Jakub Plaskura
5. srpna 2023 • 16:15

Demolice West Hamu v Leverkusenu. Souček v základu, další Češi střídali

Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Start top ligových soutěží v Evropě se blíží. V sobotu po obědě se v přípravném zápase v Leverkusenu utkal domácí Bayer s posledním vítězem Konferenční ligy West Hamem. Do akce se dostali všichni tři zúčastnění Češi. Tomáš Souček odehrál celé utkání a Vladimír Coufal naskočil do hry ve 48. minutě za hosty. Adam Hložek dostal příležitost jen na zhruba čtvrt hodiny. Leverkusen zvítězil jasně 4:0 a kouč Hammers David Moyes má o čem přemýšlet.



Že se v BayAreně nebude hrát žádný pouťák ukázala už osmá minuta, kdy hostující Kurt Zouma tvrdě atakoval soupeře na hranici vápna, inkasoval žlutou kartu a nová posila lékárníků Jonas Hofmann přímým kopem o tyč nedala Fabiaňskému šanci.

Duel pokračoval vesele dál podle německých not. Domácí kouč Xabi Alonso vyrukoval v sestavě hned se čtyřmi posilami. Nechyběli mladý Brazilec Arthur, Granit Xhaka, zmíněný Hofmann a také na hrotu operující nigerijský vazoun Kevin Boniface, kterého si Alonso vyhlédl v belgickém St. Gilloise.

Nutno říct, že Boniface byl nejlepším mužem na hřišti, kde strávil 77 minut, než jej vystřídal Adam Hložek.

Afričan jeden gól dal, u vlastní branky Thila Kehrera měl lví podíl, pak upaloval sám na bránu, ale vychytal jej už po přestávce střídající Alphonse Aréola. Obří aktivitou ještě domácí střelec získal penaltu po faulu na svou osobu. Pokutový kop následně proměnil Robert Andrich. Boniface se tak ukázal ve svém třetím startu v přípravě Leverkusenu parádně, a pokud bude takto pokračovat, Hložek má o konkurenci postaráno.

Že čekáte na informace z tábora kladivářů? To byl smutný příběh. Stopeři Zouma a Angelo Ogbonna možná Davidu Moyesovi otevřeli oči, že vedle sebe by v Premier League nastupovat neměli, protože působili jako nemotorná komická dvojice.

"Nosál" Coufal vylezl z deky jede nad svůj plán. Souček a přestup výš? Už asi ne
Video se připravuje ...

Jinak to ale příliš lepší nebylo. Declan Rice ve středu pole evidentně schází, což není překvapivé. Ten by scházel drtivé většině celků. Zarážející však je fakt, že zatímco z West Hamu se kromě bývalého kapitána pakoval pryč i Manuel Lanzini, Moyes zatím nevítal na London Stadium žádnou posilu. Přitom za týden začíná liga a situace je alarmující. Už tak úzký kádr se hodně smrsknul úprkem Rice. Spekuluje se o zajímavých jménech, jako jsou Edson Álvarez (Ajax), Youssouf Fofana (Monaco), Denis Zakaria (Juventus), Alex Scott (Bristol) či Harry Maguire (Manchester United).

Jenže od spekulací k uvítacímu výboru s červeným kobercem v Londýně je pořád ještě daleko. Bayer svou rychlostí a dravostí West Hamu ukázal své limity a po prohře s Rennes 1:3, kdy dával jediný gól Londýňanů Tomáš Souček, je prohra v Německu o to žalostnější, ale naprosto spravedlivá.

Hosté za celý zápas vystřelili pouze jednou přesně na bránu a snažili se vše nahradit tvrdostí. Rozhodčí Sascha Stegemann udělil čtyři žluté karty, z toho tři na straně West Hamu, což je na přípravné utkání poměrně vysoké číslo.

Češi nikterak nevyčnívali. Tomáš Souček nastoupil ve středu pole s Flynnem Downesem, ale právě na jeho pozici by kladiváři měli cílit své posílení. Vladimír Coufal dřel, jak je jeho naturelu blízké, ale ráz utkání nezvrátil. Krátce po nástupu Hložka se v Německu strhla průtrž mračen a duel se už pouze dohrával k libosti domácího publika.

West Ham začíná sezonu již 12. srpna v Bournemouthu, Bayer odšpuntuje nový bundesliugový ročník o týden později domácím duelem s Lipskem.

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud