25. května 2019 • 14:14

Wenger rok po konci v Arsenalu: už nemusí být jen kouč, investoval do dat

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
VŠECHNA VIDEA ZDE

Loni po 22 letech skončila jedna dlouhá sága. Arséne Wenger odešel z Arsenalu. Od té doby se řešilo, kde zkušený francouzský kouč zakotví. PSG? Monako? Nebo snad bohatá Čína? Rok uplynul a Wenger stále nemá nový klub. V otevřeném rozhovoru pro The Guardian teď povyprávěl, jak to s jeho comebackem k fotbalu vypadá.



Jedna věc je jiistá. "Určitě se vrátím k fotbalu," řekl Wenger.

Pak už to ale tak křišťálově čisté není. Stále totiž není jasná role 69letého Francouze. "Původně jsem si myslel, že bych se chtěl hned vrátit k trénování. Ale pak jsem si řekl, že si dám trochu odstup. S trénováním jsem začal ve 29, a přestal až když mi bylo 69. To je 40 let."

Odstup už trvá rok a zkušený stratég zatím k Arsenalu, Monaku, Nancy a japonskému Nagoya Grampus Eight další štaci nepřidal."

Věční rivalové Arséne Wenger a José Mourinho mají stejný názor na góly na hřištích soupeřů
Věční rivalové Arséne Wenger a José Mourinho mají stejný názor na góly na hřištích soupeřů

"Došel jsem k názoru, že chci sdílet, co jsem se v životě naučil. V životě jste užiteční, jen když své znalosti sdílíte. Nevím, v jaké to bude formě, jestli půjde jen o vyhrávání fotbalových zápasů, nebo něco jiného. Musím se rozhodnout a udělám to velmi rychle," řekl Wenger, a dodal, že fotbal je stále jeho vášní.

A teď už i jeho byznysem. Wenger totiž přeed nedávnem oznámil, že investoval do zařízení PlayMaker, čipu, který je silikonovou páskou připnutý ke kopačce a pomáhá detailně sledovat výkonnost fotbalisty.

Jak Wenger vysvětlil Guardianu, práce s daty ho ve fotbale fascinovala dlouhá léta. "Už v sezoně 1987-88, když jsem byl trenérem Monaka, jsme s partou přátel měřili výkony hráčů a dnem i nocí s těmito záznamy pracovali na počítačích. Byli jsme v tom 20 let napřed. Objevili jsme pár lidí, kteří ještě nebyli hvězdy, ale stali se z nich dobří hráči," obeznámil.

Moderní přístup tak zkušenému matadorovi zřejmě nechybí. Vynese mu ještě nějakou štaci?

Vše o Arsenalu čtěte zde »

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud