Jan Vacek
9. prosince 2014 • 12:03

Spor o akademie dostane čas. Budu se věnovat jen áčku, vzkázal Vrba

Autor: Jan Vacek, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Projekt mládežnických akademií, jejž připravila FAČR a koncem týdne se proti němu vyhranily některé kluby, měl být hlavním tématem pondělního jednání výkonného výboru. Nakonec se z něj však stal pouze okrajový bod. K definitivnímu rozhodnutí fotbaloví činovníci nedospěli, o podobě akademií se tak bude nadále rozmlouvat. Reprezentační trenér Pavel Vrba oznámil, že se v něm už přestane angažovat. "Doufám, že v budoucnu zvítězí zájem českého fotbalu nad zájmy jednotlivců," uvedl v prohlášení.



Sparta, Brno, Příbram i další celky měly k původnímu návrhu fotbalové asociace spoustu výhrad. Klubům vadilo, že se o návrhu nevedla potřebná diskuse. Že bylo všechno připraveno narychlo, k zástupcům jednotlivých celků se konkrétní informace dostaly až na poslední chvíli. Ti se o chystaném projektu dozvěděli až 24. listopadu, prakticky tak byli postaveni před hotovou věc.

Kdo je v Radě pro rozvoj koncepce mládeže

Dušan Fitzel
technický ředitel FAČR

Michal Prokeš
předseda představenstva Dukly

Jan Říčka
bývalý sportovní ředitel Slavie, skaut Manchesteru City

Antonín Barák
mládežnický trenér působící v Příbrami

Jaroslav Hřebík
sportovní ředitel Sparty

Ke schvalování návrhu ale nedošlo, budoucí mládežnické akademie dostaly potřebný čas. Sparta tak může slavit malé vítězství. Právě letenský kub protestoval proti původnímu návrhu nejhlasitěji. „Musí se to udělat systematicky, a ne to ušít horkou jehlou a ještě tak, že by to šlo proti vývoji fotbalu,“ řekl pro Sport koncem týdne sportovní ředitel Sparty Jaroslav Hřebík.

"Společně s odborníky na mládežnický fotbal jsme dali dohromady podle mého názoru nejlepší možný koncept, jehož první částí je založení krajských akademií pro nejtalentovanější mladé hráče," oponoval minulý týden reprezentační trenér Pavel Vrba . Po poslední vývoji však tvrdí, že dál se mu už věnovat nebude. "Nechci být součástí nesmyslných spekulací o vykrádání hráčů klubům a politických tahanic, proto se dále budu věnovat už jen záležitostem kolem A týmu," korigoval svůj postoj.

O přípravu veškerých podkladů se tak postará Rada pro rozvoj koncepce mládeže. V jejím čele stojí Dušan Fitzel, jehož doplňují Michal Prokeš, Jan Říčka a Antonín Barák. Na pondělním setkání výkonného výboru byl do pracovní skupiny kooptován právě Hřebík.

„Rozhodně to ale není tak, že by pan Hřebík zastupoval pouze Spartu. V radě bude reprezentovat názory všech ligových klubů, svými mnohaletými zkušenostmi může přispět k obohacení celého projektu. Proto jsem vznesl návrh, aby byl do pracovní skupiny zařazen,“ vysvětluje Dušan Svoboda, předseda ligového shromáždění.

Hřebík v původním složení rady nefiguroval, vedení FAČR se tímto krokem snaží předejít případným sporům. „Předseda Miroslav Pelta usiluje o sociální smír. Chce, aby byli všichni spokojení. Jakmile někde cítí třenici, snaží se to vyřešit,“ prohlásil generální sekretář asociace Rudolf Řepka.

Prohlášení  Pavla Vrby k projektu mládežnických akademií
„Na začátku letošního roku jsem byl osloven s výzvou, abych se podílel na tvorbě nové koncepce rozvoje českého mládežnického fotbalu. Vzhledem k tomu, že mi záleží na budoucnosti našeho fotbalu a logicky také na výchově mladých hráčů, v níž jsem se sám před lety dlouho angažoval, jsem tuto výzvu přijal. Společně s odborníky na mládežnický fotbal jsme dali dohromady podle mého názoru nejlepší možný koncept, jehož první částí je založení krajských akademií pro nejtalentovanější mladé hráče. Pracovali jsme na něm 9 měsíců, absolvoval jsem řadu seminářů a prezentací na okresní i krajské úrovni včetně jednání s hejtmany a vše dělal dobrovolně a nad rámec svých povinností u reprezentačního A mužstva. Bylo to maximum, které jsem pro dobrou věc mohl udělat, další kroky už musí učinit vedení českého fotbalu. Pondělní zasedání Výkonného výboru FAČR skončilo určitým výsledkem a já nechci být součástí nesmyslných spekulací o vykrádání hráčů klubům a politických tahanic, proto se dále budu věnovat už jen záležitostem kolem A týmu. Doufám, že v budoucnu zvítězí zájem českého fotbalu nad zájmy jednotlivců.“ 

Další jednání o způsobu fungování navíc mohou akademiím výrazně prospět. Otevírá se prostor pro důkladnou přípravu, na které bude participovat nejen pracovní skupina, ale také jednotlivé kluby a další složky.

„Osobně si myslím, že tohle je velice důležité. Tak závažný dokument, jako je projekt akademií, musí být co nejpodrobněji prodiskutován. To není věc, která by se dala kvalitně vyřešit během několika dní. Chceme, aby všechny zainteresované strany měly ty nejpřesnější informace. Nyní na to bude dostatek prostoru,“ pochvaluje si Svoboda.

Nyní je na Fitzelovi a jeho spolupracovnících, aby předložili nejlepší možný koncept. „Naším cílem bylo, abychom z pracovní skupiny udělali oficiální orgán, což se podařilo. Teď má mandát, takže může všechno důkladně prokonzultovat a připravit. Důležitá bude také diskuse s kraji, okresy a ligovými týmy,“ uvědomuje si Řepka.

Zatím není stanoven termín, ve kterém by měla reforma poprvé spatřit světlo světa. První výsledky expertní skupiny by však mohly být probrány na ligovém shromáždění, které se uskuteční zhruba v polovině února.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud