29. října 2015 • 11:43

NHL bojuje proti rakovině. Krejčí jako Mimoň, Pavelec s fialovou maskou

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen pár týdnů po startu NHL se v nejlepší hokejové soutěži světa rozjíždí také pomoc v boji proti rakovině. Program "Hockey Fights Cancer" založilo vedení soutěže ve spolupráci s hráčskou asociací NHLPA v roce 1998 a na jeho konto už od té doby zamířilo více než 15 milionů dolarů. Pomáhat se samozřejmě snaží i hokejisté, a to různými způsoby. Zapojeni jsou mimo jiné i někteří Češi.



K boji proti rakovině patří v zámoří tradičně i fialová barva. Některé kluby mění vzhled svých log na sociálních sítích, na rozbruslení chodí ve fialových dresech, zkrátka pomáhají jak jen to jde.

Hvězdy Bostonu se například převlékly do kostýmů z animované série Já, padouch a šli navštívit děti do nemocnice v Bostonu. Lídr "Gru" byl samozřejmě obrovitý Zdeno Chára a jako Mimoňové dorazili David Krejčí, Tuukka Rask, Torey Krug a Jimmy Hayes.

Hráči Bostonu převlečení za Mimoně. Zleva Torey Krug, David Krejčí, Zdeno Chára, Tuukka Rask a Jimmy Hayes.Foto Twitter.com/@NHLBruins

"Prošli jsme se tu a dostali pár úsměvů na dětské tváře. Díky našim převlekům jsme je aspoň v jejich myslích, které prochází složitým obdobím, mohli dostat někam jinam," těšilo amerického beka Kruga.

Velký úspěch samozřejmě sklidil Chára, který vypadal jako jasný lídr celé party. Nejvíc ale bavil převlek brankáře Raska, jenž obnášel i apartní sukýnku. "Vzal to dneska za nás všechny, je to jasný vítěz," smál se kolegově oblečku útočník Hayes.

Speciální část výstroje mají připraveni také někteří gólmani, mezi nimi například Braden Holtby z Washingtonu či Ondřej Pavelec z Winnipegu. Na jedno utkání budou mít fialovou masku, která se poté i s hráčovým podpisem vydá do dražby.

Pomáhat se snaží i mnozí fanoušci a nejde jen o finanční příspěvky. Často jsou v hledišti k vidění papírové tabulky, kam diváci napíší jméno kohokoliv, kdo rakovinou trpí a vyjadřují mu tak svou podporu.

Fanynka v nočním utkání Ottawy proti Calgary ukazuje jména těch, které aspoň na dálku podporuje.Foto Repro: NHL.com

Své o zákeřné chorobě bohužel ví i obránce Jakub Kindl z Detroitu. Ten se pro oficiální klubové stránky rozpovídal o tom, jaké to pro něj bylo, když se ve svých čtrnácti letech dozvěděl, že jeho maminka trpí rakovinou ledvin.

"Byla velmi silná a bojovala jak jen mohla. I tak to bylo strašně těžké období, díkybohu jsem měl aspoň ten hokej, jinak bych to celé nesl ještě o moc hůře," svěřil se český reprezentant.

Pomáhat se teď snaží po svém. Když se v hledišti Red Wings objeví lidé nemocní touto záludnou nemocí, vždycky si najde chvíli, aby pomohl. "Pokaždé za nimi zaběhnu a dám jim čapku, nebo nějaký suvenýr. Prostě něco, co by jim trochu udělalo radost. Vždycky mě to potěší, když se mi aspoň na chvíli podaří vykouzlit úsměv na jejich tvářích," dodal.

Maska Ondřeje Pavelce z Winnipegu.Foto Daveart.com

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud