14. ledna 2015 • 13:33

Jsi muž, řekli jí. Fotbalistka se musela svléknout, aby dokázala opak

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na urážky byla zvyklá. Po celé roky Genoveva Anonmaová čelila podezření, že je muž, který hraje ženský fotbal. I když to bylo obtížné, lživé útoky soupeřek se snažila ignorovat. Nebyla však připravena na ponižující utrpení, které nastalo na africkém šampionátu před sedmi lety. Místo toho, aby si vychutnala historický titul Rovníkové Guineji, musela se svlékat do naha…



„Ta obvinění byla kvůli tomu, že jsem rychlá a silná. Ale určitě vím, že jsem žena,“ bránila se vždycky Anonmaová.

Obvinění soupeřek, že je ve skutečnosti muž, se dostalo až na stůl zástupcům Konfederace afrického fotbalu (CAF). Aby zjistili její pohlaví, zvolili nepříjemnou metodu.

„Požádali mě, abych si svlékla všechny šaty. Byla jsem opravdu naštvaná,“ vypráví slavná fotbalistka, jejíž sebevědomí v tu chvíli kleslo na nulu. „Rozbrečela jsem se. Bylo to naprosto ponižující, ale postupem času jsem se přes to dostala.“

Zvládat obtížné situace se naučila během dospívání, které nebylo jednoduché. Nejenže vyrůstala v těžkých podmínkách v Rovníkové Guineji, především její touha hrát fotbal jí nadělala velké problémy doma i ve škole.

„Když mi bylo pět let, dívky v naší vesnici mě nepřijaly, protože jsem chtěla kopat do míče. Takže jsem vždycky hrála s kluky. Ani moje maminka si nepřála, abych měla něco společného s fotbalem. Chtěla, abych studovala a stala se učitelkou nebo abych jinak pomáhala dětem. Táta se mnou nežil, bydlel v jiném městě s jinou ženou,“ vzpomíná Anonmaová.

S maminkou se často dostala do sporu. Přiznává, že kvůli fotbalu spolu měly vážné problémy. „Pak mi dokonce řekla, že už mě nikdy nechce vidět. Tak jsem žila u svého strýce ve městě Malabo, kde jsem mohla pokračovat ve studiu a zároveň hrát fotbal,“ dodala.

Její kariéra odstartovala v tamějším klubu Águilas Verdes de Malabo, odkud v roce 2006 přestoupila do týmu Mamelodi Sundowns v Jižné Africe. Později přesídlila do Německa, kde oblékala dres Jeny a Postupimi. V roce 2012 vyhrála německý titul a s 22 góly se stala nejlepší ligovou střelkyní bundesligy. Zároveň získala cenu pro nejlepší africkou fotbalistku roku.

Před třemi roky se zúčastnila mistrovství světa žen, na kterém vstřelila obě branky Rovníkové Guineji a byla zvolena do nejlepší jedenáctky turnaje.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud