Štěpán Filípek
21. března 2022 • 19:00

Tváře devadesátek: střelec svéráz, trenéři s cigaretkou i rekordman

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Devadesátá léta s sebou nesla svobodný nádech, ale i velkou jízdu. V divokém období první pokomunistické desetiletky se formoval také fotbal. Dělo se toho opravdu mnoho a ohlédnutí za touto dobou přináší nyní deník Sport v novém speciálním seriálu. Podívejte se, kdo patřil mezi jedince, kteří v ní (alespoň na čas) udávali rázný tón.

     

  • Dušan Uhrin

    Skromný kouč dovedl Spartu ke dvěma titulům a do semifinálové skupiny nultého ročníku Ligy mistrů. Národní tým pak ke stříbru na EURO 1996 i 3. místu na Konfederačním Poháru FIFA. Ve finále ME s Němci (1:2) litoval nezvykle ofenzivní taktiky a toho, že střídal Karla Poborského. Když v roce 1997 skončil, byl národní tým třetí v žebříčku FIFA. Opakujeme: třetí.

    Trenér Dušan Uhrin během finále EURO 1996Foto LEGNER JAROSLAV / Sport

  • Tomáš Skuhravý

    Neboli Bomber. První polistopadová česká hvězda evropského formátu se vším, co k tomu patřilo: tedy fotbalovým umem i bouřlivým životem. Na MS 1990 v Itálii nasázel kanonýr s vlasy po ramena pět gólů, dva USA, tři Kostarice. V Itálii už rovnou zůstal, sparťanský dres vyměnil za triko FC Janov. Strávil v něm pět let, fanoušky si získal živelným vstupováním i přemety po trefách.

    Bomber Tomáš SkuhravýFoto Sport

  • Jozef Chovanec

    Velký šéf. V roce 1988 odešel ze Sparty do PSV Eindhoven, s nímž dvakrát vyhrál nizozemskou ligu. Po návratu čtvrtfinalista MS 1990 přidal k šesti federálním titulům i čtyři české, polovinu coby trenér. Na jaře 1995 šokoval Eden: místo manažerského saka navlékl dres a přispěl k výhře 1:0. V letech 1998-2001 trénoval Česko, postoupil s ním na EURO 2000. S MS už to nevyšlo…

    Jozef Chovanec vybíhá v dresu Sparty o derby se SlaviíFoto LEGNER JAROSLAV / Sport

  • František Cipro

    Postaral se o historický milník. V tandemu s Josefem Pešicem v sezoně 1995/96 vytáhl Slavii k ligovému prvenství po dlouhých devětačtyřiceti letech čekání. A v téže sezoně taky do semifinále Poháru UEFA, konečnou bylo až Bordeaux. Typ trenéra-manažera, který si před zápasy neodpustil cigaretu, uměl výtečně poskládat tým. Byl rovněž ve hře o pozici trenéra reprezentace.

    František Cipro během svého působení ve SlaviiFoto Sport

  • Jiří Novotný

    Nedostižný rekordman v počtu ligových titulů: v součtu s federálními sezonami a osmdesátými léty jich nasbíral neskutečných čtrnáct! „Nevím, mně to přijde normální,“ prohodí ovšem někdejší opora zadních řad klidně, když na úctyhodné číslo přijde řeč. Premiérově držel pohár za prvenství v nejvyšší soutěži v sedmnácti a všechny získal v dresu Sparty.

    Majitel čtrnácti ligových titulů se Spartou Jiří NovotnýFoto LEGNER JAROSLAV / Sport

  • Karel Brückner

    Architekt úspěchů olomoucké Sigmy, jemuž ovšem dlouho fotbaloví potentátci v Praze nevěřili. Zkraje března uběhlo třicet let od slavného čtvrtfinále Poháru UEFA s Realem Madrid (1:1, 0:1), předtím Hanáci slavně vypráskali Hamburk. Když v roce 1998 Karel Brückner nastoupil k jednadvacítce, předčasně začínala „jeho“ fotbalová dekáda.

    Trenér Karel Brückner během štace v OlomouciFoto Jaroslav Legner / Sport

  • Pavel Nedvěd

    Dříč, který se vypracoval až ke Zlatému míči. Začátky ve Spartě po přestupu z Plzně, resp. vojně v Dukle, přitom byly docela krušné. Přesto se stal na Letné ústřední postavou a po EURO 1996, na němž se trefil do sítě Itálie, přestoupil do Lazia Řím. Díky fintě majitele Sparty (VSŽ) se tak stalo pikantně oklikou přes Košice. V novém miléniu přišla nejslavnější léta v Juventusu.

    Pavel Nedvěd během angažmá ve SpartěFoto Sport

  • Radek Drulák

    Fotbalový svéráz s prořízlou pusou, který náramně válel v útoku. Dokonce hned dvakrát, v sezonách 1994/95 a 1995/96 byl s patnácti a dvaadvaceti góly králem ligových střelců – pokaždé v dresu „vesnických“ Drnovic. Stal se Fotbalistou roku (1995) a zahrál si ve dvou utkáních i na stříbrném mistrovství Evropy v Anglii.

    Radek Drulák se stal v dresu Drnovic dvakrát nejlepším střelcem ligyFoto Sport

  • Karel Poborský

    Po Antonínu Panenkovi a jeho dloubáku autor druhého nejslavnějšího fotbalového „vynálezu“ made in Czech – lobu proti Portugalcům ve čtvrtfinále EURO 1996. Výrazně pomohl Slavii v sezoně 1995/96 k titulu a do semifinále Poháru UEFA. Poté přišel bombastický přestup do Manchesteru United. Tam mu však zahradil cestu nějaký David Beckham…

    Karel Poborský vstřelil legendárním lobem vítěznou trefu ve čtvrtfinále EURO 1996 proti PortugalskuFoto LEGNER JAROSLAV / Sport

  • Horst Siegl

    Čtyřnásobný král ligových střelců těžil hlavně z nahrávek svého souputníka Martina Frýdka. Excelentním kouskem byl gól Barceloně (1:0) před třiceti lety v nultém ročníku Ligy mistrů. Neodmyslitelná tvář ligy, jen na půl roku si odskočil do Kaiserslauternu, jeden z letenských mazáků. Mrzí ho pouze absence na EURO 1996, byť nastupoval v kvalifikaci.

    Horst Siegl, čtyřnásobný král ligových střelcůFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud