Ondřej Škvor
2. června 2021 • 17:00

Volební boj o Čechy: Richter, nebo Šmicer. A střet „S“ o členy za ligu

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Buď Fousek, nebo Poborský. To je hlavní téma čtvrteční valné hromady FAČR. V jeho závětří probíhají dva další vypjaté boje: o českého místopředsedu a o dva členy za ligu. Dá se říct, že oba z většího kopírují rozložení sil v bitvě o předsedu.



Vladimír Šmicer ustoupil z první linie a všechny síly napřel k tomu, aby se stal místopředsedou za Čechy. V téhle volbě je jedním ze spolufavoritů. Z opačného tábora mu však vyrostl velice silný protivník. Jan Richter, předseda chomutovského okresu a volební manažer hnutí ANO.

Úplný abecední seznam uchazečů o českého místopředsedu vypadá následovně: Michal Fischer, Martin Malík, Jan Richter, Rudolf Řepka, Vladimír Šmicer. S vědomím, že žádné rozdělení neplatí stoprocentně, je můžeme rozdělit na tábor Poborského (Fischer, Malík, Richter) a Fouskův (Řepka, Šmicer, Neumann). A protože žádná ze stran nechce třepit síly, každá vygeneruje svého lídra.

KDO VOLÍ MÍSTOPŘEDSEDU ZA ČECHY (až 128 hlasů)

18 klubů první ligy
14 klubů druhé ligy
18 klubů ČFL
21 vybraných klubů divizí A, B, C
9 Krajských fotbalových svazů z Čech
11 Pražský fotbalový svaz
49 Okresních fotbalových svazů z Čech

Vítěz potřebuje nadpoloviční většinu hlasů přítomných delegátů.

Z Poborského okruhu se jeví jako nejsilnější právě Richter. Díky svým obsáhlým kontaktům z velké politiky si dokázal obstarat hlasy mezi fotbalovými delegáty. Nahrává mu, že Michal Fischer z Pražského fotbalového svazu není natolik výrazný kandidát a že ani Martin Malík nedokázal sehnat podporu. Stávající předseda asociace má ještě před samotnou volbou z boje vycouvat, to samé se čeká od Fischera.

V opačném táboře se to samé už stalo. Rudolf Řepka a Tomáš Neumann, parťáci z Fevoluce, ustoupili ve prospěch svého lídra. Takže tu je souboj Vladimír Šmicer versus Jan Richter. Kdo je favoritem v boji o 128 hlasů?

Zákulisí se shoduje, že Jan Richter. A to i navzdory tomu, že fotbalové hnutí má k lidem z politiky jistý odstup a nedůvěru. Jenže není tajemstvím, že v Čechách – a jedině tam se bude v téhle volbě rozhodovat – táhne větší silou Poborského parta.

Takže hlavní otázkou je, do jaké míry se bude volit přísně podle bloků. Jak moc bude platit, že ten, kdo jede s Poborským, hodí lístek Richterovi, a obdobně, z kolika procent se hlasy pro Fouska potkají s hlasy pro Šmicera.

Odpověď na tuto otázku? Spíš se má za to, že překryv bude významný. Už se sice ví o delegátech, kteří chtějí vyrovnávat – tedy předseda z jednoho tábora, český místopředseda z druhého – ale tento přístup má být spíš výjimkou.

KDO VOLÍ DVA ČLENY ZA LIGU (až 32 hlasů)

18 klubů první ligy
14 klubů druhé ligy

Vítězové potřebují nadpoloviční většinu hlasů přítomných delegátů, a to v pořadí podle počtu získaných hlasů až do počtu členů příslušného orgánu.

Proto je pravděpodobnější, že zvítězí Richter, protože jeho podporovatelé mají v Čechách navrch.

Další vysoce prestižní střet přinese volba dvou členů za ligu. O dvě místa se abecedně ucházejí: Tomáš Bůzek, Martin Malík, Jiří Rýva, Dušan Svoboda, Adolf Šádek, Jaroslav Tvrdík.

Jestli se souboj Poborský versus Šmicer připodobňuje k duelu Sparta–Slavia, tady to platí podtrženě. Užší finále se týká dvojice Svoboda, Šádek na jedné straně a jednoho z červenobílého dua Tvrdík, Bůzek na druhé.

I tady se zdá, že favority je třeba hledat v Poborského křídle. Tvrdíkovi se podle zákulisních informací patrně nepodaří získat většinovou podporu a ve výkonném výboru zůstanou Svoboda se Šádkem.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud