16. srpna 2007 • 00:00

Slavia má naději, Sparta nikoliv

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak blízko Ligy mistrů již dlouho nebyli! Po vítězství v Amsterdamu chybí slávistům k postupu kousek. Jejich pražský rival naopak může na milionářskou soutěž zapomenout.



Když odlétali v úterý do Amsterdamu, prohlásil slávistický gólman Martin Vaniak, že chce v odvetě vyprodat Strahov. K tomu bylo ale zapotřebí uhrát s Ajaxem dobrý výsledek. Ten se slávistům podařil. Vysněná Liga mistrů je po výhře 1:0 blízko a za čtrnáct dní uvidí Strahov finále slávistického pokusu číslo šest. „Jsme v poločase a rozhodnuto ještě není,“ krotil po zápase optimismus gólman Martin Vaniak, který chytil penaltu a připsal si několik dobrých zákroků. Dal slávistům potřebnou jistotu a po Kalivodově proměněné penaltě se mohl radovat z výhry v úvodním utkání. „Jsem rád, že jsem mužstvu pomohl, ale vyhrál celý tým, kluci odvedli výborný výkon,” vystřihl Vaniak tradiční floskuli o výborných spoluhráčích. Slavia v Amsterdamu

Online reportáž Ajax - Slavia
Fotogalerie ze zápasu Ajax - Slavia
Slavisté i po výhře krotí optimismus
Penalta přinesla Slavii výhru

Slávisté dali konečně v kvalifikaci Ligy mistrů branku, i když opět jenom z penalty. Čtvrt hodiny před koncem si po faulu na Petra Jandu postavil míč na bílý puntík uvnitř pokutového území David Kalivoda. Na rozdíl od kanonýra Ajaxu Klaase Huntelaara se ale slávistický záložník trefil. „Mně se v poslední době penalty dařily a věřil jsem si. Určitě jsem ale cítil nervozitu. Tíha zodpovědnosti byla veliká,” vyprávěl po zápase šťastný střelec. “Sešívaní” nejsou z výhry v eufórii a moc dobře vědí proč. Stejný výsledek se jim podařil uhrát před lety v Doněcku. Ve strahovské odvetě pak museli spolknout hořkou pilulku v podobě vyřazení. „Jeden krok jsme udělali, ale odveta bude nesmírně těžká,” myslí si trenér Karel Jarolím. SPARTA MÁ JIŽ JASNO To sparťané mají vystaráno. Milionářskou soutěž si letos s největší pravděpodobností nezahrají a ještě přišli o zraněného Tomáše Řepku. Pozitivní aspoň bylo přivítání sparťanského vyslance v dresu Arsenalu Tomáše Rosického. Tomu se dostalo od diváků vřelého přivítání. „Lidé byli skvělí, zažil jsem báječný návrat na Letnou,” prohlásil po zápase. Nakonec i sparťané na hřišti na něj byli hodní a darovali jeho celku vítězství, přestože sedmička v dresu Gunners nijak nezářila. Bílkova squadra nadšeně bojovala, snažila se napadat, ale na Arsenal to popáté v řadě nestačilo. Snad jen kdyby Rezek trefil ve dvanácté minutě místo tyče síť, mohl být zápas jiný. Takhle v šedesáté minutě dělníci při stavbě nedalekého tunelu asi překopli energetický kabel a sparťané se v tu ránu změnili v ploužící se stíny neschopné vybojovat míč. Virtuální studio na Letné
On-line reportáž Sparta - Arsenal
Fotogalerie ze zápasu Sparta - Arsenal
Fanoušci: Rosickému zatleskáme
Tisková konference trenérů Wengera a Bílka online
Bílek: Postup je již ztracen
Sparta na Arsenal nestačila

„Na presink nám chyběli síly,“ přiznal sparťanský záložník Pavel Horváth. „Jak dostali možnost pracovat s míčem v běhu, bylo zle,” dodal. Právě jeho minela ve středu pole pak vedla k první brance hostů. „Namazal jsem to,“ nevykrucoval se. „Hledal jsem naslepo Pospěcha s Kuličem a dával jsem to do prostoru přesně soupeři,” popsal situaci, kterou zakončil gólem hostující Fabregas. Ten předtím stačil spáchat ještě jeden „zločin“. V prvním poločase zranil sparťanského kapitána Tomáše Řepku, který kvůli silně zhmožděnému koleni musel ve 36. minutě střídat. Obrana sice po příchodu Miloše Brezinského fungovala dobře, ale přesto dvakrát inkasovala. O postupujícím do hlavní soutěže je tak téměř jasno. „Prohráli jsme doma 0:2 a postup by byl velkým překvapením,“ prohlásil na tiskové konferenci trenér Michal Bílek. Jeho protějšek Arséne Wenger se o postupu zmínil jenom krátce. „Výsledek je do odvety dobrý, ale v Lize mistrů ještě nejsme,“ dodal francouzský kouč spíše ze zdvořilosti.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud