7. července 2014 • 10:23

Pryč z Ruska! Hráči berou NHL i za míň peněz, KHL už se za mořem smějí

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ameriko, třes se. S podobným heslem se před pár lety začala rozvíjet KHL. Budeme větší, budeme mít čím dál lepší hráče, budeme konkurovat zámořskému hokejovému trhu, znělo z Ruska. Ale vše je jinak. "Kontinentální hokejová liga teď opravdu hrozbou není. Pokud tedy někdy vůbec byla," řekl vážený kanadský žurnalista Chris Johnston. A k pošramocené pověsti soutěže pomohl i krach Lva Praha.



Chceme být jako slavná NHL, to si kdysi usmyslelo vedení ruského projektu. Jenže nedaří se. Kluby nevydělávají podle představ, úroveň hry, profesionalita ve všech směrech, či fanouškovská základna, to se zámoří prostě nemůže rovnat. Kdo chce peníze, zvolí Rusko. Kdo chce hrát s nejlepšími a herně se vyvíjet, ten volí zámoří. Z KHL se stal tedy pouze jakýsi odrazový můstek.

"Hokejisté sami ví, že NHL je nejlepší liga světa s těmi nejlepšími hráči. V Rusku si můžete hezky vydělat, ale pokud se chcete utkávat s těmi nejlepšími, musíte do NHL," řekl pro server Sportsnet generální manažer St. Louis Doug Armstrong.

Do dalšího ročníku NHL navíc míří z Ruska vlna talentovaných hráčů. Minulý týden například opustil Čeljabinsk rychlík Petri Kontiola a podepsal roční kontrakt v hodnotě 1,1 milionu dolarů s Torontem. Co je na tom tak zajímavého? Fin totiž měl v klubu platnou smlouvu a aby mohl odejít, musel údajně zaplatit 600 tisíc dolarů ze své vlastní kapsy.

A není jediný, kdo starý kontinent opouští. Do zámoří míří také Jori Lehterä, Leo Komarov nebo Jiří Sekáč. Už na konci poslední sezony zmizel do Washingtonu talentovaný Jevgenij Kuzněcov. Všem těmto hráčům zkrátka soutěž začala být malá.

Hezkou ukázkou je příklad Leo Komarova. Ten si NHL zahrál, během výlukou zkrácené sezony 2012/13 strávil jeden rok v Torontu, jenže obratem podepsal kontrakt s Dynamem Moskva. Kontrakt finančně štědrý, o kterém sám ale od začátku trochu pochyboval.

Odmítnout ale dvojnásobné množství peněz, než mu nabízeli u Maple Leafs, to nemohl. "Jenže v Torontu se mi líbilo. Ta organizace a celé město, na lepším místě jsem hokej nikdy nehrál," svěřil se údajně kanadskému novináři Komarov během ZOH v Soči. Nebylo tedy velkým překvapením, že před pár dny mistr světa z roku 2011 v Torontu znovu podepsal.

Od startu soutěže je ale také velkou otázkou ekonomická stránka ligy. "Lev Praha byl letos jedno jediné vítězství od Gagarinova poháru a přesto musel před pár dny ukončit svou činnost," podivuje se Johnston a připomíná, že soutěž musely opustit také Spartak Moskva a Donbass Doněck.

Proto tedy KHL v zámoří čím dál více ztrácí kredit. "Hrozbou pro NHL tato soutěž teď opravdu není."

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud