14. června 2013 • 19:00

Skončí 48 let čekání? Krejčí jako první Čech sahá po Conn Smythe Trophy

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nicklas Lidström, Henrik Zetterberg, Jevgenij Malkin. Jen tři Evropané dosáhli za mořem na prestižní Conn Smythe Trophy, cenu pro nejužitečnějšího hráče play off NHL. Letos se trojlístek zřejmě rozroste, podle severu yahoo.com jsou nejžhavějšími adepty na trofej Tuukka Rask a jeho spoluhráč David Krejčí.



Krejčí, zatím autor 9 gólů a 14 asistencí, by se tak stal vůbec prvním Čechem, který by Conn Smythe Trophy získal.

První finále Boston sice ve třetím prodloužení ztratil, český útočník ale spoluhráči Lučičovi nabil na dvě branky a spolu s Hortonem vyprodukovala elitní formace Bruins za 17 zápasů neuvěřitelných 57 bodů.

Kromě Krejčího favorizuje Greg Wyshynski, redaktor severu sports.yahoo.com, brankářské jedničky obou finalistů, Tuukku Raska a Coreyho Crawforda.

Ve prospěch finského gólmana hovoří brilantně zvládnuté finále Východní konference, kdy ze 136 střel Pittsburhu pustil dvě, pro Crawforda jistá výkonnost a fakt, že Chicago dotáhl do finále podruhé během čtyř let.

Devětadvacetiletý Kanaďan navíc vládne statistice obdržených gólů, kterou po prvním finále ustálil na 1,73 branky na zápas. Procentuální úspěšnost zákroků má naopak lepší Rask, Crawford je se ztrátou několika desetin druhý.

Zámořští novináři přesto více věří Raskovi s Krejčím, kteří mohou navázat na Nicklase Lidströma, prvního Evropana, který Conn Smythe Trophy obdržel. Legendární obránce Detroitu získal trofej v sezoně 2001/02. Dalšími evropskými držiteli byli v roce 2008 Henrik Zetterberg a o rok později Jevgenij Malkin.

Kdo trofej nakonec uzme, ovlivní i fakt, který z týmů ve finále zvítězí. Za 48 let jejího udělování ji poražený finalista týmu získal jen pětkrát, naposledy v roce 2003 Jean-Sébastien Giguère z Anaheimu Mighty Ducks.

Jasněji o nejužitečnějším hráči letošního play off bude v noci ze soboty na neděli, kdy se v Chicagu hraje druhé finále.

David Krejčí přeskakuje bránícího obránce Johnnyho Oduyu.
David Krejčí přeskakuje bránícího obránce Johnnyho Oduyu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud