18. března 2024 • 22:30

Souček Fotbalistou roku už potřetí, porazil Krejčího. Talentem sparťan

Autor: ČTK, iSport.cz, inf
Vstoupit do diskuse
61
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tomáš Souček přerušil dvouletou vládu Patrika Schicka. Záložník West Hamu a reprezentační kapitán se stal Fotbalistou roku 2023. Prestižní trofej uzmul už potřetí v kariéře, tentokrát porazil druhého Ladislava Krejčího. Bronz bral Vladimír Coufal, Součkův parťák z anglického týmu. Talentem roku se stal Martin Vitík ze Sparty a mezi trenéry kraloval Jindřich Trpišovský.



Souček získal v hlasování 931 bodů a Krejčího porazil s přehledem o 422 bodů, čímž navázal na vítězství za roky 2019 a 2020. S třemi prvenstvími se v historii ankety dostal již na dělené čtvrté místo spolu s Tomášem Rosickým za Pavla Nedvěda, Iva Viktora a rekordmana Petra Čecha, který vyhrál devětkrát.

Reprezentační kapitán prožil úspěšný minulý rok. S West Hamem vyhrál Evropskou konferenční ligu poté, co „Kladiváři“ zvítězili ve finále v pražském Edenu nad Fiorentinou. Za národní tým pak Souček skóroval v posledních třech zápasech kvalifikace a dovedl jej na mistrovství Evropy v Německu, které začne v červnu. Z pozice defenzivního záložníka dal vloni v součtu za reprezentaci a West Ham 12 soutěžních gólů.

Úspěšný rok prožil i Krejčí, který z pozice kapitána dovedl Spartu k ligovému titulu a druhým místem dosáhl na své maximum v anketě. Vítěz předchozích dvou ročníků útočník Leverkusenu Patrik Schick vloni zápolil s vleklým zraněním a tentokrát skončil mimo první desítku až na 12. pozici. Aspoň jeden bod získalo 40 hráčů.

Trpišovský mezi trenéry o 268 bodů porazil Svědíka a navázal na triumfy za roky 2019, 2020 a 2021. Se Slavií přitom vloni na jaře podruhé za sebou nezískal český titul, na podzim s ní ale vyhrál skupinu Evropské ligy. Lépe než Trpišovský jsou na tom v historii ankety už jen Dušan Uhrin starší, Karel Brückner a s osmi prvenstvími rekordman Pavel Vrba.

Ohlasy oceněných v anketě Fotbalista roku 2023
Video se připravuje ...

„Vyhrál jsem počtvrté, ale osobně jsem tu poprvé. Dvakrát byl covid, jednou jsem byl bohužel mimo. Jako pro Suka (Součka) je to pro mě (tady) taková premiéra na veřejnosti. Moc si toho vážím. Beru to spíš jako ocenění pro tým, pro Slavii jako takovou. Trenér bez hráčů není nic,“ řekl Trpišovský. „V minulém roce jsme vyhráli domácí pohár, do poslední chvíle hráli o titul, plus v této sezoně ta cesta v pohárové Evropě... Těší mě, že je i zájem o naše hráče,“ dodal 48letý trenér.

Vítězka mezi fotbalistkami Cahynová při dlouhodobých absencích Kateřiny Svitkové a Petry Bertholdové jako kapitánka pomohla reprezentaci k postupu do elitní skupiny Ligy národů. Třicetiletá záložnice navíc pravidelně nastupovala za Sevillu.

Nejlepší mezi talenty Vitík vloni se Spartou získal ligový titul. Jednadvacetiletý obránce zároveň patřil k tahounům reprezentace do 21 let a nakoukl i do národního A-mužstva. „Užívám si to, že mohu být v takovéhle společnosti. Jsem rád, že jsem tohle ocenění mohl vyhrát. Rychle mi hlavou proběhlo, jak a kde jsem začínal,“ řekl Vitík.

Do Síně slávy vstoupil kapitán vicemistrů Evropy z roku 1996 Miroslav Kadlec, který letos oslaví 60. narozeniny. Futsalistou roku se stal posedmé za sebou a celkově podesáté Michal Seidler.

Další pořadí: 6. Jindřich Staněk (brankář, Plzeň) 104 bodů, 7. Filip Panák (obránce, Sparta) 51, 8. Tomáš Čvančara (útočník, Sparta/Mönchengladbach) 35, 9. Michal Sadílek (záložník, Twente) 32, 10. Marek Havlík (záložník, Slovácko) 28, 11. Antonín Barák (záložník, Fiorentina) 25, 12. Patrik Schick (útočník, Leverkusen) 23, 13. Václav Jurečka (útočník, Slavia) 21, 14. Adam Hložek (útočník, Leverkusen) 18, 15. Vasil Kušej (útočník, Ml. Boleslav) 16, 16. Jiří Pavlenka (brankář, Werder Brémy) 14, 17. Lukáš Kalvach (záložník, Plzeň) 13, 18.–20. David Jurásek (obránce, Slavia/Benfica), Pavel Kadeřábek (obránce, Hoffenheim), Lukáš Provod (záložník, Slavia) všichni 11, 21. Martin Vitík (obránce, Sparta) 10, 22. Jakub Brabec (obránce, Aris) 9, 23.–24. Robin Hranáč (obránce, Pardubice/Plzeň), Milan Petržela (záložník, Slovácko) oba 8, 25. Jan Kuchta (útočník, Sparta) 7, 26.–29. Tomáš Chorý(útočník, Plzeň), Matěj Kovář (brankář, Sparta/Leverkusen), Lukáš Masopust (záložník, Slavia), Pavel Šulc (záložník, Jablonec/Plzeň) všichni 6, 30.–33. Mojmír Chytil (útočník, Olomouc/Slavia), Alex Král (záložník, Schalke 04/Union Berlín), Ondřej Lingr (záložník, Slavia/ Feyenoord), Marek Matějovský (záložník, Ml. Boleslav) všichni 5, 34. David Douděra (záložník, Slavia) 3, 35.–37. Lukáš Juliš (útočník, Ibiza /Olomouc), Jan Kopic (záložník, Plzeň), Jakub Řezníček (útočník, Zbrojovka) všichni 2, 38.–40. Josef Jindřišek (záložník, Bohemians 1905), David Zima (obránce, Turín), Ondřej Zmrzlý (záložník, Olomouc) vš. 1.

Fotbalistka roku:

1. Klára Cahynová (záložnice, Sevilla FC) 126 bodů
2. Olivie Lukášová (brankářka, SK Slavia Praha) 111 bodů
3. Kamila Dubcová (záložnice, AC Milán) 58 bodů

Talent roku:

1. Martin Vitík (obránce, AC Sparta Praha) 606 bodů
2. Matěj Jurásek (záložník, SK Slavia Praha) 370 bodů
3. Kryštof Daněk (záložník, AC Sparta Praha / FK Pardubice) 126 bodů

Trenér roku:

1. Jindřich Trpišovský (SK Slavia Praha) 515 bodů
2. Martin Svědík (1.FC Slovácko) 247 bodů
3. Jaroslav Šilhavý (reprezentace ČR) 227 bodů

Síň slávy

Novým členem se stal Miroslav Kadlec, kapitán vicemistrů Evropy z roku 1996.

Futsalista roku:

1. Michal Seidler (Rekord Bielsko-Biala) 138 bodů
2. David Drozd (FK Chrudim) 85 bodů
3. Pavel Drozd (FK Chrudim) 82 bodů

Vstoupit do diskuse
61

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud