Pavel Bárta
11. listopadu 2014 • 10:35

Pastrňák v AHL dominuje: zamíří za Krejčím do Bostonu, nebo na dvacítky?

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V AHL dominuje, a tak co nevidět může přijít i premiéra ve velké show. David Pastrňák začal sezonu na farmě Bostonu v Providence, stal se jeho nejproduktivnějším hráčem, v celé soutěži byl desátý. V devíti zápasech si připsal tři góly a sedm asistencí, při jeho pobytu na ledě byl tým výrazně v plusu. Český útočník, jehož si Bruins vybrali v prvním kole letošního draftu, má nakročeno do NHL.



„Myslím, že si ho budou chtít prověřit, už na základě toho, jak dominuje v AHL. Nováček Seth Griffith vypadá dobře, ale pořád hledají někoho, kdo by mohl dlouhodobě nastupovat na pravém křídle s Davidem Krejčím a Milanem Lucicem,“ řekl už minulý týden novinář Joe Haggerty, který pracuje pro web CSNNE.com.

Kluby NHL mají v případě nováčků devět zápasů na to, aby se rozhodly, zda si hráče ponechají. Někde si je proklepli od začátku sezony, to byl třeba případ Němce Leona Draisaitla v Edmontonu. Pastrňáka zbrzdilo zranění, zahajoval v záložním celku. Do sestavy se mezitím prosadil zmíněný Seth Griffith.

„Přijdou však zranění, výkonnostní propady a další věci, Bruins si Pastrňáka můžou vytáhnolut kdykoli,“ připomněl Haggerty. „Už když jsem ho viděl poprvé v nováčkovském kempu, vypadal, že je na NHL docela připravený a že může Bruins pomoct. V AHL dokáže zastínit hráče starší než on,“ dodal.

Bruins zatím mají v útoku dostatek hráčů, mezery musejí zacelovat spíš v obraně, kde se zranili Zdeno Chára, Torey Krug a Kevan Miller. Pokud by si vzali nahoru Pastrňáka, může to ovšem měsíc před mistrovstvím světa dvacetiletých v Torontu a Montrealu ještě zkomplikovat beztak složitou situaci kolem jeho případného startu. Zájem je enormní, nikdo však pořádně neví, co s Pastrňákem bude dál.

„V procentech se ta šance dá vyjádřit od nuly do sta,“ svěřil se Sportu trenér Miroslav Přerost. Při generálce na Turnaji čtyř v Přerově obsadil výběr českých juniorů druhé místo, hráč Pastrňákova kalibru by se však náramně hodil. „Jenže nikdo ze stran zatím neví, jak se situace bude vyvíjet. Nevíme, jestli bude hrát NHL, AHL, nebo se vrátí zpátky do Evropy. Budeme muset jednat. Oslovíme všechny strany a začneme se o tom bavit,“ uvedl Přerost.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud