Pavel Bárta
1. června 2012 • 10:12

Hašek se může do NHL vrátit. Ale jen jako náhradník, píší v zámoří

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jestli chodí po světě hráč schopný popírat přírodní zákonitosti a obelhat vlastní věk, je to Dominik Hašek. V tom se shodnou všichni. Ve 47 letech má pořád choutky vrátit se do NHL a snad nikdo otevřeně nepochybuje, že by se mohl uplatnit. Ovšem už jen jako náhradník.



V NHL chytal naposledy před čtyřmi lety za Detroit, poslední sezonu vynechal. I po roční přestávce však Dominik Hašek cítí, že na to ještě má.

„Nepřekvapilo by mě, kdyby se vrátil. Nejsem si však jistý, jestli by utáhnul celou sezonu,“ míní Johan Hedberg, druhý gólman New Jersey. S tímhle názorem není sám.

Haškovi bylo 37 let, když v roce 2002 získal svůj první Stanley Cup coby jednička Red Wings. Před čtyřmi lety vyhrál s Detroitem podruhé jako náhradník Chrise Osgooda. Ještě v pětačtyřiceti uhájil v KHL sedmkrát nulu.

Jen pro srovnání, člen Haly slávy Jacques Plante ještě ve 46 letech chytal 40 utkání za Edmonton Oilers. Bylo to v sezoně 1974/75 a klub tehdy působil v rovnocenné konkurenční lize WHA. Podle expertů něco podobného v dnešním hokeji už není možné.

„Je bláhové si myslet, že v současné době to může dělat brankář Haškova věku. Dovedu si představit, že někomu bude krýt záda, zachytá si tak patnáct, dvacet zápasů. To možné je,“ míní Darren Pang, bývalý gólman a komentátor televizního kanálu NBC.

Podle něj Hašek za svého posledního působení v NHL v roce 2008 nebyl už tak velkolepý, jako býval.

„Rozhodně neuchvacoval. Na druhou stranu, myšlením je daleko přede všemi, proto by mohl být dobrý náhradník. Jak stárnete, zhoršuje se zrak, zpomalují se reakce, je těžší někomu sebrat puk z hokejky. A právě tady se skrývá rozdíl mezi skvělým zákrokem a inkasovaným gólem,“ soudí Pang.

„Já bych ho hned tak neodepisoval. Je to nejodhodlanější člověk, jakého jsem kdy potkal,“ říká Jim Bedard. Jako trenér brankářů Detroitu českého Dominátora dokonale zná. Třeba se jejich někdejší spolupráce ještě obnoví…

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud