22. února 2024 • 10:35

Dani Alves odsouzen! Dostal čtyři a půl roku vězení za sexuální napadení

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavný brazilský fotbalista Dani Alves byl odsouzen ke čtyřem a půl letům vězení za sexuální napadení. Ženě navíc musí zaplatit odškodné 150.000 eur (3,7 milionu korun). Verdikt ve čtvrtek vynesl soud v Barceloně po třídenním procesu.



Prokuratura pro čtyřicetiletého bývalého obránce Barcelony, Paris St. Germain, Juventusu Turín nebo FC Sevilla požadovala devítiletý trest, právníci žalující strany dokonce dvanáct let. Alves se podle své právní zástupkyně proti rozhodnutí odvolá.

Alves byl obviněn, že předloni v prosinci v barcelonském nočním klubu ženu sexuálně napadl. Vinu opakovaně popřel, podle něj s pohlavním stykem souhlasila. Předtím však majitel více než čtyř desítek trofejí, vítěz Copy América či olympijského turnaje dlouho tvrdil, že ji vůbec nezná. Svou verzi událostí několikrát změnil.

U soudu mimo jiné řekl, že žena ho při tanci v klubu sváděla a dobrovolně s ním poté šla na toaletu, kde spolu měli sex se vzájemným souhlasem. Původní popření styku vysvětlil Alves snahou zachránit své manželství. Třiadvacetiletá žena svědčila u soudu zpoza zástěny a se zkresleným zvukem, aby byla zachována její anonymita.

„Bylo prokázáno, že oběť nedala svůj souhlas. Existuje důkaz, vedle svědecké výpovědi žalující strany, který dokládá, že došlo ke znásilnění,“ uvedl soud v prohlášení. Podle něho žena utrpěla fyzické i psychické následky. Například si zranila koleno poté, co ji Alves strčil na zem.

brazilský obránce oblečený do bílé košile a džín usedl do soudní síně, v níž byli podle médií také jeho matka a bratr.
brazilský obránce oblečený do bílé košile a džín usedl do soudní síně, v níž byli podle médií také jeho matka a bratr.

„Jsme spokojeni, protože verdikt potvrdil to, co tvrdíme celou dobu - oběť říkala pravdu a poté trpěla,“ konstatoval právník David Saenz, jehož tým bude řešit, zda Alves dostal odpovídající trest.

Soud vzal jako polehčující okolnost, že se rodák z Juazeira už dříve zavázal zaplatit ženě odškodné bez ohledu na konečný verdikt. Alvesovi naopak nepomohlo vysvětlení, že byl při činu opilý. „Mohu říct pouze to, že stále věřím v Alvesovu nevinu,“ uvedla hráčova právnička Inés Guardiolová.

Alves byl kvůli podezření ze znásilnění zatčen loni 20. ledna. Jeho žádost o propuštění na kauci byla kvůli riziku útěku několikrát zamítnuta. Brazílie nevydává své občany, pokud jsou odsouzeni v jiné zemi.

Sexuální skandál výrazně poškodil Alvesovu image charismatického šampiona, jenž během bohaté a dlouhé kariéry získal 42 trofejí. S Barcelonou vybojoval šest ligových titulů a třikrát vyhrál Ligu mistrů. Za brazilskou reprezentaci odehrál 126 utkání. V roce 2021 získal olympijské zlato v Tokiu a předloni v Kataru se zúčastnil potřetí mistrovství světa.

Po vypuknutí aféry přišel o angažmá v mexickém klubu UNAM Pumas. Ten by nyní mohl po Alvesovi vyžadovat kompenzaci ve výši pěti milionů dolarů (117 milionů korun) za porušení smlouvy z etických důvodů.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud