kouč národního týmu Jean-Pierre Fiala si kvůli tomu na začátku ledna vyškrtl ze seznamu nejprve jednadvacet svěřenců. Proto povolal náhradníky, z nich pak podle informací BBC Sport Africa vypadla další jedenáctka.

Testy k určení věku nařídil sám šéf kamerunského fotbalu Samuel Eto'o, který se dostal do vedoucí pozice v prosinci 2021. „Tahle akce je výsledkem přísných pokynů prezidenta asociace, aby bylo definitivně ukončeno manipulování s osobními dokumenty, což v minulosti poškozovalo obraz nejvyššího orgánu," stojí v oficiálním prohlášení.

Kamerun se potýkal s problémy padělání rodného listu v minulosti už dvakrát, v roce 2009 a 2017 rovněž v kategorii do sedmnácti let. „Federace vyzývá všechny aktéry, zejména trenéry a učitele, aby zajistili respektování věku ve všech kategoriích," vzkazují zástupci asociace.

Nejznámějším podvodníkem je zřejmě kamerunský reprezentant Tobie Mimboe, který falšoval dokumenty hned třikrát. Postupně se narodil v roce 1964, 1974 a 1970. Eto'o a spol. ovšem nejsou jediní, kteří tento průšvih řeší. Podobné případy v minulosti postihly Guineu či Nigérii.

Každopádně v Kamerunu jsou momentálně tak trochu v nouzi - s kým trenér Fiala v polovině ledna turnaj odehraje?

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud