20. června 2022 • 13:28

Ne**i to zkazili! Online napadení zná půlka hráčů. Uráží je vlastní krajané

Autor: mas
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Světová fotbalová organizace FIFA společně s hráčskou unií FIFPro provedla studii urážlivých příspěvků na sociálních sítích vůči hráčům. Z výzkumu, kerý se týkal EURO 2020 a Poháru afrických národů 2021, vyplývá, že v online prostředí bylo napadeno více než 50 % fotbalistů. Ve většině případů šlo o homofobní a rasistické komentáře. Nejčastějšími cíli byli angličtí reprezentanti Marcus Rashford a Bukayo Saka po neproměněných penaltách během finálové prohry s Itálií.



Zpráva dvou fotbalových organizací sledovala 400 tisíc interakcí na sociálních sítích během semifinálových bojů a finále na vloni dohrávaném EURO 2020 a na africkém Poháru národů 2021 hraném v lednu a únoru 2022.

Nejvíce urážek se na sociálních sítích objevilo proti dvojici neúspěšných exekutorů ve finále Eura Marcusi Rashfordovi a Bukayovi Sakovi. Anglie nakonec rostřel prohrála 2:3 (zápas skončil 1:1) a mistry Evropy se stali Italové.

„Naší povinností je chránit fotbal, a to začíná u hráčů, kteří nám všem přinášejí tolik radosti a štěstí svými výkony na hřišti,“ prohlásil k důvodu provedení studie prezident FIFA Gianni Infantino.

Většina online nadávek, urážek a napadání fotbalistů přitom pochází ze země jejich původu a jde tak primárně o zhrzené fanoušky či velmi pravděpodobně i rozezlené sázkaře. Až 40 % urážek přitom bylo homofobních, asi 38 % pak rasistických.

Ve Velké Británii se později dokonce zatýkalo, policie dopadla Andyho Boneho za rasistický příspěvek na Twitteru: "N***i nám to zkazili." 

„Bohužel se rozvíjí trend, kdy procento příspěvků na sociálních sítích směřujících k hráčům, trenérům, rozhodčím a týmům samotným není přijatelné. Tato forma diskriminace, stejně jako jakákoliv jiná forma diskriminace, nemá ve fotbale místo,“ dodal Infantino.

FIFA a FIFPro proto při dalších turnajích spustí specializovanou službu, která bude na sociálních sítích vyhledávat podobné urážky. Cílem pak bude znemožnění jejich šíření k dalším sledujícím.

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud