Jonáš Bartoš
16. října 2023 • 12:45

Berbr: Šéfa sudích jsem vybral já. Uplakané výpovědi, řešil se i Chřestýš

Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pondělí se u Okresního soudu v Plzni rozjel další blok líčení v kauze Romana Berbra a ostatních obžalovaných týkající se uplácení rozhodčích, ovlivňování výsledků a vyvádění peněz z Plzeňského krajského fotbalového svazu. Před soudem vypovídal Martin Schröter, bývalý sudí a předseda komise rozhodčích pro ČFL a divize. Berbr u soudu opět nechyběl. Na závěr dopoledního bloku sepsul výpověď bývalého rozhodčího Romana Hrubeše, kterou soudce Vladimír Žák přečetl z protokolu.



Martin Schröter v době, které se týká obžaloba probíhajícího soudu, působil v roli předsedy komise rozhodčích pro ČFL a divize. Tudíž měl zodpovědnost za výkony sudích, tvorbu listin a jejich nominace na jednotlivá utkání v soutěžích, kde mělo docházet ke korupčním podvodům.

„S Romanem Berbrem jsme měli pracovní vztah. V kontaktu jsme byli především na seminářích, kam jsme zvali představitele svazu,“ pověděl Schröter v pondělí dopoledne před soudem. „Jako účastník semináře nikdy nevedl. Přítomným sudím říkal pouze obecné věci, například jak si stojí naše reprezentace.“

Soudci Vladimíru Žákovi odpovídal na dotazy ohledně nasazování rozhodčích. Kdo na ně měl vliv, komu za ně byl odpovědný, jak se celý proces schvaloval, za jakých podmínek docházelo k postupování rozhodčích o úroveň výš, tedy na listinu profesionálních sudích pro první a druhou ligu. Nebo naopak kdy byli někteří sudí z listiny vyřazeni o úroveň níž.

Odmítl tlaky na svou osobu ze strany Vyšehradu, jediného obžalovaného klubu, kterému za podplácení ve prospěch organizované zločinecké skupiny hrozí peněžitý trest 900 tisíc korun. Po vypuknutí kauzy spadl z druhé ligy až do Pražského přeboru.

„Pohybuji se ve fotbale opravdu dlouho. Četl jsem, že v některých případech (ovlivňování zápasů) hrály roli peníze, ale konkrétně v našem okruhu jsem zásadnější informaci neměl, že by se děly nějaké nekalé věci,“ řekl Schröter.

Berbr celé dopoledne naslouchal předvolanému svědkovi v naprostém klidu. Chvílemi se i usmíval, když zaznívaly věty, které v probíhajícím líčení hrají spíš v jeho prospěch. „Vybral jsem si ho já jako předsedu komise rozhodčích pro Česko. Vybral jsem ho proto, že byl dobrým rozhodčím ve třetí lize, měl dobrou komunikaci s kluby i ostatními rozhodčími. S těmi to bylo trošku horší. Trvalo nějaký čas, než ho jeho bývalí kolegové vzali jako svého šéfa,“ uvedl Berbr, jenž tradičně využil možnosti jako obžalovaný promluvit na konci svědecké výpovědi.

Úsměv mu tuhl ve chvíli, kdy soudce Žák pokračoval čtením dalších svědeckých výpovědí osob z připraveného protokolu. Především šlo o výpověď Romana Hrubeše. Bývalého rozhodčího a člena komise sudích v éře Jozefa Chovance. Měl na starosti rozjezd projektu VAR, ale po Berbrově nátlaku po krátké době v komisi skončil. Hrubeš mimo jiné popsal, jak proběhla schůzka s Martinem Malíkem (tehdejším předsedou FAČR) a Berbrem, kde mu bylo oznámeno, že nejsou spokojeni s jeho činností a s nefunkčností projektu VAR. Berbr pak dodal, že „zítra Pepík (Chovanec, předseda komise sudích) přinese návrh na tvoje odvolání a my ho schválíme“. V říjnu 2018 ho výkonný výbor na Chovancovu žádost skutečně odvolal.

Berbr se na závěr dopoledního bloku u soudu proti Hrubešovým slovům tvrdě ohradil. „Čtete tady uplakané a nepřesné výpovědi, které vůči mně mají působit negativně,“ prohlásil hlavní obžalovaný krátce před tím, než soudce Žák vyhlásil pauzu na oběd.

V pondělí u soudu také často padala přezdívka Chřestýš. Pod ní je ve fotbalovém prostředí dobře známý Martin Svoboda, zákulisní hráč, jemuž dle obžaloby hrozí za uplácení pětiměsíční podmínka. Schröter opět popřel, že by na něj vytvářel tlak a přes komisi rozhodčích se snažil nějaké zápasy ovlivňovat. „Padl tady dotaz, zda komise rozhodčích řešila Chřestýše. Oficiálně ho nemohla řešit. Svoboda nebyl mezi rozhodčími, dělal funkcionáře a ti nebyli v gesci jho komise,“ doplnil Berbr.

Někdejší nejmocnější muž českého fotbalu čelí oproti Svobodovi mnohem tvrdším obviněním, za která mu hrozí až sedmileté vězení. Jako jediný z obžalovaných osobně chodí na každý den líčení a pravidelně u soudu vystupuje, aby své činy hájil.

V aktuální fázi procesu probíhají u soudu svědecké výpovědi. V úterý dopoledne přijde na řadu Martin Wilczek, místopředseda komise rozhodčích v éře Jozefa Chovance. Odpoledne má vypovídat Roman Veselý, který v době úplatkářské aféry vedl Vyšehrad. Ve čtvrtek by měl k soudu dorazit stávající předseda FAČR Petr Fousek.

Do konce roku jsou u soudu naplánovány další čtyři týdenní bloky jednání. Program procesu s Berbrem a spol. se natahuje, už nyní je jasné, že konečný verdikt padne nejdřív na jaře.

Návrhy trestů

Roman Berbr
bývalý místopředseda FAČR
Za co
podplacení, pomoc k podplacení, zpronevěra, účast na organizované zločinecké skupině
Navržený trest
7 let ve věznici s ostrahou
peněžitý trest 6 000 000 korun
zákaz výkonu funkce statutárního orgánu obchodní korporace v trvání 5 let

Martin Svoboda
zákulisní hráč
Za co
podplacení
Navržený trest
trest 5 měsíců podmíněně odložený na zkušební dobu v trvání 2 let
peněžitý trest 170 000 korun

FC Slavoj Vyšehrad, a.s.
fotbalový klub
Za co
podplacení ve prospěch organizované zločinecké skupiny
Navržený trest
peněžitý trest 900 000 korun

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud