Pavel Ryšavý
29. května 2019 • 11:30

Slovan jako Vsetín? Angažmá měl slíbit Růžičkovi muž se stínem krachu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovan plánoval, jak přijde nový investor, zalepí dluhy a KHL rozjede v Bratislavě další ročník. Takřka jistou věcí mělo být, že se na lavičku postaví Vladimír Růžička, který rozvázal smlouvu v Chomutově. Plány krachly. Klub se chce vrátit zpátky do slovenské extraligy. A český trenér? „Přiznávám, že o tom jsem vůbec nevěděl,“ prohlásil viceprezident klubu Juraj Široký mladší.



Situace kolem dalšího angažmá Vladimíra Růžičky se pořádně zašmodrchala. V Chomutově, který spadl do první ligy, skončil. Litvínov o něj nakonec nestál. Rokování se Slovanem Bratislava, který každý rok končil v KHL mnohamilionovým dluhem vůči hráčům, už mělo být podle informací deníku Sport ve finále. Měl už prý dokonce obdržet i návrh smlouvy.

Jenže když v pondělí večer Slovan svolal tiskovou konferenci, kde oznámil, že se příchod nového investora z České republiky nekoná, padla i akce Růžička. Novináři se tázali viceprezidenta klubu Juraje Širokého mladšího, jak to vypadá se smlouvami, kádrem a realizačním týmem. Na dotaz ohledně trenérů odpověděl nečekaně: „S naším trenérem Vlado Országhem jsme se nebavili, jestli by pokračoval i v jiné soutěži než v KHL. Je to teď velmi čerstvé.“

A jednání s Růžičkou? „O tom jsem nevěděl,“ hned vypálil Široký. Podle informací Sportu ale klub s českým trenérem jednal, chtěl ho. Jen evidentně nejužší vedení klubu o téhle akci nemělo zprávy.

Růžička v těchto dnech měl podepsat smlouvu, kdyby pokračovala ve městě KHL. Takhle? Situace se mění. Slovan nemá nic. Začíná od nuly, dokonce je i otazník, v jaké hale bude hrát, protože stadion Ondreje Nepely, kde se odehrálo mistrovství světa, patří městu a Bratislavě klub dluží peníze za nájem. Vladimír Růžička v tuto chvílí rozhovor pro Sport odmítl.

Velká zloba se znovu valí na hlavu sportovního ředitele Oldřicha Štefla. „Pohřbil Vsetín a teď pohřbí i KHL v Bratislavě,“ prohlásil jeden ze zaměstnanců klubu, který chtěl být v anonymitě. Angažmá měl slíbit Růžičkovi, mluvilo se i o tom, že v roli trenéra brankářů nastoupí bývalý reprezentační gólman Roman Čechmánek .

Slovan jako Vsetín?

Ironií je, že přesně před rokem se fanklub Slovanu do někdejšího vsetínského funkcionáře ostře opřel. Bouřil se, chtěl jeho odvolání, inicioval i výzvu, že buď Štefl, nebo lidé na tribunách.

„Nesmíme dovolit, abychom skončili jako Vsetín, my jsme Slovan a toto nedovolíme! Fanklub Slovanu proto vyhlašuje, že neakceptujeme setrvání Štefla v klubu,“ stálo v prohlášení. Nakonec se bojový stav uklidnil. Slovan další sezonu rozehrál, dohrál a dlužil. Tedy jako vždy.

Zamyšlený trenér Chomutova Vladimír Růžička v utkání na Kladně
Zamyšlený trenér Chomutova Vladimír Růžička v utkání na Kladně

Vsetín opouštěl extraligu v roce 2008 v hodně podobné atmosféře jako Slovan teď KHL. Neplatil závazky vůči hráčům, dluhy rostly. Štefl byl tehdy prakticky jediným mužem, který o hokeji rozhodoval, a liga klub vyloučila ze soutěže. Funkcionář pak navíc od soudu dostal roční podmínku za hospodaření.

Do velkých problémů zajel během sedmi let v KHL i Slovan. Klub nasliboval peníze, pak je z něj hráči horko těžko dostávali, kádr se skládal za pochodu, vždycky až v rozjeté sezoně. V té poslední získal jen zoufalých 33 bodů, nejméně v historii. „Investor nám nedopadl, takže se pro příští sezonu přihlásíme do slovenské extraligy. V KHL jsme oznámili, že se nám nepodařilo věci dotáhnout tak, abychom doplatili všechny peníze v termínu,“ oznámil Široký.

Růžičkovi padlo angažmá na hodně nejisté adrese. A mocná liga dostala další ránu v plánu, jak se původně chtěla stát globální evropskou velkosoutěží. Pryč je český Lev Praha, chorvatský Medveščak Záhřeb i ukrajinský Doněck. Nepovedlo se ligu rozšířit do Paříže, Berlína ani do Londýna. Hraje se v Pekingu (Kunlun), kde to nikoho extra nezajímá. Dál se v lize drží jen finský Jokerit Helsinky, Riga z Lotyšska plus Astana (Kazachstán) a Minsk (Bělorusko). 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud