10. května 2016 • 12:41

FAČR musí FK Bohemians vrátit pokutu 6 milionů, vymohla ji neprávem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vrchní soud v Praze v pondělí potvrdil rozsudek Městského soudu z loňského června, podle kterého domácí fotbalová asociace v roce 2010 nepřípustným způsobem vymohla od tehdy prvoligového klubu FK Bohemians Praha vedeného Karlem Kaprem pokutu ve výši šest milionů korun za korupční kauzu. Vzhledem k tomu soud přiznal FK Bohemians, nyní hrajícímu pražský přebor na Střížkově, loňskou peněžitou pohledávku ve výši 6 144 000 korun, kterou má zaplatit společnost STES, dceřiná společnost Fotbalové asociace ČR.



ČTK o tom informovala právní zástupkyně FK Bohemians Monika Nezbedová s konstatováním, že pohledávka k dnešnímu dni včetně příslušenství přesahuje částku devět milionů korun. Rozsudek je pravomocný.

"Informoval nás o tom náš právní zástupce. Dokud ale neobdržíme písemné vyrozumění, nemůžeme se k tomu vyjadřovat. Zvažujeme však další právní kroky," řekl ČTK ředitel legislativně právního oddělení FAČR Jan Pauly.

Kauza se táhne od roku 2010, kdy disciplinární komise FAČR udělila FK Bohemians pokutu šest milionů korun a odečetla mu 20 bodů v prvoligové tabulce za to, že nenastoupil do utkání proti Bohemians Praha 1905 a zároveň ani na třetí pokus nedodal komisi důkazy v údajné korupční aféře. V ní Bohemians neprokázali své tvrzení, že je olomoucký brankář Petr Drobisz v květnu 2009 měl uplatit 300 tisíci korun. Potrestáni tehdy byli Bohemians za znevážení jména fotbalu a porušení stanov svazu.

O rok později disciplinární komise udělila Drobiszovi za údajnou korupci zákaz činnosti na 18 měsíců, ačkoli u soudu se korupční jednání neprokázalo a bývalý gólman byl zproštěn obžaloby. Olomouci byly odečteno devět bodů.

Pokutu si FAČR vymohla odečtením z podílu na zobchodování marketingových a televizních práv, které klubům vyplácí společnost STES. Soudy rozsudkem potvrdily, že takto pokutu vymáhat nelze. Podle serveru aktuálně.cz tak nyní může nastat situace, že pokud STES vyplatí střížkovským Bohemians devět milionů, bude pokuta z roku 2010 stále neuhrazena a FAČR ji bude moci znovu vymáhat.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud