Láskyplně se podíval na dřevěné těleso, rozzářil se do svého pověstného úsměvu a prohlásil: „Ať chutnáš!“ Nedávný vynikající fotbalista a dnes asistent plzeňského trenéra Pavel Horváth popřál sudu z mimořádné várky pivního ležáku Gambrinus uvařeného z prvního letošního žateckého chmele v pražské restauraci Kravín to nejlepší. Ať ho milovníci zlatavého moku brzy vypijí a připraví jim chvíle blaženosti.
Možná to zní trochu divně, že patronem prvního plzeňského výstavu je pražský rodák. „Nevidím na tom nic zvláštního,“ brání se bývalý český reprezentant Pavel Horváth . „V Plzni trávím devátý rok, mám spoustu přátel,“ upozorňuje na své velice úspěšné angažmá, které přeměnil z hráčské dráhy na trenérskou. „Nejen ve městě, ale i v pivovaru!“ zdůrazňuje kladný vztah k plzeňskému tekutému zlatu.
Vyvinul se přirozeně a nijak nenarušoval životosprávu fotbalového profesionála. „Jako hráč jsem pivo používal, abych dobře usnul,“ vysvětluje. „Teď je to stejné, protože ať se to nezdá, je trenér taky po zápase vyčerpaný, ač jsem si to nemyslel. Je rozjetý, jedno, dvě velká piva pomohou, abych dobře usnul,“ libuje si.
Čest narazit osobně první sud z čerstvého žateckého chmele se mu nakonec vyhnula. „Narážel jsem sudy už v pivovaru, ale nyní jsem nedostal příležitost, protože byl jen jeden a nemělo cenu riskovat, že by se to nepovedlo,“ nermoutí se tím. „Sládkovi Pavlovi Zítkovi to vyšlo výborně,“ pochvaluje přístup profesionála.
„Jen jednou ročně ihned po sklizni, mají sládci možnost uvařit pivo s čerstvým chmelem,“ říká sládek pivovaru Gambrinus. Při várce z čerstvého chmele jde o minuty. Je nutné sklidit ráno chmel v Žatci, aby z něj již před polednem sládci v pivovaru uvařili výtečný ležák. Rychlost je v tomto případě velmi důležitá, aby zůstala zachována čerstvost šištic a pivo tak vonělo i chutnalo intenzivně chmelem. „Typickou lahodnou hořkost a výrazné aroma dodávají ležáku čerstvě načesané zelené chmelové šišky,“ upřesňuje Pavel Zítek.
Pivo v pražské restauraci Kravín chutnalo všem.