19. března 2013 • 10:48

Gudas je úžasný! Hraje jako Kasparaitis, chválí beka trenér Tampy

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tušili, že by mohl být dobrý. Ale nečekali, že tak dobrý a tak brzy! Dvaadvacetiletý nováček Radko Gudas odehrál po svém povolání z farmy v dresu Tampy Bay čtyři zápasy, z nich Lightning tři vyhráli a syn slavného otce byl za tu dobu na ledě u jediné obdržené branky. "Už ve svém prvním utkání v NHL byl prakticky náš nejlepší obránce," chválil tvrdého obránce nadšený trenér Guy Boucher.



V říjnu to bude pět let ode dne, kdy Radko Gudas poprvé na vlastní oči sledoval utkání NHL. Bylo to při zahájení ročníku v Praze, kde se utkaly týmy New Yorku Rangers a právě Tampy Bay Lightning. "Bylo to úžasné. Vůbec mě ale nenapadlo, že bych si mohl někdy za Tampu zahrát, ale pak mě v roce 2010 draftovali (jako číslo 66) no a teď jsem tu," usmíval se silák v rozhovoru pro nhl.com.

Mladý obránce se krátce objevil v sezoně 08/09 v dresu Kladna, ale dál už sbíral zkušenosti jen v zámoří. Nejdříve odehrál jeden ročník v juniroské WHL, dál už pak tvrdil muziku v AHL. A všude měl podobné statistiky. Sem tam nějaká branka, velmi slušný počet přihrávek, vysoká cifra v hodnocení +/- a k tomu plno trestných minut a bitek.

"Každý viděl jak klidně pracuje s pukem a jak přihrává, ale to není to, čeho si na něm všimnete. On je prostě Kasparaitis," vystřelil Boucher srovnání s bývalým ruským obráncem, kterého nenáviděla pro svou tvrdou hru celá NHL. Krom týmu, ve kterému zrovna hrál. "Patří k těm hráčům, co vás zboří čistě, ale opravdu tvrdě."

VIDEO | Gudas srazil Nielsena se skvělým načasováním

To dokázal hned v prvním utkání, kde po srážce se svalnatým silákem musel odstoupit Kris Versteeg a sezona pro něj nakonec skončila.

Pokyny pro českého nováčka po povolání z AHL zněly jasně. Nemusíš zbytečně předvádět drsnou hru nebo schválně shazovat rukavice, prostě hraj jednoduše. "No a to je přesně to, co Radko dělá. Navíc způsob a načasování s jakým sráží soupeře je skvělé a drsné," vyzdvihuje kvality vousáče jedenačtyřicetiletý trenér.

VIDEO: Versteeg po střetu s Gudasem pro letošek dohrál.

Ale ač to vypadá, že Gudas zkrátka přišel a začal na ledě sebevědomě válet, není to úplně tak. "Věřte mi, pořád jsem před zápasy pěkně nervózní, i když to tak nevypadá," usmívá se hráč s číslem 75 na zádech. "Jsem přece v NHL, zatím mám odehrané jen čtyři zápasy, mám na to právo," říká bek, který zatím průměrně na ledě tráví přes sedmnáct minut.

Radko Gudas si hlídá Franse Nielsena (vlevo) z New Yorku Islanders.Foto AP Photo

Ale nervozity si na něm vážně nevšimnete a stejně to vidí i kouč Boucher. "Věděli jsme, že je pravděpodobně připraven, jen jsme ho museli postavit na led a zjistit, jak blízko k NHL už může být. A on není jen blízko, ve své druhém utkání kariéry proti Islanders byl nejlepším bekem a i v ostatních zápasech byl ohromný," pokračuje Boucher.

Vzhledem k tomu, že v obraně Lightning se vyskytuje například Eric Brewer (olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa), Victor Hedman (dvojka draftu z roku 2009), Matt Carle (za poslední tři sezony nasbíral 113 bodů) nebo Sami Salo (stříbrný a bronzový olympionik), tak to je vážně velké uznání.

Tampa Bay těží také z vynikající práce na draftech. Farmářský tým Lightning v loňské sezoně jasně ovládl celou AHL a v současnosti v dresu Tampy válí sedm hokejistů, kteří pomohli k výhře Calder Cupu (obdoba Stanley Cupu). Takže Gudas se jako cizinec v týmu rozhodně necítí, navíc má po ruce i parťáka Ondřeje Paláta. Ale nejvíc stejně těší chvála od trenéra.

"Překvapilo mě, že to řekl a těší mě si něco takového přečíst. Je fajn, že se na ledě cítím dobře a můžu týmu pořádně pomoct. A zatím se to daří," má radost Gudas.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud