Jakub Konečný
11. prosince 2020 • 15:15

Příběh Rossiho (†64): dva roky jen trénoval, odepsali ho, ale úžasně se vrátil

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva týdny po skonu nejlepšího hráče mistrovství světa 1986 v Mexiku Diega Maradony odešla i hlavní hvězda šampionátu, který se konal ve Španělsku o čtyři roky dřív. Ve věku 64 let zemřel bývalý italský reprezentant Paolo Rossi, jehož příběh by si díky své dramatičnosti a pointě zasloužil zfilmovat. Vlastně je divné, že to ještě nikdo neudělal.



Včera ráno jednaosmdesátiletý Giovanni Trapattoni vstal a na Twitter vyťukal dojemný vzkaz: „Ciao Paolo… Hráči by neměli odcházet dřív než jejich trenéři.“ To samé se říká o rodičích a dětech – a mezi legendárním koučem a zesnulým Paolem Rossim pouto jako mezi otcem a synem skutečně bylo.

Trapattoni bez přehánění subtilnímu útočníkovi s vynikající akcelerací i technikou de facto zachránil kariéru. V roce 1980 se totiž Rossi na hostování v Perugii zapletl do sázkového skandálu Totonero. A docela bizarním způsobem.

Vinu nepřiznal, neměli s ním slitování

Před utkáním s Avellinem měl prý na návrh spoluhráče, zda by mu nevadilo, kdyby zápas skončil remízou, reagovat slovy: „Pro mě za mě, pokud dám dva góly.“ Zápas skončil 2:2 a autorem obou branek byl skutečně Rossi.

Byť svou vinu nikdy nepřiznal, disciplinární komise s ním neměla žádné slitování a napařila mu tříletý distanc, který později zmírnila o jeden rok. I tak šlo pro čtyřiadvacetiletého hráče o verdikt, který mu mohl zhatit náramně rozjetou kariéru. Přišel o domácí mistrovství Evropy, dva roky směl pouze trénovat.

Muselo to být na palici, jen tak tak, že to nezabalil. Fanoušci ho odepsali, kromě rodiny mu věřili v podstatě pouze dva muži. Trapattoni a Enzo Bearzot, kouč italské reprezentace. Trapattoni si prosadil, aby suspendovaného odchovance stáhl Juventus zpět a 29. dubna 1982 ho po odpykání trestu postavil proti Udinese.

Bearzot pak o měsíc později Rossiho zařadil do nominace na světový šampionát ve Španělsku. Po třech ligových, dvou přátelských mezistátních zápasech – a hlavně veřejnému mínění navzdory. Rossi byl pro všechny psanec.

Nejúžasnější hattrick v historii

Dlouho nic nenasvědčovalo tomu, že by šlo o dobrý nápad. Právě naopak. V základní skupině Italové remizovali 0:0 s Polskem a 1:1 s Peru i Kamerunem, dál šli pouze díky skóre. Rossi se ani jednou netrefil a připomínal pouze stín zabijáka, který před čtyřmi lety svými góly vystřílel své zemi v Argentině čtvrté místo.

Šampionát ve Španělsku se hrál poprvé se 24 účastníky a měl poměrně složitý postupový klíč, po základních skupinách následovaly čtvrtfinálové o třech týmech. Pro mdlou squadru azzurru to měla být ve společnosti Argentiny a Brazílie jasná konečná, ale jako první odpadla Argentina. V posledním utkání pak „kanárkům“, kteří měli lepší skóre, stačil proti Itálii bod.

Jenže ten den se Rossi definitivně vrátil. V jednom z nejlepších zápasů v historii světových šampionátů poslal Itálii dvakrát do vedení, ale Brazílie nádhernými trefami Socratese a Paula Roberta Falcaa dokázala pokaždé odpovědět. Tenkrát měla skutečně mančaft jako zvon, předváděla nádherný fotbal a byla jasný adept na zlato.

Jenže v euforii se hnala za vítězným gólem a na svůj romantický, až naivní přístup dojela – v 74. minutě zasadil pragmatik Rossi favoritovi úder, ze kterého se už nevzpamatoval.

Rossiho mistrovství a úspěchy s Juventusem

Slavnější hattrick zřejmě historie fotbalu nepamatuje. Od té chvíle to už bylo pouze Rossiho mistrovství. V semifinále dvěma góly sestřelil Polsko a ve finále proti SRN otevřel účet utkání, které rozjetá Itálie vyhrála 3:1. S šesti brankami se stal nejlepším střelcem turnaje a na konci roku získal i Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy.

„Porazil Zicovu Brazílii, Maradonovu Argentinu, Boniekovo Polsko a ve finále Rummeniggeho Západní Německo,“ shrnul to web deníku La Gazzetta dello Sport lakonicky.

Nový národní hrdina a svého času nejdražší hráč světa pak splatil důvěru i Trapattonimu, s Juventusem vyhráli, co se dalo: Serii A, PMEZ, PVP, Interkontinentální pohár i Superpohár UEFA.

Loučil se nicméně v tichosti. Na mistrovství světa 1986 v Mexiku kvůli zranění ani jednou nenastoupil a o rok později svou kariéru ukončil. Podnikal v nemovitostech a u fotbalu zůstal coby expert televizní stanice RAI. V posledních letech trpěl nevyléčitelnou nemocí.

„To je velmi smutná zpráva: Opustil nás Paolo Rossi. Nezapomenutelný Pablito, do kterého jsme se všichni v létě 1982 zamilovali,“ uvedl zdrcený kolega a moderátor Enrico Varriale. „Brazílie plakala kvůli němu, teď pláče za něj,“ přidal se sok ze zmíněného MS 1982 Falcao.

Manželka Paola Rossiho hovoří s novináři po úmrtí svého muže
Manželka Paola Rossiho hovoří s novináři po úmrtí svého muže

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud