Ondřej Kuchař
25. července 2022 • 18:05

Jaškin jako Rus. Je tam doma, má ruské občanství i manželku. Ale...

Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG ONDŘEJE KUCHAŘE | Měl na výběr. Klidně mohl zůstat v NHL, jistě by místo našel i jinde po Evropě. Dmitrij Jaškin se však dobrovolně rozhodl pro Rusko. Pro zemi válečného agresora Putina. Pro zemi, která je úzce spjatá s propagandou a zločinným režimem. Na jednu stranu se to vzhledem k jeho původu dá pochopit, na druhou však vlastně vůbec.



Vždyť jdou přece do Ruska hrát jen hokej. Jde pouze o sport, nic jiného.

Takový názor může mít jen pitomec nebo cynik. Kdo jde dnes do KHL, podpisem stvrdí, že se stává součástí ruské zločinecké propagandy a lží. Jak řekl diplomat a bývalý velvyslanec v Rusku Petr Kolář: „Dříve si tam šel hokejista prostě vydělat. Dnes ale tohle neexistuje, není to práce jako každá jiná. Už ne.“

A pokračuje. „Je to služba ruské propagandě, která působí dovnitř země, kdy lidem dáváte chléb a hry. Je to služba, která působí i ven ve směru, že tady máme tak atraktivní prostředí, že i když nás sankcionujete, zahraniční sportovní hvězdy sem pojedou rády za prací. Všechno se dá propagandisticky zneužít.“

Ať se vám to líbí nebo ne, sportovci, kteří v zemi válečného zločince Putina budou působit, tím s jeho činy fakticky souhlasí. Zetko, alias novodobou svastiku, bude třeba muset na dresu nosit i Dmitrij Jaškin.

Jeho rozhodnutí má pro mě dvě roviny. Jedna je vlastně polehčující. Oba jeho rodiče jsou Rusové. Sám se narodil v Omsku, byť vyrostl ve Vsetíně a za svůj rodný jazyk podle svých slov sám považoval češtinu. Ruska je taky Jaškinova manželka Nadia, v Rusku jsou doma.

Tady ale výčet končí. A neměl by překrýt dříve zmíněné. Dobrovolně podepsal v zemi, která bez příčiny napadla sousední suverénní stát, vraždí civilisty a tamní hokejová soutěž je výkladní skříní státní propagandy.

Navíc si plácnul s Petrohradem, tedy klubem, který je s režimem spjatý více než kterákoli jiná tamní hokejová organizace. Gigant patří miliardáři a oligarchovi Borisi Rotenbergovi, blízkému příteli Putina. Na lavičce stojí jako hlavní kouč jeho syn Roman, který sám hokej nikdy nehrál, ani nikdy dřív nikde netrénoval. Bizár se vším všudy. Tohle je opravdu možné pouze v Rusku.

Od ambiciózního obra, který má pravidelně za cíl zisk Gagarinova poháru, taky Jaškin dostal tučně zaplaceno. Nikde jinde by tolik nedostal. S bonusy si může přijít až na sto milionů rublů, zhruba 43 milionů korun.

Ať už se Jaškin rozhodoval podle čehokoli, povolaní lidé v Českém hokeji by měli zvážit, zda je vhodné, aby dál nosil dres se lvem na hrudi.

Vstoupit do diskuse
9
Články odjinud


Články odjinud