16. června 2020 • 15:30

100 důležitých gólů (80. až 61. místo): Řepka pro titul, Kuka pro Liberec i legendy

Autor: iSport.cz, Sport Magazín
Vstoupit do diskuse
0
  • ŽEBŘÍČEK 100 důležitých gólů: Řepka pro titul, Kuka pro Liberec i legendyŽEBŘÍČEK 100 důležitých gólů: Řepka pro titul, Kuka pro Liberec i legendyFOTO: Koláž iSport.cz

    POŘADÍ NA 80. - 61. MÍSTĚ | Pro fotbalistu není moc lepších pocitů, než když dopraví míč do sítě. A co teprve když třeba v poslední minutě rozhodne o postupu svého týmu do další fáze evropských pohárů. Nebo o titulu… Sport Magazín vybral 100 nejdůležitějších gólů české a československé historie, dnes vám přinášíme druhý díl, tedy trefy od 80. do 61. místa. Hned dvakrát se tu najde Tomáš Skuhravý, nechybí Tomáš Řepka či Bořek Dočkal, ale ani legendy pražské Dukly, která prožila několik pohnutých jízd Evropou.

  • 80. Tomáš Chorý

    (12. 12. 2018; PLZEŇ-AS Řím, skupina Ligy mistrů)

    Třikrát se Viktoria objevila mezi evropskou šlechtou, a pokaždé dokázala přesídlit do jarního play off Evropské ligy díky prosincovému vzepětí. Naposledy v hodně svízelné situaci, po debaklech 0:5 v Římě a doma s Realem Madrid musela vyhrát nad Italy. Po hodině vedla, za šest minut o náskok přišla, ale za další čtyři minuty stadion rozburácela. Kovaříkovu ránu gólman vyrazil k obru Chorému, který míč rybičkou vrátil do sítě. Byl to gól za téměř sto milionů korun, CSKA utřel nos.

    Radost Tomáše Chorého z jeho gólu proti AS ŘímFoto Barbora Reichová / Sport

    Chorý po životním gólu: Nic jsem nedokázal vnímat, byl jsem mimo
    Video se připravuje ...

  • 79. Milan Dvořák

    (4. 12. 1957; DUKLA-Manchester United, 1. kolo PMEZ)

    Jediný triumf českého klubu nad rudým gigantem z Manchesteru. Univerzál Dvořák se prosadil už v 17. minutě. Po debaklu 0:3 na Old Trafford bylo k postupu daleko, ale i domácí výhra 1:0 před 30 tisíci diváky zasloužila úctu. Soupeř překypoval ohromnou silou, vedl ho slavný kouč Matt Busby, ale už 6. února zničila klub tragédie. Po bělehradské čtvrtfinálové odvetě spadlo letadlo v Mnichově, 23 pasažérů zemřelo. Předtím na Strahově hrálo sedm obětí v čele s Duncanem Edwardsem.

    Legenda fotbalové Dukly Milan DvořákFoto fotbal.cz

  • 78. Roman Vonášek

    (21. 10. 1992; Brémy-SPARTA, 2. kolo PVP)

    „Důležitej a hezkej,“ pochválil se střelec. Proč? Sparta vedla v lijáku u obhájce trofeje 2:0 díky trefám Sopka a Dvirnika. Jenže před půlí ztratila vyloučeného kapitána Chovance a pak i náskok. Kouzlil brankář Kouba, tým doufal v remízu, ale v nastavení utekl vpravo Jiří Němec, poslal centr na opačnou stranu, v rohu vápna zpracoval míč Vonášek a vymetl šibenici – 3:2! Odvetu rychle stvrdil Siegl, a pozor: Werder s koučem Rehhagelem ve stejné sezoně ovládl bundesligu.

    MŮJ PRVNÍ GÓL: V Brémách to spadlo do šibenice, těší Vonáška
    Video se připravuje ...

  • 77. Ján Kozák

    (21. 10. 1981; DUKLA-Barcelona, 2. kolo PVP)

    Kdo jiný mohl porazit slavnou Barcelonu než nejlepší československý fotbalista za rok 1981? Na bahnitém terénu skončil v bráně jeho polostřílený centr z ostrého úhlu, jemuž pomohl do sítě soupeřův kapitán Olmo. Škoda že budoucí trenér slovenské reprezentace minul další šanci po nahrávce Petra Rady a zůstalo u 1:0. V odvetě už dominoval favorit s hvězdami Allanem Simonsenem a Berndem Schusterem 4:0, na konci sezony se Barca těšila z trofeje.

    Ján Kozák, bývalý trenér slovenské reprezentaceFoto Pavel Mazáč / Sport

  • 76. Michal Kadlec

    (3. 9. 2011; Skotsko-ČESKO, kvalifikace EURO)

    V konkurenci španělských mistrů světa bylo ve hře o postupovou naději už jenom jedno místo. Pro Skotsko, nebo Česko? V Hampden Parku si zařvalo hymnu 52 tisíc hrdých ostrovanů a domácí tým dvakrát dohnali do vedení. Při zúčtování by to Skotům stačilo, jenže nepočítali s tím, že minutu před koncem přistane ve vápně po kontaktu se vzduchem Jan Rezek a sudí pískne absurdní penaltu. Remíza 2:2 byla na beku Kadlecovi, ten zavěsil pod břevno a Češi na EURO nechyběli.

  • 75. Tomáš Řepka

    (15. 5. 2010; SPARTA-Teplice, poslední kolo ligy)

    Dvouletá vláda Slavie lezla rivalovi silně na nervy, k jejímu sesazení chyběl krůček. Do posledního kola běželi tři adepti na titul: Sparta s o 5 gólů lepším skóre než rovnocenný Baník, za nimi číhal o pouhý bod vzdálený Jablonec. Veterán Řepka vyskočil krátce po půli na Žofčákův centr a zatloukl ho do sítě. „Přál jsem si, aby už nikdo gól nedal, aby to takhle skončilo,“ vzpomínal. U 1:0 zůstalo. Kdyby se netrefil, slavil by Jablonec, protože Baník jen remizoval v Příbrami.

  • 74. Tomáš Skuhravý

    (26. 4. 1995; ČESKO-Nizozemsko, kvalifikace EURO)

    Na konci téhle pouti bylo stříbro z Wembley, ale předcházelo mu několik kvalifikačních nerváků. Jako tenhle na Letné. Poločas zmaru vyhráli oranjes 1:0, vládli bratři de Boerovi, Seedorf, Overmars. Ovšem 4 minuty po pauze nastartoval Bomber mohutný obrat. Převzal přihrávku zády k brance, zaměstnal čtyři soupeře, poslal míč do strany Látalovi, ten mu ho nacentroval zpátky a Skuhravý v záklonu hlavičkoval do sítě. Za chvilku se přidali i Němeček a Berger: 3:1, žijeme!

  • 73. Tomáš Skuhravý

    (6. 9. 1995; ČESKO-Norsko, kvalifikace EURO)

    A znovu Bomber, a opět v krajně složité chvíli. Boje o anglický šampionát se blížily k závěru a na vrcholu tabulky se smáli Norové s 20 body. Češi jich měli jen 12, Nizozemci 11. Fór byl v tom, že Norům stačil k postupu bod, ale museli ještě k oběma rivalům, ti navíc počítali s šestibodovým balíčkem z duelů s outsidery. Na Letné šlo tedy o hodně, a do toho penalta už v 6. minutě! Všichni se báli, Skuhravý ne. Proměnil, vyhrálo se 2:0. A na EURO postoupili Češi a Nizozemci...

    Radost Tomáše Skuhravého z gólu při kvalifikaci na EURO 1996.Foto Archiv Sport.

  • 72. Jiří Vaďura

    (4. 11. 1986; Leverkusen-DUKLA, 2. kolo Poháru UEFA)

    Vyřadit lídra bundesligy na jeho hřišti, to je svátek vždycky. Tím spíš, pokud má soupeř navrch. V Praze uhrál Leverkusen bezgólovou remízu, pak v domácí soutěži smáznul v Mnichově Bayern 3:0 a za tři dny se vrhl na Duklu, nad kterou po čtvrthodině vedl. Hosté ale vzdorovali, v 79. minutě si v brejku předali míč Fitzel, Griga a vyrovnal 21letý junior Vaďura. Později výtečný levý obránce Olomouce byl přesně v polovině života, který mu zkrátila těžká nemoc.

  • 71. Marek Bakoš

    (24. 8. 2011; PLZEŇ-Kodaň, předkolo Ligy mistrů)

    Šest zápasů, šest výher, 18 gólů. Tažení za první účastí Viktorie mezi smetánkou mělo jedinou nervózní pasáž. Při odvetě ve vyprodaném pražském Edenu, kam si přivezla z Dánska sladkou výhru 3:1, jenže soupeř otevřel skóre. Plzeňané se lekli, kazili, tonuli v obavách z dalších úderů. Až Jiráček stříleným centrem v 69. minutě vybídl k vyrovnání slovenského kanonýra. V nastavení trefil výhru a záruku odměny 225 milionů korun Ďuriš, český fotbal se dočkal LM po čtyřech letech.

  • 70. Václav Svěrkoš

    (7. 6. 2008; Švýcarsko-ČESKO, skupina EURO)

    Turnaj, který většině fanoušků připomene kiks Petra Čecha a zdrcující turecký obrat v postupové hře. Menšina si ale vzpomene i na báječný start, vítězství nad domácím týmem v premiéře, kterou sledovala nejen celá Evropa. V Basileji měl navrch protivník, Čech pod palbou kouzlil. A pak, v 71. minutě, to přišlo. Galásek zastavil nebezpečný kontr dalekonosnou hlavičkou, balon se snesl až za ofsajdovou past, kam se vřítil náhradník Svěrkoš a v tísni šajtlí uklidil míč do sítě.

  • 69. Richard Dostálek

    (29. 9. 1998; SLAVIA-Schalke, 1. kolo Poháru UEFA)

    K odvetě na Strahov přicestoval bundesligový vítěz soutěže z roku 1997 s tenkým jednogólovým polštářem. O ten ale přišel už v 18. minutě, protože se ryšavý záložník po otočce ve vápně opřel do míče a parádním halfvolejem zavěsil k tyči. Hosté i s tandemem Látal & Němec gól nedali, a tak se bitva přenesla do penaltového rozstřelu. Všichni slávisté - Horváth, Labant, Dostálek, Vágner a Kozel – dali, poslední soupeř ne, gólman Černý vystihl Van Hoogdalemův pokus.

  • 68. Jan Bořil

    (28. 8. 2019; SLAVIA-Kluž, předkolo Ligy mistrů)

    Jen jednou si vyhlášená pražská značka zahrála LM, na podzim 2007. Jinak si lízala rány z devíti neúspěšných kvalifikací, kde ji zastavovaly i týmy jako Tiraspol či Apoel. Rumunský mistr se ovšem ke katům nepřidal, doma prohrál po trefě Masopusta, a protože brankář Kolář chytil penaltu. Gólové razítko v odvetě bouchnul po hodině Bořilův vpád do vápna. Slavia v tu chvíli získala téměř 400 milionů korun a mohla se začít těšit na Barcelonu, Dortmund a Inter Milán.

    SESTŘIH: Slavia - Kluž 1:0. Eden se dočká Ligy mistrů, euforii stvrdil Bořil
    Video se připravuje ...

    Já a legenda Slavie? Měli by škrtnout Vlčka na plakátu, už je starej, vtipkoval Bořil
    Video se připravuje ...

  • 67. Tomáš Wágner

    (10. 12. 2013; PLZEŇ-CSKA Moskva, skupina Ligy mistrů)

    I po průběžných 525 minutách z 540 možných bez jediného bodu můžete přežít evropskou zimu. Bayern a Manchester City byly pro Viktorii supertěžká váha, a tak se boj o třetí místo a vstupenku do jarní Evropské ligy zúžil na honěnou s ruským CSKA. V Moskvě vyhrál soupeř 3:2 (Bakoš snížil v nastavení), v Plzni vedl ještě čtvrt hodiny před koncem 1:0. Pak vyrovnal Kolář a v poslední minutě odstartoval euforii náhradník Wágner. Rozhodl vyšší počet vstřelených gólů venku.

    Tomáš Wágner se běžel podělit s fanoušky o radost ze svého góluFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • 66. Pavel Kuka

    (10. 5. 2002; SLAVIA-Žižkov, poslední kolo ligy)

    Pikl, Sabou, Chihuri... I tahle jména se mohla vyjímat na nástěnce ligových šampionů. Viktorce stačilo vydržet na Strahově ještě pět minut, sebrala by bod i titul. Jenže sebrala jenom všech osm žlutých karet v utkání, podivně odevzdaným výkonem mířila naproti průšvihu a ten nastal, když gólman Pižanowski nevyběhl, stoper Mlejnský nezacouval a Kuka snadno rozvlnil síť. Na první místo díky tomu poprvé v dějinách skočil Liberec, jemuž neublížila ani porážka v Ďolíčku.

    Retro iSport podcast: Liberec 2001-02. Čím Slovan vylétl mezi elitu?
    Video se připravuje ...

  • 65. Jan Koller

    (4. 5. 2002; DORTMUND-Brémy, poslední kolo bundesligy)

    Šest Čechů slavilo německý titul: Miroslav Kadlec, Pavel Kuka, Jan Šimůnek, Patrik Berger, Tomáš Rosický a Jan Koller. Ovšem pouze dobrácký obr dal gól v závěrečném utkání a zásadně přiblížil oslavy. Borussia potřebovala vyhrát, ale vedl Werder. Než se před pauzou opřel do míče pár kroků před vápnem Koller a vyrovnal. Čtvrt hodiny před koncem těsně podskočil centr, ale za ním sbíhající Ewerthon balon do sítě dopravil. A konkurent z Leverkusenu o bod utřel.

  • 64. Oldřich Urban

    (8. 11. 1972; SPARTA-Ferencváros, 2. kolo PVP)

    Svízelná mise pro Spartu. Předtím v Budapešti prohrála 0:2, což, jak známo, bývá protivná varianta pro odvetné součty. Letenská kalkulačka zkolabovala po půlhodině, soupeř vyrovnal na 1:1. Neotřásly s ním trefa Jaroslava Káry před přestávkou ani druhý zásah Jaroslava Bartoně na 3:1, strnul teprve při momentu z 80. minuty. Kára sprintoval za dlouhým míčem, srazil se s brankářem a východoněmecký sudí překvapivě písknul penaltu. Tu Urban bezpečně proměnil – 4:1 a postup!

  • 63. Miroslav Gajdůšek

    (1. 11. 1978; DUKLA-Everton, 2. kolo Poháru UEFA)

    Skvělá show proti anglické síle. Everton doma v 78. minutě zvýšil na 2:0 a bylo zle, jenže v závěru snížil obránce Luděk Macela a plán pro odvetu byl rázem úplně jiný: Dukle stačil jeden gól. Na vyprodané Julisce před 30 tisíci diváků neúnavně mačkala soupeře, který postavil obrannou zeď, na rohy vyhrála 18:3! Soustavný útok pohánělo vpředu trio Vízek-Nehoda-Gajdůšek a třetí z nich v 81. minutě krásnou střelou z rohu vápna rozburácel nejen pražské Dejvice.

    Podívejte se na jiný zápas v hlavní roli s Miroslavem Gajdůškem

  • 62. Bořek Dočkal

    (17. 3. 2016; Lazio Řím-SPARTA, osmifinále Evropské ligy)

    0:3! Podobný český fičák pocítil doma špičkový italský klub už v roce 2013. O kolo dřív Plzeň vycvičila Neapol v úvodním zápase play off. Sparta se ale předvedla v těžší situaci. Po domácí remíze 1:1 musela dát minimálně gól, navíc se čekal nápor římské ofenzivy, které šéfoval německý zabiják Klose. Ostrý nástup se skutečně odehrál, ale na druhé straně. Dočkal zacílil v 10. minutě z voleje k tyči, po něm i Krejčí a za chvíli Juliš. Poločas 0:3, opařené Lazio oněmělo.

  • 61. Alois Grussmann

    (9. 12. 1987; VÍTKOVICE-Guimaraes, osmifinále Poháru UEFA)

    Thriller ze zlatého fondu klubu, který slavil titul 1986, následně získal stříbro a válel i v Evropě. Tento podzim vyřadil Stockholm a Dundee United, ale v Portugalsku prohrál 0:2. Na zmrzlých Bazalech se ovšem jižané trápili, Kovačík je načal dorážkou a záložník Grussmann znejistil dvě minuty před koncem. V penaltovém rozstřelu stačilo, že uspěli Šourek, Bartl, Kadlec, Grussmann i Kovačík. Vítkovice zastavil až Espanyol. V lize skončily osmé a výš už nikdy nebyly.

    Kennedy Chihuri (Viktoria Žižkov) a Alois Grussmann (Opava) v ligovém duelu v roce 1997Foto Jaroslav Legner (Sport)

  • Jak jsme vybírali

    1. Do žebříčku jsme seřadili významné góly. Některé z nich jsou i krásné, ale to nebyl náš hlavní motiv.
    2. Trefy jsou to české i československé. S vlivem na (ne)úspěch českého nebo československého fotbalu. Proto v seznamu najdete také řadu slovenských střelců, kteří kopali mj. za společnou reprezentaci.
    3. Zásadní prioritu měl mezinárodní úspěch. Reprezentační i klubový. Do výčtu se nám ale pochopitelně vešly i thrillery v koncovkách ligových sezon.
    4. Nehledejte nutně góly vítězné. Leckdy měly rozhodující váhu údery vyrovnávací, někdy dokonce korigující porážku – třeba v odvetách evropských pohárů.
    5. Snažili jsme se vyhýbat penaltovým rozstřelům. Pokud tedy nepřinesly globální zlatou radost...
    6. Pozor: z žádného utkání jsme nezvolili víc než jeden gól. Vždycky ten jeden zastínil ty ostatní.
    7. Všímali jsme si gólů, které měly ohromný dopad na momentální situaci. Třeba takových, jež vdechly život skomírajícímu týmu v nakonec neúspěšné kvalifikaci.
    8. Všímali jsme si gólů, které skolily titána. I když to málokdy stačilo na postup, vzkaz do světa se počítá, symbolická cena je vysoká.
    9. Řešili jsme i nečekaná dilemata. Je víc vyrovnání těsně před koncem základní doby, nebo rozhodující gól v prodloužení? Emoce podobné, na konci možná větší, jenže bylo by druhé bez prvního?

    A na závěr nezbývá než prominout autorům žebříčku nějaké to případné opomenutí. Subjektivní vzpomínky taky hrály roli...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud