23. února 2023 • 16:35

Jaškin vzbudil rozruch. Popřál ruské armádě, reagoval i Hadamczik

Autor: pta, cze
Vstoupit do diskuse
80
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako český hokejista, který podepsal smlouvu v KHL po začátku invaze na Ukrajinu, má Dmitrij Jaškin embargo na účast v reprezentaci. Jeho poslední vystoupení mu určitě image doma také nevylepší. Ve čtvrtek se v Rusku slaví Den obránců vlasti, dřív Den Rudé armády, a s přáním přišel i Jaškinův Petrohrad. SKA na svém Twitteru zveřejnilo video, kde Jaškin jako kapitán říká: „Všechno nejlepší ke Dni obránců vlasti.“ Klub navíc nastoupil v závěrečném utkání základní části na ledě Soči ve vojenských dresech s ruskou vlajkou… Jaškin schytal kritiku, reagoval i šéf svazu Alois Hadamczik.



Do KHL odešel před touto sezonou z NHL, kde působil v dresu Arizony a vinou zranění se víc neprosadil. Už jen samotný návrat do Ruska (dříve hrával za Dynamo Moskva) způsobil s ohledem na válku na Ukrajině pořádné pozdvižení.

Jaškin si navíc přivřel vrátka do národního týmu, jelikož český hokejový svaz rozhodl, že hráči působící v KHL nebudou na srazy zváni. 

„Všechno nejlepší ke Dni obránců vlasti,“ říká Jaškin ve videu, které Petrohrad zveřejnil na svém Twitteru věnovaný ruské armádě. A to všechno jen den před prvním výročím zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

To, že ve svém 200. zápase v KHL zaznamenal dva góly a jednu asistenci, jeho tým dotáhl třígolovou ztrátu, zvítězil 5:4 v prodloužení a potvrdil dominanci v základní části KHL, působí v kontextu událostí kolem zápasu nepodstatně.

Jaškin se sice narodil v Omsku, ale jeho otec hrával v Česku a sám 29letý útočník dokonce reprezentoval českou reprezentaci na Světovém poháru i na mistrovství světa.

Podle svazového předsedy Aloise Hadamczika se Jaškin rozhodl za svou osobu. „Morálka je víc než sport a musíme si ji zachovat. Jako Česko podporujeme demokracii a chceme konec války na Ukrajině. Jsme zajedno s naší vládou a nebudeme akceptovat, že by naši hráči působící v KHL mohli reprezentovat," uvedl Hadamczik pro Sport.cz.

Vstoupit do diskuse
80
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud