20. června 2023 • 15:40

Turecký talent (18) uchvátil šibenicí. „Nízká“ klauzule láká, kam zamíří?

Autor: mas
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Arda Güler. Jestli jste jméno tohohle záložníka ještě neslyšeli, dobře si ho zapamatujte. Aktuálně největší turecký talent v pondělí při třetím startu v kvalifikaci o EURO poprvé skóroval za reprezentaci. A ne jen ledajak, nádherně zpoza vápna vymetl šibenici výstavní obalovačkou proti Walesu (2:0) a znovu ukázal, proč je v hledáčku těch největších evropských velkoklubů. V 18 letech má za sebou dvě sezony mezi dospělými v dresu Fenerbahce v Süper Lig. Klubu už měl oznámit, že je připraven na zahraniční angažmá, které patrně vzhledem k výstupní klauzuli ve smlouvě přijde už v tomto přestupním okně. Kolik činí a kam by mohl zamířit?



Pokud se podíváte na highlighty Ardy Gülera (na konci článku) v dresu Fenerbahce, pochopíte, proč se mu přezdívá „turecký Messi.“ Podobná přirovnání bývají přehnaná a v kariéře tureckému talentu mohou spíš uškodit. Ale faktem je, že Güler svými pohyby, kličkami a technikou nejen vedení míče opravdu připomíná argentinského mága.

Za Fenerbahce nejčastěji naskakuje na kraji zálohy nebo na křídle, ale jeho primárním postem je „desítka“. V turecké lize už stihl 32 zápasů, v nichž nastřádal 7 branek a 6 asistencí. V reprezentaci (mimo přípravný zápas v roce 2022) debutoval v letošní kvalifikaci o EURO. Hned ve třetím startu jakožto nejmladší střelec turecké reprezentace přispěl k pondělní výhře 2:0 na Walesem. Premiérový gól? Velká paráda...

„Kvalita Ardy je zřejmá. Je to hráč č. 10 budoucnosti. Jednoho dne má generace skončí a on bude velet tomuhle týmu,“ prohlásil na adresu mladíka reprezentační parťák a zkušený záložník Hakan Calhanoglu.

Reprezentační pauza ještě neskončila, ale pojďme zpět ke klubovému fotbalu. V něm bude kolem mladíka tohle léto hodně živo. Přestupový specialista Fabrizio Romano již na twitteru informoval, že výstupní klauzule ve smlouvě Gülera činí „pouze“ 17,5 milionů eur (415 mil. korun). Ta se naplnila poté, co odehrál v minulé sezoně více než 1500 minut za klub.

Fanoušci na sociálních sítích se tak předhánějí ve výkřicích: Güler půjde do Barcelony, PSG, je na radaru Manchesteru City... Momentálně však ty největší kluby jen sondují terén a opravdu velký zájem má podle spekulací v zahraničí AC Milán a Ajax. Situaci sleduje i Arsenal, který ale svůj přestupový budget směřuje k získání Declana Rice.

Přičemž nizozemský tým, který v minulé sezoně skončil až třetí a chce se v eredevisii vrátit na trůn, má mít momentálně nejlepší pozici. V 18 letech může jít o vhodný mezikrok na cestě do velkoklubu. Ajax sám o sobě je velký klub, ale zároveň dává spoustu prostoru mladším hráčům, na což by mohl Güler slyšet. 

A tak zatímco odchod Gülera se zdá být nevyhnutelným, Fenerbahce zřejmě získá posilu do útoku. Z Interu by měl po skončení smlouvy jako volný hráč přijít Edin Džeko.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud