Matěj Hejda
26. března 2016 • 04:40

Bývalý Jágrův kouč: Přeju mu, aby našel stejnou lásku jako hokej

Autor: Matěj Hejda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Týden co týden jsme svědky, jak Jaromír Jágr šplhá nahoru historickými statistikami NHL, nejlepší soutěže světa. Hokejový velikán úspěšně protahuje lhůtu odchodu do důchodu. Na jak dlouho, klademe si otázku? „Máme štěstí, že Jaromír ještě rozhodně končit nehodlá. Nemá k tomu jediný důvod,“ říká dlouholetý Jágrův trenér Marian Jelínek.



Jágrovu kariéru prolnula enormní dřina. Kanadské body, krásné góly jsou jen výsledkem, který si může hokejový fanoušek nenasytně užívat. Ale právě tu dřinu vidí Jelínek jako zásadní v Jágrově dlouhověkosti. „Pro mě je důležitá propojenost lásky k něčemu, co mě má někam dovést. Tu má Jaromír obrovskou,“ chválí dlouholetého svěřence.

„Když se zamyslíte nad otázkou: baví vás peníze nebo vás baví vydělávat peníze? Já mám rád lidi, kteří milují ten pocit bojovat o medaile a baví je vítězství. Ale pod podmínkou, když mají rádi také ten proces, jak se k tomu dostat. My bohužel často milujeme jen ty cíle a ne tu cestu k nim. To je podle mě velký problém dnešního sportu,“ říká kouč Mladé Boleslavi.

Marián Jelínek o Jágrovi: Přeji mu, aby našel stejnou lásku jako hokej
Video se připravuje ...

Kladenský patriot není však jediný z českých sportovců, kteří boří mýty o hokejové dlouhověkosti. Jen tak namátkou skifař Václav Chalupa startoval na olympijských hrách v jednačtyřiceti. Štěpánka Hilgertová může v létě dokonce v osmačtyřiceti letech útočit na další olympijskou medaili. „Takových lidí je ve sportu hrozně málo o to víc je potřeba si jich vážit,“ má jasno Jelínek.

I přes obdivuhodné Jágrovy výkony jednou ten konec přijde na každého sportovce. Podle zkušeného trenéra se s ním každý vyrovnává jinak. „Když skončíte s něčím, co milujete jako vrcholový sport, tak je to dosti atypické. V jiném zaměstnání neřeknete po patnácti, dvaceti letech a zítra už nejdu. V tomhle je sport jiný. Je vědecky prokázáno, že do tří let po konci kariéry mají hráči problém s rozvodovostí, vztahem ke gamblingu a k alkoholismu. Něco vám chybí a vy hledáte náhradu,“ říká Jelínek.

„U Jaromíra je ale ta emoční vazba k hokeji enormě silná. Proto jsem mu k narozeninám přál, aby našel věc, kterou bude stejně milovat jako hokej. Když skončíte s něčím, co extrémně milujete, tak jste prázdný. My jsme archetypálně nastaveni na emoční vazbu, milovat nebo být milován. Pokud nám je to odejmuto, tak hledáme rychlá potěšení, to je největší zhouba konce kariéry,“ vysvětluje dvaapadesátiletý kouč.

To však Jágrovy fanoušky momentálně strašit nemusí. Jejich idol táhne Floridu k branám vyřazovacích bojů. Dokáže ve čtyřiačtyřiceti letech dominovat i v utkáních o všechno?

Makačka. Redaktoři Deníku Sport si vyzkoušeli trénink hokejisty
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud