Jan Malý
21. října 2020 • 14:40

Kauza Berbr? Fotbal podporujeme, ale důvěra není bezmezná, zní z Fortuny

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český fotbal drtí obří kauza kolem svazového místopředsedy Romana Berbra, kontroverzního funkcionáře Romana Rogoze, rozhodčích a dalších osob. Sázková kancelář Fortuna, která už čtyři roky významně podporuje největší sport v zemi napříč všemi úrovněmi a je i generálním partnerem první ligy, nyní reaguje. „Fotbal podporujeme v časech dobrých i zlých, naše důvěra ale není bezmezná. Stávající krizi vnímáme i jako příležitost, která nesmí být promarněna,“ vzkázal David Vaněk, generální ředitel Fortuny.



Přiznává rozladění, zároveň vidí naději na očistu. Tak reaguje Fortuna, nejvýznamnější partner českého fotbalu, na aktuální kauzu, která je spojená hlavně s místopředsedou asociace Romanem Berbrem, jenž je společně s dalšími třemi lidmi ve vazbě. „Aktuální kauzu kolem FAČR samozřejmě sledujeme velmi pozorně. Na jedné straně jako asi všichni fotbaloví příznivci cítíme značnou frustraci, na té druhé vidíme jedinečnou příležitost k tomu, aby se fotbal od starých pořádků a praktik odřízl,“ konstatovala Fortuna ve svém prohlášení k aktuální situaci.

K ní se v pondělí postavila fotbalová vláda v čele s předsedou asociace Martinem Malíkem. Přijali mimo jiné Berbrovu rezignaci, rozpustili Komisi rozhodčích FAČR s výjimkou zástupce ze strany Ligové fotbalové asociace (Tomáš Bárta) a Komisi rozhodčích Řídící komise pro Čechy, rozhodli se pro kontrolu financování krajských fotbalových svazů s důrazem na ten plzeňský, kterému Berbr šéfoval. Malík a spol. ale nehodlali skončit, věří, že fotbal mohou z krize vyvést.

„Z pohledu partnera je pro nás zásadní, jakým způsobem se fotbalové hnutí se situací vyrovná a jak bude postupovat. Pondělní rozhodnutí Výkonného výboru FAČR v tomto směru vnímáme jako odpovídající dané situaci. Okamžité odstoupení celého vedení by bylo riskantní z pohledu další destabilizace,“ komentovala Fortuna.

Co generální sponzor nejvyšší soutěže či jeden z prémiových partnerů reprezentace nyní očekává? „Ve smyslu operativy předpokládáme brzké představení funkční a důvěryhodné komise rozhodčích a zajištění chodu všech soutěží. V dalších krocích pak očekáváme systémové a strukturální změny vycházející z auditů, a to jak finančních, tak i personálních. Na základě průběhu tohoto procesu vyhodnotíme, zda je za daných okolností možné pokračovat v partnerství s FAČR, nebo je nutné naši spolupráci předčasně ukončit,“ zdůraznila sázková kancelář.

Její generální ředitel David Vaněk pak ještě dodal: „Fotbal podporujeme v časech dobrých i zlých, naše důvěra ale není bezmezná. Stávající krizi vnímáme i jako příležitost, která nesmí být promarněna.“

Fortuna coby sázková kancelář nemohla zůstat v klidu i proto, že se mimo jiné šetří sázky na některé zápasy nižších soutěží. „Na základě dostupných informací jsme zpětně provedli detailní analýzu soutěží a utkání, která měla být ovlivněna. V tomto směru můžeme konstatovat, že u Fortuny k podávání nestandardních či neobvyklých sázek nedocházelo. Pokud bylo prováděno konání ve stylu ‚sázkových mafií‘, pak toto probíhalo u jiných, patrně zahraničních kanceláří,“ podotkla Fortuna.

iSport podcast: Očistí se FAČR po Berbrově rezignaci? Měl by Malík odstoupit?
Video se připravuje ...

Reakce FAČR na korupční skandál: Berbr rezignoval, letí i Chovanec
Video se připravuje ...

Legendy o Berbrově kauze: Mafiánské praktiky! Asi si přijdu pro pokutu, řekl Baroš
Video se připravuje ...

iSport podcast: Bude mít Berbr svého nástupce? Změní se český fotbal?
Video se připravuje ...

Zemětřesení ve FAČR! Berbr zadržen, 20 lidí obviněno z korupce
Video se připravuje ...

iSport podcast: Proč byl zatčen Berbr? Jaký má vztah s Rogozem?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud