Jakub Plaskura
23. února 2024 • 20:00

Fotbaloví zločinci: Alves to má natvrdo, další utekli... Rus v kolonii

Vstoupit do diskuse
2
  • Kteří fotbalisté skončili ve vězení?Kteří fotbalisté skončili ve vězení?FOTO: koláž iSport.cz

    Dani Alves si v Barceloně vyslechl trest za znásilnění. Odsedět by měl čtyři a půl roku. Kromě samotné brazilské legendy vám přinášíme příběhy dalších několika fotbalistů, kteří měli, či stále mají, problémy se zákony. Zjistíte, že Alves dopadl zdaleka nejhůř.

  • Rúben Semedo (Al Marchyja/Portugalsko)

    Dříve: Sporting Lisabon, Villarreal, Olympiakos

    Tenhle chlápek z Amadory jistě měl předpoklady dostat se mezi stoperskou špičku, ale měl kolikrát jiné zájmy. České publikum si na něj možná vzpomene z dresu Olympiakosu, kdy čelil v předkole Ligy mistrů Viktorii Plzeň. Kromě portugalské či řecké ligy si zkusil i tu španělskou. Dnes působí v Kataru a v lednu se přesunul do beznadějně posledního celku tamní ligy Al Marchyje.

    Co se týče jeho prohřešku, trestní rejstřík připomíná spíše nákupní seznam po výplatě. V baru ve Valencii při hádce vytáhnul na soka pistoli a začal se s ní ohánět a vyhrožovat. To byl první skandál na přelomu let 2017 a 2018. Od té doby šel ještě dál. Jen o několik týdnů později byl znovu vyšetřován, že údajně svázal a mučil muže v jeho vlastním domě s dalšími dvěma komplici. Byl dokonce obviněn z pokusu o vraždu a umístěn do preventivní vazby. V červenci 2018 zaplatil kauci ve výši 30 tisíc eur a byl propuštěn. O dva roky později se přiznal k únosu, loupeži a nelegálnímu držení střelné zbraně, což mu vyneslo pokutu 46 tisíc eur a zákaz vstupu do Španělska na dalších osm let. I proto byla jeho epizoda ve Villarrealu hodnocena více než negativně.

    Novou životní šanci mu dal Olympiakos. Kdo ale čekal, že v Řecku začne sekat latinu, mýlil se. Semedo byl popotahován i na Balkánském poloostrově, že se podílel na hromadném znásilnění sedmnáctileté dívky. Opět to „vyřešila“ kauce. Tentokrát ve výši 10 tisíc eur. Následovala epizoda v Portu a pak už úprk do arabského světa. Semedův příběh by mohl být námětem třeba pro pohádku s názvem „Jak Rúben prchal před šatlavou.“

    Ruben Semedo byl zatčen za pokus o vražduFoto Profimedia.cz

  • Quincy Promes (Spartak Moskva/Nizozemsko)

    Dříve: Ajax, Sevilla

    Solidní kariéru ověnčenou padesáti starty v nizozemské reprezentaci jednoznačně kalí Promesova kriminální činnost. To, že kope v Rusku a patří mezi největší hvězdy tamní Premier Ligy, je jen jakési dokreslení morálních zásad jinak šikovného křídelníka.

    Problémy začaly na konci roku 2020, kdy se fotbalista dostal údajně do křížku se svým bratrancem, kterého pobodal. Vyšetřování se natáhlo a až v březnu 2022 byl Promes obviněn z pokusu o vraždu. Tou dobou už ale kopal ve Spartaku Moskva. Byl mu sice zabaven majetek v Nizozemsku, ale do konce procesu se nadále volně pohyboval na svobodě bez omezení cestování, což byla dobrá vůle nizozemské justice, aby mohl pokračovat v kariéře. Nakonec byl celý incident překvalifikován na těžké ublížení na zdraví a Promes byl skutečně odsouzen k odnětí svobody na 18 měsíců. Tím to ale neskončilo.

    Během vyšetřování totiž vyšlo najevo, že se Nizozemec v roce 2020 podílel na pašování 1360 kilogramů kokainu do Amsterdamu přes přístav v belgických Antverpách.

    Fotbalista měl dle vyšetřování v organizované skupině důležitou úlohu a nosil krycí přezdívku Fantasma. Za tento skutek mu nizozemské soudy vyměřily trest šesti let za mřížemi a Promes měl jít bručet.

    Vše má ale jeden háček. Oba procesy se konaly v hráčově nepřítomnosti. Angažmá ve Spartaku Moskva je totiž pro něj něco jako azyl. Nizozemsko totiž nemá s Ruskem dohodu o vydávání stíhaných osob a Promesův obhájce se nechal slyšet, že se jeho klient do země nemíní vrátit. V Rusku si tedy dál může kopat do meruny, zatímco v Nizozemí je hodně vysoko na seznamu mezinárodně hledaných osob.

    Fotbalista Quincy Promes byl v Rusku odsouzen k 18 měsícům vězení za ublížení na zdraví, navíc dále čelí obvinění za pašování kokainu.Foto Profimedia

  • Marcos Alonso (Barcelona/Španělsko)

    Dříve: Chelsea, Fiorentina

    Hned na úvod je tady potřeba říct, že Alonso rozhodně není takové kvítko jako pánové před ním. Když ale ještě působil v anglickém Boltonu před stěhováním do Fiorentiny, tak v roce 2011 zavinil autonehodu v Madridu. Nejhorší na tom všem bylo to, že španělský fotbalista řídil pod vlivem alkoholu a při havárii přišla o život jeho teprve devatenáctiletá spolujezdkyně.

    Hrozilo mu 21 měsíců vězení a k soudu se dostal až v roce 2016, kdy z neznámého kluka rostla hvězda. Od soudu odešel s peněžitým trestem 61 tisíc eur a zákazem řízení. Tím to ale pro současného hráče Barcelony, toho času zraněného, neskončilo, protože z Fiorentiny se vrátil do Anglie, konkrétně si jej vyhlédla Chelsea a na Ostrovech nezapomněli.

    Fanoušci městského rivala z Tottenhamu se v roce 2017 vytasili na hřišti Huddersfieldu s transparentem „Marcos Alonso zabil holku.“ Pořadatelé sice transparent brzy zneškodnili, ale debaty vyvolal logicky veliké. Tvůrcům hrozil až doživotní zákaz vstupu na zápasy Tottenhamu, ale Alonso asi podobným narážkám někdy čelí dodnes.

    Marcos Alonso v dresu ChelseaFoto Profimedia.cz

  • Pavel Mamajev (kariéra ukončena/Rusko)

    Dříve: CSKA Moskva, Krasnodar

    Mamajev nikdy nehrál mimo Rusko a dva roky po konci kariéry už to neklapne, ani kdyby nebyl jeho rodný stát v izolaci kvůli napadení Ukrajiny.

    Mamajeva berme v této skvadře spíše jako ukázku toho, jak se justice (ne)mazlí se sportovci. Předchozí příběhy měly společného jmenovatele, borci se nějakým způsobem vyhnuli flastru v podobě odnětí svobody natvrdo. Někdo prostě utekl, někdo se vykoupil. Mamajeva však jedna vítězná kalba po ligovém zápase přišla docela draho.

    V roce 2018 patřil k oporám tehdy zajímavě se rozvíjejícího celku z Krasnodaru, bývalý reprezentant a dlouholetý hráč CSKA Moskva měl ve své domovině solidní jméno. Tenkrát jeho tým porazil slovutný Zenit Petrohrad, Mamajev se na výhře podílel gólem, a tak se vydal se spoluhráčem Aleksandrem Kokorinem do moskevského víru noci.

    Údajně se během alkoholového opojení měli podílet na napadení úředníka, který musel vyhledat lékařskou pomoc. Krasnodar uložil Mamajevovi finanční pokutu, vyřadil ho z A-týmu a chtěl s ním rozvázat smlouvu. Větší průšvih se ale měl z oné noci teprve profláknout. Mamajev napadl se svými kumpány i dalšího muže, který utrpěl zlomeninu nosu, pohmožděniny v obličeji, ale hlavně poškození mozku. Ruský fotbalista byl poté zadržen a zůstal ve vězení až do soudního procesu, který mu uložil trest 17 měsíců v trestanecké kolonii. Propuštěn byl 17. září 2019 zhruba dva měsíce před naplněním celého trestu. K fotbalu se pak ještě vrátil v dresu Rostova.

    Pavel Mamajev před jedním ze svých odvolacích soudůFoto Profimedia.cz

  • Robinho (kariéra ukončena/Brazílie)

    Dříve: Real Madrid, AC Milán, Manchester City

    Kariéra to byla velkolepá, ačkoliv se čekalo od dalšího brazilského mága asi o trochu víc. Nikdy třeba nevyhrál MS ani Ligu mistrů, ale mohlo se na něj vzpomínat pozitivně. Incident z roku 2013 ale mnohé změnil.

    Právě Robinho totiž v lednu 2013 měl s dalšími muži v nočním klubu v Itálii hromadně znásilnit albánskou dívku. Celý proces se táhl několik let a v roce 2017 byl vynesen rozsudek. Vinen. Italský soud chtěl Robinha poslat za katr na devět let. Brazilskému hráči evidentně uškodilo, že se o inkriminované noci bavil se svými přáteli v chatu na sociálních sítích. „Je mi to jedno, ta ženská byla úplně opilá. Vůbec neví, co se stalo. Že jsem jí ho strkal do pusy, neznamená sex,“ zněla jedna ze zpráv Robinha.

    Ten se ale vypařil domů do Brazílie a jak známo, ta své občany nevydává. Navíc došlo k odvolání a celý proces měl pokračování. V roce 2020 ale italské soudy potvrdily pro Robinha devítiletý trest a o dva roky později byl na něj vydán mezinárodní zatykač.18. února loňského roku Itálie požádala brazilskou protistranu, aby si fotbalista odseděl trest v rodné zemi. Poslední zmínky o Robinhově případu jsou staré zhruba deset měsíců. Bývalý reprezentant musel odevzdat cestovní pas a má zákaz opustit Brazílii.

    Za znásilnění odsouzený Robinho má nový klub, podepsal smlouvu s tureckým SivassporemFoto Profimedia.cz

  • Dani Alves (bez angažmá/Brazílie)

    Dříve: Barcelona, PSG, Juventus

    Aura charismatické fotbalové celebrity je pryč. Dani Alves na fotbalovém trávníku dokázal snad všechno, co si zamanul. Dnes si mohl spokojeně užívat důchodu. Namísto toho v posledních dnech čelil u soudu obvinění, že předloni v barcelonském nočním klubu znásilnil mladou ženu.

    Robinha jsme zařadili do výčtu i kvůli tomu, jak to vypadá, když se brazilská hvězda skrývá před soudy. Dani Alves šel jinou cestou, což je mu ke cti. Když se aféra proflákla, přišel o své poslední angažmá v mexickém klubu UNAM Pumas a držitel více než čtyř desítek trofejí šel s kůží na trh.

    Zatčen byl loni 20. ledna a od té doby byl držen ve vazbě právě z obavy, aby neutekl do Brazílie.

    Prokuratura požadovala pro Alvese devět let a žalující strana dokonce dvanáct. Alves se u soudu rozplakal a svou vinu dlouhodobě odmítá a tvrdí, že žena s ním sex měla dobrovolný. Bývalé hvězdě Barcelony však jednoznačně uškodilo, že svou výpověď několikrát změnil. Původně dokonce tvrdil, že ženu vůbec nezná. Prý z důvodu, aby ochránil své manželství s Joanou Sanz před rozpadem.  Soud nakonec prohlásil Alvese vinným a ve vězení by měl strávit čtyři a půl roku.

    Dani Alves u soudu v BarceloněFoto ČTK

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud