Martin Tomaides
23. března 2015 • 20:20

Schovejte pěsti, hlásí zámoří. Bitkám je konec, tuší i sami rváči

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Někdo bruslí jako blesk, někdo má ránu, která trhá síť, někdo dokáže skvěle přihrát i přes hejno soupeřových hokejek. A někdo je zkrátka obalený svaly a umí se energicky prát. I tohle bývala dříve cesta do NHL, ale pomalu se uzavírá. Současní rváči pomalu připouští, že tomuto řemeslu je konec.



Není to o tom, že by tato pracovní pozice nebyla populární, to vůbec ne. V NHL se zkrátka pouze rozhodli, že je načase zpřísnit bezpečnost. Úrazy hlavy jsou rizikem číslo jedna! Obávaní ranaři stále brázdí kluziště, ale protřelé mazáky jako jsou Colton Orr, Frazer McLaren, Steve MacIntyre či Brian McGrattan potkáte už pouze na farmě v AHL...

Třeba McGrattan, roky téměř neporažený muž, který ve výlukové sezoně 2004/05 posbíral na farmě Ottawy neskutečných 551 trestných minut v 71 zápasech také přišel o práci v NHL. Přitom v předchozích letech nebyla nouze, plno týmů si přálo mít tenhle postrach ve své sestavě. On sám teď ve farmářském úboru týmu z Adirondacku poznal, že je konec. Ale ne s jeho kariérou.

"O bitky se teď už nezajímám. Starám se o to, abych hrál a všem okolo ukázal, že hokej umím," řekl McGrattan a jeho slova potvrzují i čísla. Na farmě se v šestnácti zápasech pobil jenom jednou.

VIDEO: Těžké váhy McGrattan a McLaren. Oba už jsou v AHL

K prozření ho donutila hlavně první polovina ročníku NHL. Ze 42 utkání Flames zasáhl jen do osmi, pak byl odvelen na farmu. "Bylo to vážně nepříjemné a donutilo mě to se zamyslet," řekl o své nové hokejové cestě pro Calgary Sun.

Dalším důkazem o tichém konci obnažených hokejových pěstí je Tom Sestito. Bourák, který se v loňské sezoně v dresu Vancouveru účastnil devatenácti bitek (nejvíce z celé ligy), rovnou v průběhu roku přišel o práci. V prvním týmu odehrál 3 utkání, na farmě v Utice jich bylo 10, pak se tým rozhodl rozvázat s ním zbytek kontraktu trvající už jen pár měsíců úplně.

Krev ke rvačkám patří, to potvrzuje i Christian Thomas.Foto ČTK/AP

"Rvačky? Je konec. Bylo to fajn, ale podle chování generálních manažerů v posledních týdnech a měsících jsou to jasné signály," řekl sedmadvacetiletý útočník pro theglobeandmail.com.

A Sestito měl naprostou pravdu. Například generální manažeři Ottawy a Toronta se už na konci předchozí sezony dohodli, že v té další přichystají tým rychlejší a lehčí. Jednoduše bez rváčů. Senators se tak v létě zbavili obra Matta Kassiana, Toronto zase hned po přípravném kempu odeslalo duo Orr-McLaren na farmu.

"Nechci to říkat nahlas, ale role těchto chalpíků, kteří naskočí jen na pár střídání aby se poprali, je pryč," připustil i bývalý obávaný bijec Dennis Bonvie, od kterého se například McGrattan před lety učil.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud