18. listopadu 2014 • 16:00

Hašek? To byl Gretzky mezi gólmany, vzpomínají v Detroitu

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

NHL objevila Dominika Haška v Buffalu. Tam se stal hokejovou celebritou, tam začalo jeho jméno děsit soupeřovy útočné formace a tam také vytáhl tým bojovníků až do finále Stanley Cupu. Po trejdu do Detroitu se ale stal součásti hvězdného mužstva, se kterým dvakrát vyhrál Stanley Cup. Jak na čerstvého člena Síně slávy vzpomínají Pavel Dacjuk, Chris Osgood či trenér Mike Babcock?



Když přišel Dominik Hašek v roce 2001 do Detroitu, jenom doplnil perfektně seskládaný dream-team. Kam se člověk podíval, tam byla hvězda. V útoku jména jako Brett Hull, Steve Yzerman, Brendan Shanahan, Sergej Fjodorov či Luc Robitaille. Obranu řídili Nicklas Lidström a Chris Chelios, pomáhal i svalovec Jiří Fischer. Všechno navíc doplněno o dělníky Tomase Holmströma, Krise Drapera a Kirka Maltbyho a mládí v podání rostoucí hvězdy Pavla Dacjuka.

Zkrátka tým jako víno. Tým, stavěný pro Stanley Cup, který na konci sezony také vybojoval. Hned 7 hokejistů z tohoto mužstva (včetně Haška) už je v Síni slávy.

VIDEO: Haškův proslov v Torontu

Když český gólman k Red Wings přicházel, vystrnadil z týmu tehdejší jedničku Chrise Osgooda. S tím se pak v mužstvu znovu setkal v roce 2007 a utvořili spolu dvojici, která došla až ke Stanley Cupu. "Pro mě byl Hašek takovým Waynem Gretzkym mezi gólmany," vzpomínal Osgood, který s hokejem skončil před třemi lety. "Brankářské instinkty jako měl on, byly nejlepší, které jsem kdy viděl," přiznal jedenačtcřicetiletý Kanaďan pro mlive.com.

A bývalý gólman NY Islanders či St.Louis Blues v superlativech pokračoval. "Takový hráč se rodí jednou za generaci, neuvidíte nikoho dalšího na ledě předvádět to, co uměl Hašek," chválil Osgood. "Chtěl být skvělý ve všem, co dělal. Když se jeden den prohrálo v nájezdech, druhý den je zkoušel celý trénink."

Haškův styl byl se asi nejlépe dal popsat jako neortodoxní. Žádný konkrétní způsob chytání, žádné učebnicové zákroky. Rodák z Pardubic předváděl na ledě spíše takový "freestyle", který byl v zámoří nejdříve pro smích. Z Haška ale udělal superhvězdu.

"Každý v Česku mu fandil, pro nás to byl hrdina," vzpomíná současný brankář Detroitu Petr Mrázek, kterýmu bylo v době vítězství v Naganu teprve 6 let.

Ti, kteří s Dominátorem strávili více sezon, si vždycky cenili jeho soutěživosti. Zápas nebo trénink, český brankář nesnášel, když puky končily za jeho zády. "Báječný spoluhráč, neskutečný gólman. Vždycky ze sebe dostal to nejlepší. Dominika zbožňuju," řekl pětatřicetiletý útočník Daniel Cleary, který za Detroit hraje od roku 2005.

Dacjuk: Po gólu se zlobil i na tréninku

První Haškova sezona v dresu Red Wings byla zároveň první v zámoří pro šikulu Pavla Dacjuka. Z toho se brzy stala hvězda a hokejista, který je uznávaný napříč celou soutěží. Na hraní s českým olympijským vítězem si dobře pamatuje. "Potkali jsme se až když Haškovi bylo přes 30 let. To pro gólmana není nejméně. Ale on měl takové energie! Vždycky byl pěkně naštvaný, když jsme mu na tréninku dali gól," usmíval se ruský hokejista.

Při své první štaci v Detroitu Haška koučoval legendární Scotty Bowman, při té druhé zase tým vedl nejlepší kouč poslední dekády Mike Babcock. Ten na Haškovi obdivoval schopnost, s jakou dokázal na ledě předvídat příští okamžiky.

"Na ledě byl vždycky obrovsky inteligentní, hru měl přečtenou. Vždycky věděl, odkud přijde puk," kroutil hlavou Babcock.

I proto je teď z Haška legenda. Jeho jméno bude navždy mezi těmi největšími.

Dominik Hašek je prvním českým hokejistou, který vstoupil do Síně slávy v Torontu
Dominik Hašek je prvním českým hokejistou, který vstoupil do Síně slávy v Torontu

Doktor mi chtěl na kolena předepsat prášky, prozradil na sebe Hašek
Video se připravuje ...

Dominik Hašek se dočkal spolu s dalšími hvězdami zaslouženého ocenění
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud