25. března 2023 • 20:00

Ženské derby pražských „S“: Padne rekord? První fotbalistka v Síni slávy

Autor: Veronika Fišarová
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Právě vrcholí jubilejní 30. sezona 1. české fotbalové ligy žen, ve které jasně dominují pražská „S“. Z dosavadních soutěžních ročníků ovládly sparťanky dvacet jedna z nich a ve zbývajících osmi slavily titul hráčky Slavie. A i tentokrát se pravděpodobně rozhodne o prvenství mezi touto dvojicí. Derby, které je na programu v rámci posledního kola základní části, se odehraje již tuto neděli na Letné od 14.00. Pokud chcete využít volného víkendu díky reprezentační pauze s cílem podpořit elitní české hráčky, máte jedinečnou možnost.

  • Podzimní remíza

    Naposledy se celky střetly loni v říjnu v rámci 7. kola a po výsledku 2:2 si body rozdělily. Skóre se poprvé měnilo až na začátku druhého poločasu, kdy se prosadila sparťanská posila z USA Lauren Changová a na ní o sedm minut později navázala Anna Dlasková. Hostujícím hráčkám se dvougólové vedení udržet nepodařilo, když na 1:2 snížila Michaela Khýrová a remízu slávistkám v 83. minutě zařídila zkušená útočnice Petra Divišová. Rozhodně se tedy očekává vyhrocený boj o čelo tabulky, neboť před klíčovým zápasem ztrácí hráčky Sparty na vedoucí Slavii pouze bod.

    První ženské derby pražských "S" v sezoně skončilo bez vítězeFoto Twitter.com/slaviaofficial

  • Pravidelné střídání

    Dominantní pozice pražských klubů je zřejmá. Od úvodní sezony 1993/1994 dlouhých devět let nepoznaly přemožitelky fotbalistky z Letné. Až v sezoně 2002/2003 se prvního titulu dočkala Slavia. A nastalo nepravidelné střídání ve vedoucí pozici, které se pravidelným stalo od sezony 2018/2019, kdy zvítězily sparťanky. Podle tohoto klíče by letos měly být opět na řadě. O všem se rozhodne až v nadstavbové části, kam postupují čtyři nejlepší celky z osmičlenné tabulky a do konce sezony se tak diváci dočkají ještě dalších dvou derby.

    První ženské derby pražských "S" v sezoně skončilo bez vítězeFoto Twitter.com/slaviaofficial

  • Snaha o překonání rekordu návštěvnosti

    Ambicí pořadatelů nadcházejícího derby je překonat čtyři roky starý rekord v návštěvnosti utkání žen, který byl dosažen v Edenu. Tehdy na čtvrtfinále Ligy mistryň mezi Slavií a Bayernem Mnichov dorazilo 6882 diváků. Domácí hráčky srdnatě bojovaly a před nečekaně bouřlivou kulisou uhájily cennou remízu 1:1. Jen pro porovnání uvádíme i světový rekord, který padl přesně před rokem ve Španělsku. V odvetném zápase stejné fáze této soutěže, ovšem mezi Barcelonou a Realem, přišlo na Camp Nou 91 553 diváků a ti sledovali vítězství domácích favoritek 5:2.

    Sparťanští fanoušci během domácího utkání mužského týmuFoto Michal Beránek / Sport

  • Žena v Síni slávy

    Český ženský fotbal má před sebou ještě dlouhou cestu, ale historický okamžik pro něj nastal při slavnostním vyhlašování ankety Fotbalista roku 2022, kdy byla mezi osobnosti do Síně slávy uvedena první žena – Eva Haniaková. Dlouholetá reprezentantka, která působila ve Slavii (1969–1990) a vydobyla si renomé v rakouském Heidenreichsteinu (1990–2000), se po skončení vrcholové kariéry stala trenérkou na klubové i mládežnické reprezentační úrovni. V roce 2013 jí byla udělena Cena Dr. Václava Jíry za výraznou zásluhu o rozvoj českého fotbalu.

    Eva Haniaková a předseda Petr Fousek křtí hvězdu v Síni slávyFoto Pavel Mazáč / Sport

  • České fotbalistky v zahraničí

    O budování dobrého jména českého ženského fotbalu se nyní snaží hráčky, které z pražských klubů odešly do zahraničí. Velký ohlas vzbudila v červenci roku 2020 zpráva o přestupu čtyřnásobné vítězky ankety o nejlepší fotbalistku roku Kateřiny Svitkové z pražské Slavie do anglického West Hamu. Tradiční opora českého národního týmu pak v rámci Super League o dva roky později přestoupila do Chelsea. Neméně zajímavý byl i v srpnu roku 2021 podpis dvouleté smlouvy gólmanky z táboru sešívaných Barbory Votíkové s týmem z Division 1 PSG. Z letenského klubu v létě 2019 odešla Andrea Stašková do italského Juventusu, se kterým se po třech letech rozloučila a zamířila do Atlétika Madrid.  V cizině působí i další české reprezentantky. Například Klára Cahynová hraje za španělskou Sevillu, Jitka Chlastáková obléká dres australského týmu Western Sydney Wanderers a sestry Michaela a Kamila Dubcovy loni v létě přestoupily do italského AC Milán.

    Kateřina SvitkováFoto Instagram

  • Přímý přenost na O2 TV Sport

    Ženské derby Sparta vs. Slavia na O2 TV Sport v přímém přenosu včetně předzápasového studia s moderátorem Davidem Sobiškem a expertkami Evou Bartoňovou a Terezou Krejčiříkovou. Reportérkou bude Denisa Doležalová.

    Vstupenky na zápas ZDE, nebo prostřednictvím QR kódu. 

    Přijďte na ženské derby Sparta - SlaviaFoto Sport

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud